Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza szczęśliwa siódemka, czyli pamiętnik remontowy...

seven...

Recommended Posts

Nasze mieszkanie ma numer 7 :D Siódemka to podobno magiczna liczba ... :)

Pewnego zimowego dnia powiedzieliśmy sobie dość wynajmowania mieszkania, chcemy na swoje! Zasiadłam do przeglądania ogłoszeń. Kryteria: niedaleko centrum miasta, ponad 50 metrów, może być do remontu. Jedno zdjęcie przyciagnęło moją uwagę- rząd kolorowych kamienic. Kolejne zdjęcie to jasny salon i parkiet w jodełkę. Za oknem duża korona drzewa. Reszta mieszkania nie zachęcała, ale przecież takiego mieszkania szukaliśmy. Umówiliśmy się na sobotę rano na obejrzenie mieszkania. Mi zależało, mężowi tak średnio. Wolałby sobie pospać zamiast jechać oglądać jakąś ruderę . W dodatku padał deszcz :rolleyes:

Pierwsze wrażenie- przestrzeń! :lol: Sufit na 3 metrach. Duże pokoje, duża kuchnia. Ładny balkon, czysta klatka schodowa. Niestety mikro łazienka.

Mieszkanie z lat 60-tych. Pamieta tamte czasy. Stara farba, kilka warstw tapet samoprzylepnych zamiast kafelek, gumoleum, nawet kuchnia na węgiel :jawdrop: Ale dobrze się w nim poczułam. Potem zobaczyliśmy jeszcze kilka. Każde w podobnym standardzie, ale albo zła dzielnica, albo 6 pasmowa ulica pod oknem, tramwaje co minutę, melina w bramie, zły rozkład pomieszczeń, cena z kosmosu itd. Poprosiliśmy o kolejne obejrzenie tego pierwszego mieszkania. Drugie wrażenie- chcę je mieć! :cool: Oczami wyobraźni zobaczyłam leniwe popołudnia na kanapie, kawę/winko na balkonie, poranek w sypialni :) Musiałam tylko przekonać męża i sprawić żeby też ,,to" zobaczył ;) Niestety on widział.. i nadal widzi jedynie remont .... ;)

Potem było załatwianie papierów. Na szczęście poszło dosć szybko i z końcem czerwca zostalismy właścicielami :) Oto galeria zdjeć sprzed remontu.

Zapraszam....

Edytowane przez seven...

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Remont rozpoczeliśmy około 3 tygodni temu. Na poczatku zerwaliśmy stary parkiet (aż było żal...) bo wyczytałam że lepik który się pod nim znajduje jest rakotwórczy - nie chcieliśmy ryzykować :rolleyes: 4 dni ścierania podłogi, masa pyłu, smród okrutny. W dodatku teściu najechał sobie szlifierką na stopę! Na szczęście nic strasznego się nie stało :rolleyes::

Oprócz tego mamy wymienioną instalację gazową i wodno-kanalizacyjną. Usunięte wszystkie futryny, stare parapety, mały pawlacz. W naszym mieszkaniu stała też kuchnia na węgiel- 4 chłopa ledwo ją zniosło po schodach!

No i skuliśmy całą łazienkę do gołej cegły! Nie do poznania :)

kolejne zdjęcia

IMG_1807..JPG

IMG_1910..JPG

IMG_1912..JPG

IMG_1913..JPG

IMG_1920..JPG

Edytowane przez seven...

Wstawiam plan mieszkania :) oczywiście wymiary nie sa idealne. Mieszkanie ma 68,5 mkw. Na razie jest jeden pokój przejściowy (z salonu) , ale mam pomysł. Gdy tylko zobaczyłam to rozkład pomyślałam, żeby wstawić ściankę w salonie przedłużającą przedpokój. Umieścić w niej podwójne drzwi a na końcu przedpokoju zrobić szafę na wymiar. Uzyskam przez to osobne wejście do małego pokoju, niestety zmniejszę salon... trudno :rolleyes:

Najlepsze było to jak na drugim spotkaniu z pośredniczką nieruchomości, gdy ona ,,ubolewała" że są przejściowe pokoje ja ją oświeciłam jak można je oddzielić :bash: po czym uzmysłowiłam sobie, że ona mój pomysł może teraz podrzucać innym zainteresowanym :bash: cóz....

Wczoraj zrobiliśmy pierwsze zakupy do mieszkania: w planach był parawan nawannowy za ok.990 zł, ale jak weszłam do sklepu to zobaczyłam inny za ponad 1000 przeceniony o 50% :) bo ostatnia sztuka :) kupiliśmy też sedes (niestety kompakt, za 2-3 lata go wymienimy na podwieszany), junkers w promocji (przy kasie okazało się że promocja skończyła się 10 dni temu, ale pracownicy zapomnieli zdjąć dużej kartki z ceną promocyjną więc musieli nam sprzedać po cenie promocyjnej :) kolejne 500 zł zaoszczędzone. Do tego kupiliśmy wannę 130 cm i 4 lampy wiszące do przedpokoju z bąbelkami powietrza zatopionymi w szkle! Znowu promocja 50 zł na sztuce :) cudne:cool:

oby tak dalej

lampa..jpg

parawan..jpg

rzut mieszkania..jpg

Edytowane przez seven...

