Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zaczynamy budow?

Recommended Posts

Witaj czyzb!

Przerażeni byli wszyscy jak zaczynali. Uważnie przyjrzyj sie forum, poczytaj pytania na FAQ i nie bierz Honoracie za złe, że cie lekko ofuknęła. Forum służy radą i pomocą ale obowiązuję pewne zasady. Zauważ, że swoje pytanie "wkleiłaś" do wątku o kolektorach słonecznych. Z czasem wszystko będzie jasne i staniesz się "wyjadaczem" forum ze sporą wiedzą i co najważniejsze - doswiadczeniem.

Serwus !

Ja też zaczynam budowę - sama, mój "połówek" spnsoruje. I też jestem przerażona. Mam do zrobienia dom w stanie surowym w tym roku, fundament zrobiłam w 2003. gonię teraz od wykonawy do wykonawcy i zbierwm oferty, gonię od sklepu do sklepu, od hurtowni do hurtowni i zbieram ceny i cały czas martwię się czy mi na wszystko wystarczy.

I w dodatku niewiele o tym wszystkim wiem. Czytam FORUM i co mi tylko wpadnie tylko w ręce.

Zamierzam zacząć w czercu - lipcu.

Na pewno nie oczekiwałaś takich "doświadczeń", ale tak mi sie jakoś raźniej zrobiło , że nie tylko ja jestem przerażona.

i ja już na początku jestem przerażona. Podpisaliśmy już umowę z wykonawcą. zaczynamy w maju. Dom prawie 200 m. Mam nadzieję,że o niczym nie zapomnę. Czy ktoś chciałby podzielić się swoimi doświadczeniami ??? :o :-?

Oj, dzielimy się, dzielimy naszymi doświadczeniami ....

Już ponad 240 000 postów.

Wiekszość o budowaniu a trochę, przyznaję o wdziękach panny Maryny. :wink:

Niemniej jest w czym szukać.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w Twoich zamierzeniach

My też zaczynamy budowe juz lada moment, bo może już w Marcu, jak pogoda pozwoli :lol:

NIe martw się, najważniejsze jest dobre planowanie i pogodzenie się, z tym, iż błędó sie nie uniknie. Można je tylko minimalizować, np czytajac forum i oczywisciście naszego ukochanego Muratora :p

My chcemy wybudować dom w jeden sozon, wiec powodów do bania mamy baaaaardzo dużo.

Ale jest takie powiedzienie: "Wszystko co nas nie zabija, umacnia nas" 8)

Innymi słowy nie daj sie zabić....wykonawcom

Pa

Cyzdb, ja tez buduje w zasadzie sama, nie wiele o tym na początku wiedziałam (zreszta teraz też wiele, rzeczy jest dla mnie czarną magią), ale od czego Forum i Forumowiecze. Kupiłam sobie Poradnik mastra budowlanego, przeglądnęłam kilka roczników Muratora i Ładny Dom, pytam budujących znajomych i oczywiście moje Ojca. NIe daj sie baajerowac wykonawcy, moi kochani, jak zobaczyli ze głównie "baba" będzie ich nadzorować to sobie zaczeli pozwalać, ale do pierwszego razu kiedy dostali opieprz, zagrożenie nie wypłacenia pieniedzy - to podziałało, chociaz i tak wiele rzeczy im się upiekło z braku mojego i meża czasu na stanie nad nimi i prowadzenie za rączkę. Kup sobie, lub pewnie już masz dużą poziomicę, długa tasmę do mierzenia, nie dawaj sie nabrac na kupowanie materiałów przez wykonawcę chyba ze masz pewnośc że cena jest OK,

Trzymaj sie, pozdrawiam amber z dylematem co do wylewek

Wiecie jedyne czego zalujemy to ze nie kupilismy bardziej popularnego projektu,ale tak jakos wyszlo i budujemy Granat z pracowni Abakus. Znalezlismy go przez przypadek w gazecie Wlasny Dom. Bardzo nam sie spodobal,o takim zawsze marzylismy. Widzielismy kilka takich w calej Polsce. Dopiero teraz jak wszystko juz zalatwione okazalo sie,ze domek bedzie dosyc kosztowny.

i ja już na początku jestem przerażona. Podpisaliśmy już umowę z wykonawcą. zaczynamy w maju. Dom prawie 200 m. Mam nadzieję,że o niczym nie zapomnę. Czy ktoś chciałby podzielić się swoimi doświadczeniami ??? :o :-?

Witaj w klubie niczym martwić na zapas się nie musisz.

Ważne: spisz sobie prace (harmonogram) razem z kierownikem i wykonawcą, wtedy łatwiej będzie CI koordynować budowę i zaopatrzenie, 8) powodzenia.

:wink:

i ja już na początku jestem przerażona. Podpisaliśmy już umowę z wykonawcą. zaczynamy w maju. Dom prawie 200 m. Mam nadzieję,że o niczym nie zapomnę. Czy ktoś chciałby podzielić się swoimi doświadczeniami ???

Ja też byłem, ale stan surowy mam już prawie za sobą. Zrobiłem kilka błędów, które budując drugi dom - nie popełniłbym. Wszystkie niepowodzenia trzeba przebrnąć, a potem mieszkając we własnym DOMU będziemy się z tych niepowodzeń śmiać.