seven... 19.08.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 (edytowane) Nasze mieszkanie ma numer 7 Siódemka to podobno magiczna liczba ... Pewnego zimowego dnia powiedzieliśmy sobie dość wynajmowania mieszkania, chcemy na swoje! Zasiadłam do przeglądania ogłoszeń. Kryteria: niedaleko centrum miasta, ponad 50 metrów, może być do remontu. Jedno zdjęcie przyciagnęło moją uwagę- rząd kolorowych kamienic. Kolejne zdjęcie to jasny salon i parkiet w jodełkę. Za oknem duża korona drzewa. Reszta mieszkania nie zachęcała, ale przecież takiego mieszkania szukaliśmy. Umówiliśmy się na sobotę rano na obejrzenie mieszkania. Mi zależało, mężowi tak średnio. Wolałby sobie pospać zamiast jechać oglądać jakąś ruderę . W dodatku padał deszcz Pierwsze wrażenie- przestrzeń! Sufit na 3 metrach. Duże pokoje, duża kuchnia. Ładny balkon, czysta klatka schodowa. Niestety mikro łazienka. Mieszkanie z lat 60-tych. Pamieta tamte czasy. Stara farba, kilka warstw tapet samoprzylepnych zamiast kafelek, gumoleum, nawet kuchnia na węgiel Ale dobrze się w nim poczułam. Potem zobaczyliśmy jeszcze kilka. Każde w podobnym standardzie, ale albo zła dzielnica, albo 6 pasmowa ulica pod oknem, tramwaje co minutę, melina w bramie, zły rozkład pomieszczeń, cena z kosmosu itd. Poprosiliśmy o kolejne obejrzenie tego pierwszego mieszkania. Drugie wrażenie- chcę je mieć! Oczami wyobraźni zobaczyłam leniwe popołudnia na kanapie, kawę/winko na balkonie, poranek w sypialni Musiałam tylko przekonać męża i sprawić żeby też ,,to" zobaczył Niestety on widział.. i nadal widzi jedynie remont .... Potem było załatwianie papierów. Na szczęście poszło dosć szybko i z końcem czerwca zostalismy właścicielami Oto galeria zdjeć sprzed remontu. Zapraszam.... Edytowane 20 Stycznia 2011 przez seven... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven... 19.08.2010 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 (edytowane) wejscie, kuchnia i salon Edytowane 19 Sierpnia 2010 przez seven... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven... 19.08.2010 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 (edytowane) przedpokój i łazienka Edytowane 19 Sierpnia 2010 przez seven... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven... 19.08.2010 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 i jeszcze dwa pokoje- sypialnia i mały pokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia.K 19.08.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Weszłam tu przez sygnaturkę Życzę, żeby ta 7 -ka przyniosła szczęście i żeby z tego dość obskurnego mieszkania udało się Wam zrobić piękne i przytulne gniazdko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven... 20.08.2010 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 (edytowane) Remont rozpoczeliśmy około 3 tygodni temu. Na poczatku zerwaliśmy stary parkiet (aż było żal...) bo wyczytałam że lepik który się pod nim znajduje jest rakotwórczy - nie chcieliśmy ryzykować 4 dni ścierania podłogi, masa pyłu, smród okrutny. W dodatku teściu najechał sobie szlifierką na stopę! Na szczęście nic strasznego się nie stało : Oprócz tego mamy wymienioną instalację gazową i wodno-kanalizacyjną. Usunięte wszystkie futryny, stare parapety, mały pawlacz. W naszym mieszkaniu stała też kuchnia na węgiel- 4 chłopa ledwo ją zniosło po schodach! No i skuliśmy całą łazienkę do gołej cegły! Nie do poznania kolejne zdjęcia Edytowane 20 Sierpnia 2010 przez seven... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 20.08.2010 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 A ta łazienka ile ma powierzchni? Bo widzę, że da się zmieścić wannę? Ehhh uwielbiam takie rozwalanki!!! Trzymam kciuki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 20.08.2010 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Cześć. Trzymam kciuki. Możesz narysowac jakiś plan mieszkania? Z planem łatwiej się "poruszać" w opisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven... 21.08.2010 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) Wstawiam plan mieszkania oczywiście wymiary nie sa idealne. Mieszkanie ma 68,5 mkw. Na razie jest jeden pokój przejściowy (z salonu) , ale mam pomysł. Gdy tylko zobaczyłam to rozkład pomyślałam, żeby wstawić ściankę w salonie przedłużającą przedpokój. Umieścić w niej podwójne drzwi a na końcu przedpokoju zrobić szafę na wymiar. Uzyskam przez to osobne wejście do małego pokoju, niestety zmniejszę salon... trudno Najlepsze było to jak na drugim spotkaniu z pośredniczką nieruchomości, gdy ona ,,ubolewała" że są przejściowe pokoje ja ją oświeciłam jak można je oddzielić po czym uzmysłowiłam sobie, że ona mój pomysł może teraz podrzucać innym zainteresowanym cóz.... Wczoraj zrobiliśmy pierwsze zakupy do mieszkania: w planach był parawan nawannowy za ok.990 zł, ale jak weszłam do sklepu to zobaczyłam inny za ponad 1000 przeceniony o 50% bo ostatnia sztuka kupiliśmy też sedes (niestety kompakt, za 2-3 lata go wymienimy na podwieszany), junkers w promocji (przy kasie okazało się że promocja skończyła się 10 dni temu, ale pracownicy zapomnieli zdjąć dużej kartki z ceną promocyjną więc musieli nam sprzedać po cenie promocyjnej kolejne 500 zł zaoszczędzone. Do tego kupiliśmy wannę 130 cm i 4 lampy wiszące do przedpokoju z bąbelkami powietrza zatopionymi w szkle! Znowu promocja 50 zł na sztuce cudne:cool: oby tak dalej Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez seven... