Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

??czenie p?yt gk

Recommended Posts

Witam!

Ogólna zasada jest taka, że siatkę stosujemy przy łączeniu krawędzi sfazowanych (grubsza spoina) a taśmę papierową przy krawędziach gładkich (cieńsza spoina). Ale można to robić jak się chce. Nie zapomnij używać gipsu do spoinowania a nie gipsu do gładzi. Sprzedawcy często nie rozróżniają tych gipsów. Producent dowolny. Teraz wszyscy robią dobre materiały. Ja połączenia sufit-ściana wykonywałem przy użyciu i siatki i taśmy. Nie zauważyłem różnicy(2 lata). Nigdzie nie pęka. Można używać także szerszej taśmy tzw. reperacyjnej. Szczegóły spoinowania b. często pokazane są na worku z gipsem.

Pozdrawiam!

Gość Przekorek Niezalogowany

A mi budowlaniec po pierwsze doradzil, aby na suficie ruszty pod GK byly o wiele gęściej niż na scianach - maksymalnie co 40cm. - to w duzym stopniu zapobiega ruchom i pękaniu. Oczywiście spoinowanie jak u przedmówców. Dla b. wymagających: na calej powierzchni sufitu na gotowe GK przykleić tkanine z włókien mineralnych (coś jak tapeta, w strukturze jak worek jutowy, ale o wiele delikatniejsze). Klej do tego jest specjalny (silny), a po pomalowaniu całość ma taki ciekawy desen. No i trzyma w kupie calą powierzchnie - żadna szczelina sie nie zrobi.

Po drugie - w narożnikach (na łączeniu sciany z sufitem) zaproponowal styropianowe ozdobne listwy (do przyklejenia, zagipsowania i pomalowania). Bardzo ładne.

Gość Karol N.
. Dla b. wymagających: na calej powierzchni sufitu na gotowe GK przykleić tkanine z włókien mineralnych (coś jak tapeta, w strukturze jak worek jutowy, ale o wiele delikatniejsze). Klej do tego jest specjalny (silny), a po pomalowaniu całość ma taki ciekawy desen. No i trzyma w kupie calą powierzchnie - żadna szczelina sie nie zrobi.

.

Jak bys pare slow dorzucil. Gdzie sie to kupuje, jak sie nazywa, orientacyjna cene albo jakis link. Niestety mam pekniecia i przy nastepnym malowaniu chcibym sie ich pozbyc.

Karol N.

To się nazywa (bodajże) mata, albo tapeta szklana - jest to w supermarketach budowlanych (Obi, Castorama, Leroy-Merlin) na stoiskach z tapetami - a myslę, że w skladach budowlanych to chyba na zyczenie sprowadzą, bo to raczej rzadko stosowany bajer.

Do tego dobrze jest kupić kubełek gotowego kleju - ponoc mocniejszy i elastyczniejszy po wyschnięciu od typowych "suchych".

Ja też kiedyś pytałam o tą tapetę. Widziałam w Castoramie. Rolki są szerokie i tanie. Drogi jest klej - ponad 100/opak. Ta którą widziałam nie miała żadnej faktury więc sufit byłby gładki. Jak u mnie będą pęknięcia to też przy remoncie będziemy kleić.

Do gościa: jak dobrze zrobione to i przy klejeniu siatki nie widać.

A kto z Was robiąc ruszt na suficie stosuje połączenia krzyżowe konstrukcji czyli najpierw wiesza szyny sufitowe poprzecznie do jętek, a następnie drugie szyny poprzecznie do pierwszych. Tworzy się w ten sposób kratownica powodująca idealnie równy sufit w obu płaszczyznach.

Dużo drożej to chyba nie wychodzi, bo pierwsze szyny można dać żadziej niż te, do których przykręca się płyty G/K.

Czy łącząc krawędzie cięte płyty (bez sfazowanych krawędzi) należy je sfazować - czyli "ściąć" pod kątem 45st. tak aby był "rowek" ?

czy

nic nie robić tylko dawać taśmę papierową ?

Znalazłem różne szkoły na ten temat i nie wiem jakie rozwiązanie wybrać.