Moja kuchnia jest długa i wąska. Wymiary 218 na 465. Spotkałam się z kilkom firmami projektującymi meble do zabudowy i niestety muszę stwierdzić, że to bardziej rzemieślnicy niż projektanci :rolleyes: Standardową propozycją każdej z tych firm była zabudowa w kształcie litery L, bez dostępu do okna. Na jednej długiej ścianie rząd szafek, na drugiej stolik dwuosobowy, po środku pod oknem np. zlew (ciekawe jak bym myła okno...) Przejście o szerokości około 88 cm. Gdy mówiłam, że chcę stół na 4 osoby mówili, że to niemożliwe :rolleyes: Inny ,,zdolny" projektant zrobił mi projekt gdzie metr od wejścia na wprost stoi lodówka :eek: W inny projekcie zobaczyłam stół wciśnięty pod okno, gdzie nie mogłabym wysunąć porządnie krzeseł, bo za nimi stała zabudowa z szafek. Na moje pytanie jak będę otwierała te szafki pan tylko wzruszył ramionami i powiedział, że ,,wystarczy" wystawić na środek kuchni dwa krzesła i dam radę :eek: Skwitował, że ,,nie można mieć wszystkiego" :cool: Ceny niesty też były dosć kosmiczne jak za takie projekty...

Sama zrobiłam projekt kuchni. Przy jednej scianie są: pralka, zlew, zmywarka, lodówka i obok wejścia stanie stół na 4 osoby

Na drugiej scianie: szafka na zapasy, piekarnik z mikro, szafka, płyta kuchenne, szafka i słupek na wino :cool: Przejście pomiędzy szafkami wyniesie 98 cm. Wiem, że wygodne przejscie powinno mieć 120 cm, ale to i tak najszersze przejście jakie udało się wygospodarować.

Na razie planuję szafki Ikea Adel biały, do tego jasny blat Bambus laos. Wcześniej chciałam blat z naturanego drewna, ale utrzymanie go w dobrym stanie wymaga wysiłku :rolleyes:

ikea 2..jpg

ikea 1..jpg

blat..jpg

Edytowane przez seven...

Ja to z tym zmniejszeniem salonu, to bym jeszcze przemyslala. Co Ci przeszkadza ten pokoj przechodni? Pokoj do pracy? Biblioteczka? Goscinny? Garderoba? Tylko tam jest dłuuugieee miejsce na szafę...

Daj argumenty na "nie" :p

PS. Blat jest super :D Gdzie go "zahaczyłaś"?

Edytowane przez Aleksandryta

W niedalekiej przyszłości mały pokój zajmie dziecko :) jeżeli w przyszłosci chcielibyśmy np. wynająć mieszkanie to zawsze będą trzy pokoje np. dla 3 osób, więcej swobody :) zresztą na tym odcinku który zajmie szafa typu komandor i tak bym postawiła jakąś inną szafkę. Jakoś nie wyobrażam sobie już tego salonu bez ścianki działowej:rolleyes: no i nie mogę się doczekać podwójnych, białych przeszkolonych drzwi :)

Blat znalazłam w Castoramie, z metra cięty :) chyba 75 za metr

Wczoraj prucie scian rozpoczął elektryk :rolleyes:

Poznałam też kolejną miłą sąsiadkę :) która kilka razy życzyła mi żeby nam się tu dobrze mieszkało :)

Za to nasza inna sąsiadka stwierdziła wczoraj, że ona się dziwi, że my to mieszanie kupiliśmy :jawdrop: i ze ona się za rok stąd wyprowadza :wiggle:

bo ono jest takie nieustawne :rolleyes: hmmm A moze po prostu szanowna sąsiadka nie ma wyobraźni :p Mi jej nie brakuje :)

IMG_1921..JPG

IMG_1922..JPG

IMG_1923..JPG

IMG_1929..JPG

IMG_1930..JPG

Instalacja gazowa i wodna już niemal skończona :p

Do łązienki wybrałam płytki Ceramika Paradyż Delicat Touch beżowe, bo łazienka jest malutka (138 na 225)

http://www.paradyz.com.pl/Collection/bathroom/delicate_touch

a do tego dekoracja z mozaiki w kolorze beż, brąz, lila oraz metalic silver :)

IMG_1924..JPG

IMG_1925..JPG

IMG_1926..JPG

IMG_1906..JPG

silver..jpg

Najnowsze fotki z soboty :) Rozwalona ścianka nad drzwiami w salonie :wiggle:

Kable pociagnięte :) zostały nam do zrobienia 4 gniazdka głośnikowe, rozdzielnia i internet :cool:

Postanowiłam, że w salonie powieszę 4 lampy. Chyba dwa tygodnie nie mogłam sie zdecydować :rolleyes: Chciałam, zeby lampa wisiała nad stołem, ale że lubie zmiany w mieszkaniu i za jakiś czas mogłabym przenieść stół w inne miejsce to wymyśliłam 4 lampy. Każda będzie sie zapalała oddzielnie w zależności od potrzeby :) Mamy już zamontowaną skrzynkę na licznik na klatce :)

Mąż skuł też tynk w kuchni w miejscu gdzie położymy mozaikę na ścianie.

1..JPG

2..JPG

3..JPG

4..JPG

6..JPG

Kuchnia będzie w kolorze białym w elementami pomarańczowymi. Wybałam mozaikę ścienną o nazwie ,,cream" , która w rzeczywistości jest słoneczno-pomarańczowa :) i się ślicznie mieni. Sprzęty w kuchni będą srebrne. Wczoraj zakupiłam w promocji w LM baterię zlewozmywakową z linii ekologicznej :wiggle:

W pokoju zawisną 4 lampy o nieregularnym kształcie :)

BVN4VL..jpg

lampa..JPG