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven... 22.08.2010 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 (edytowane) Moja kuchnia jest długa i wąska. Wymiary 218 na 465. Spotkałam się z kilkom firmami projektującymi meble do zabudowy i niestety muszę stwierdzić, że to bardziej rzemieślnicy niż projektanci Standardową propozycją każdej z tych firm była zabudowa w kształcie litery L, bez dostępu do okna. Na jednej długiej ścianie rząd szafek, na drugiej stolik dwuosobowy, po środku pod oknem np. zlew (ciekawe jak bym myła okno...) Przejście o szerokości około 88 cm. Gdy mówiłam, że chcę stół na 4 osoby mówili, że to niemożliwe Inny ,,zdolny" projektant zrobił mi projekt gdzie metr od wejścia na wprost stoi lodówka W inny projekcie zobaczyłam stół wciśnięty pod okno, gdzie nie mogłabym wysunąć porządnie krzeseł, bo za nimi stała zabudowa z szafek. Na moje pytanie jak będę otwierała te szafki pan tylko wzruszył ramionami i powiedział, że ,,wystarczy" wystawić na środek kuchni dwa krzesła i dam radę Skwitował, że ,,nie można mieć wszystkiego" Ceny niesty też były dosć kosmiczne jak za takie projekty... Sama zrobiłam projekt kuchni. Przy jednej scianie są: pralka, zlew, zmywarka, lodówka i obok wejścia stanie stół na 4 osoby Na drugiej scianie: szafka na zapasy, piekarnik z mikro, szafka, płyta kuchenne, szafka i słupek na wino Przejście pomiędzy szafkami wyniesie 98 cm. Wiem, że wygodne przejscie powinno mieć 120 cm, ale to i tak najszersze przejście jakie udało się wygospodarować. Na razie planuję szafki Ikea Adel biały, do tego jasny blat Bambus laos. Wcześniej chciałam blat z naturanego drewna, ale utrzymanie go w dobrym stanie wymaga wysiłku Edytowane 22 Sierpnia 2010 przez seven... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 22.08.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 (edytowane) Ja to z tym zmniejszeniem salonu, to bym jeszcze przemyslala. Co Ci przeszkadza ten pokoj przechodni? Pokoj do pracy? Biblioteczka? Goscinny? Garderoba? Tylko tam jest dłuuugieee miejsce na szafę... Daj argumenty na "nie" PS. Blat jest super Gdzie go "zahaczyłaś"? Edytowane 22 Sierpnia 2010 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven... 23.08.2010 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 W niedalekiej przyszłości mały pokój zajmie dziecko jeżeli w przyszłosci chcielibyśmy np. wynająć mieszkanie to zawsze będą trzy pokoje np. dla 3 osób, więcej swobody zresztą na tym odcinku który zajmie szafa typu komandor i tak bym postawiła jakąś inną szafkę. Jakoś nie wyobrażam sobie już tego salonu bez ścianki działowej:rolleyes: no i nie mogę się doczekać podwójnych, białych przeszkolonych drzwi Blat znalazłam w Castoramie, z metra cięty chyba 75 za metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven... 25.08.2010 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Wczoraj prucie scian rozpoczął elektryk Poznałam też kolejną miłą sąsiadkę która kilka razy życzyła mi żeby nam się tu dobrze mieszkało Za to nasza inna sąsiadka stwierdziła wczoraj, że ona się dziwi, że my to mieszanie kupiliśmy i ze ona się za rok stąd wyprowadza bo ono jest takie nieustawne hmmm A moze po prostu szanowna sąsiadka nie ma wyobraźni Mi jej nie brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven... 25.08.2010 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Instalacja gazowa i wodna już niemal skończona Do łązienki wybrałam płytki Ceramika Paradyż Delicat Touch beżowe, bo łazienka jest malutka (138 na 225) http://www.paradyz.com.pl/Collection/bathroom/delicate_touch a do tego dekoracja z mozaiki w kolorze beż, brąz, lila oraz metalic silver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagódka1719506798 28.08.2010 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Dużo się dzieje, ciekawa jestem jaki będzie efekt końcowy. Zapowiada się ciekawie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 29.08.2010 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Hej -jak widzę prace posuwają się dość szybko do przodu . Ciekawi mnie łazienka i efekt końcowy , fajna mozaika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven... 30.08.2010 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Najnowsze fotki z soboty Rozwalona ścianka nad drzwiami w salonie Kable pociagnięte zostały nam do zrobienia 4 gniazdka głośnikowe, rozdzielnia i internet Postanowiłam, że w salonie powieszę 4 lampy. Chyba dwa tygodnie nie mogłam sie zdecydować Chciałam, zeby lampa wisiała nad stołem, ale że lubie zmiany w mieszkaniu i za jakiś czas mogłabym przenieść stół w inne miejsce to wymyśliłam 4 lampy. Każda będzie sie zapalała oddzielnie w zależności od potrzeby Mamy już zamontowaną skrzynkę na licznik na klatce Mąż skuł też tynk w kuchni w miejscu gdzie położymy mozaikę na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven... 30.08.2010 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Kuchnia będzie w kolorze białym w elementami pomarańczowymi. Wybałam mozaikę ścienną o nazwie ,,cream" , która w rzeczywistości jest słoneczno-pomarańczowa i się ślicznie mieni. Sprzęty w kuchni będą srebrne. Wczoraj zakupiłam w promocji w LM baterię zlewozmywakową z linii ekologicznej W pokoju zawisną 4 lampy o nieregularnym kształcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 30.08.2010 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Super lampy i bateria tez wypas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SidieN 31.08.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 W przedpokoju bedziecie robic podwieszany sufit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts