Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złączki Tigris alupex Wawina

Sury

Recommended Posts

Witam serdecznie !

Proszę o opinię osoby zorientowane w temacie jak niżej.

Jestem na etapie robienia instalacji sanitarnych przed tynkami. Dwie łazienki. To jest: woda i kanalizacja. CO później.

Z osobą, która ma mi to robić ustaliłem co i gdzie będzie, zrobiliśmy zestawienie do hurtowni - ale bez konkretnych dostawców. Kierując się dobrymi opiniami o Wawinie kupiłem wszystko od tego producenta (lub prawie wszystko). Hurtownia zreszta prowadziła tylko Wawina, To jest: elementy do kanalizacji - tu jest wszystko OK oraz elementy do instalacji wodnej, czyli rury PEX-AL-Pert oraz złączki zaciskane w systemie Tigris AluPex Wawina.

No i tu pojawił się problem, gdyż osoba mająca mi robić instalację twierdzi, że złączki te to taniocha, szajs, plastiki (są w dużej mierze w niebieskiego plastiku - tworzywo PPSU) i w ogóle to na tym nie widzi możliwości zrobienia. Rura Wawin Ok, ale złączki jak coś to Herz lub NIBCO i dużo lepsze a nie taki tani szajs.

Innym słowy. Proszę posiadaczy instalacji wodnej opartej o Wawina w tym złączki oraz instalatorów (jeśli są) o opinie.

Będę zobowiązany. Czas mnie goni z racji na tynki. Ostatecznie mogę wodę przełożyć na po tynkach (nie byłoby wiele kucia) ale kanalizację muszę zrobić teraz ... no a jest to mechanizm naczyń połączonych.

Pzdr

Sury

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Nie wiem kto jest producentem tych chińskich, w porównaniu do systemowych Wavina to gwinty przyłączeniowe i średnice są takie same ale inaczej się je skręca.

Edit: Rury początkowo dawałem Kisana, potem znalazłem Wavin. Złaczki skręcane stosowałem Kisana - ewentualnie jakieś "no name" nawet w dużych hurtowniach czasem nie mieli wszystkiego. Złączki Kisana skręcane: http://www.kisan.pl/zlaczki-i-ksztaltki

Średnice rur są takie same więc można dać na rurę Wavina złączki Kisana.

Edytowane przez plamiak

• 6 months później...

jesli chodzi o zaciskarke do zlaczek zaprasowywanych o typowych srednicach np 16, 20 to zaciskarki w wiekszosci przypadkow sa uniwersalne i nie ma problemow.

Chinskie zlaczki skrecane w podlogę??? Podziwiam odważnego:))

Wykonanie instalacji zlczkami Kisana i rurą Wavina - fajnie, a jak z gwarancją na system jakby zaczelo cos przeciekac i zalalo chalupę??

piszecie Panowie głupstwa

po pierwsze, przy zastosowaniu niesystemowych złączek, nie macie gwarancji,

po drugie złączek skręcanych nie powinno się stosować pod tynkiem i wylewkami,

po trzecie, istnieje kilka rodzajów szczęk dla określonych producentów, zastosowanie nieodpowiedniej szczęki do danego rodzaju złączek może skutkować nieszczelnością instalacji,

a ogladales szczeki Wavina, Uponora i powiedzmy Kan-thermu - czym się różnią ?? mam wszystkie i wkładki są te same. Napisałem o markowych i najbardziej popularnych producentach. W chinszczyne typu Riffeng czy Tweetop się nie mieszam...

po za tym jest jeszcze Herz, Comap, Tece, Kisan, Rehau, Viega i wielu innych markowych producentów,

a funkcjonują profile U, TH, H, M, V, SA i też jeszcze parę innych

• 2 months później...
  • 7 years później...

Odgrzebuję temat, bo przymierzam się powoli do zaciskania i mam zagwozdkę.

Złączki Wavin Tigris M1

Kupiłem sobie zaciskarkę Yato YT-21735. Wavin zaleca profil U do zaciskania, tyle że jak przymierzam, to nijak mi to nie pasuje. Wygląda na to, że kamień jest za szeroki- bym nim zgniótł i ten kołnierz i ten plastikowy brzeg. Profil TH już bardziej pasuje, bo i kołnierz i plastik się chowają w głębokie rowki, ale nie zacisnę bo zahaczy o ten sześciokątny śrubunek. Macie jakieś konkretne zestawy zaciskarek ( nie za 5tyś zł ) które współgrały z wavinem tigris M1 16,20,25?

Złączka w U16:

53429988_1218803634938636_2051441711040692224_n.jpg

Złączka w TH16:

53340255_2260697274187185_2901151572660584448_n.jpg

Zwymiarowany kamień U16:

52938769_249886175952827_4719313011192365056_n.jpg

• 1 month później...

Kupiłem sobie zaciskarkę Yato YT-21735. Wavin zaleca profil U do zaciskania, tyle że jak przymierzam, to nijak mi to nie pasuje. Wygląda na to, że kamień jest za szeroki-

Tak kamień jest za szeroki :/ Te zaciskarki Yato to słabizna lepiej kup lub wypożycz Rems. Jeśli robisz nieduży remont to złóż sobie instalacje na gotowo i jak wszystko będzie ci pasowało wypożycz sprzęt na jeden dzień .