Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza szczęśliwa siódemka, czyli pamiętnik remontowy...

seven...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chyba nie ma takiej możliwości, żeby remont przebiegał cały czas płynnie i szczęśliwie. Nas już powoli męczy... Płytki miały być położone w całym mieszkaniu do wigilii, a mamy koniec stycznia...:( Wczoraj poszłam sprawdzić jak wygląda przedpokój i niestety zobaczyłam, że jeden rząd kafelek jest przesuniety o 2 cm w prawo, a drugi rząd w lewo (normalnie jak w sejmie ;) oprócz tego zaraz przy wejściu do kuchni kilka kafelek jest ułożonych nie równo...:bash: Niestety kuchnia została zafugowana i moge tylko trzymać kciuki, że poprawki tylko nie pogorszą tego stanu :oops: Kafelkarz nie mógł sie powstrzymać, żeby nas nie poinformować po raz kolejny że praktycznie pracuje za darmo i że go wykorzystaliśmy. Naszym zdaniem jeżeli ktoś na pytanie ,,za ile?" podaje swoją cenę, to potem nie powinien smęcić jaką to niską cenę podał.

Całe szczęście, że zmierzamy ku końcowi :D tak się pocieszam... :D

Był też telefon że są już gotowe do montażu drzwi wejsciowe :D firmy KMT Orzech włoski

Czekamy jeszcze na drzwi wewnętrzne Vasco Braga :)

kmt orzech..JPG

braga..jpg

Białe drzwi są śliczne, zdradzisz cenę?

A co do fachowców to musisz stać nad ich głową , bo inaczej puszczą cię z torbami.

My mieliśmy na samym początku (ok.roku temu) psełdo dekarzy do poprawienia dachu . Nawet nie chciało mi się pisać o nich w naszym wątku , bo musiałabym tylko pisać pi.....pi...pi.. tragedia jednym słowem. Trzymam kciuki i pokaż jakieś foto tej podłogi.

No właśnie, moja poprzednia wypowiedź jest baaardzo okrojona, bo musiałabym pisać i pisać i pisać. W każdym razie nadal nie poprawił tego bo go po prostu dzisiaj nie przyszedł. Ekstra... Czekam do jutra...

Drzwi nie sa drogie. Chyba mniej niż 600 zł za ościerznicą, musiałabym sprawdzić. Są podobno solidniejsze niż bardzo popularne Pol-skone, mają też w standardzie mleczne przeszklenia i wiszą na 3 zawiasach a nie na dwóch!

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Nareszcie moge się czymś pochwalić :D

Wszystkie kafelki zostały poprawione :rolleyes: do tego pomalowaliśmy kuchnię na kolor Cafe Latte (beżowy) Beckersa, sypialnię na kolor Blue Diamonds (jasny turkus) Beckersa, mały pokój Camomile (żółty) Beckersa, a salon na Pastelową Orchideę (ecru) Duluxa i położyliśmy panele Klon Virginia Classen-a :) Beckers świetnie pokrył ściany, do tego wszelkie zabrudzenia schodzą bez trudu :) Od wczoraj mamy też drzwi :wiggle:

podwójne do salonu, przesuwane do łazienki i zwykłe

IMG_2403a.JPG

IMG_2406.jpg

IMG_2408.JPG

IMG_2402.jpg

IMG_2393.JPG

Edytowane przez seven...

• 3 weeks później...

Witam serdecznie :)

czy płytki na podłodze w łazience są już położone ?? Jestem bardzo ciekawa jaki jest efekt końcowy... W maju sama zostanę szczęśliwą posiadaczką mieszkania do remontu więc szukam inspiracji...tak trafiłam do Ciebie ;)

pozdrawiam gorąco i czekam na kolejne foty

• 2 weeks później...

Faktycznie nie wkleiłam jeszcze całej łazienki :rolleyes: W sobotę mieliśmy montować sedes, lustro, kinkiet i szafkę z umywalką. Niestety okazało się że upatrzone przeze mnie lustro jest do zamontowania poziomego :bash: szafkę kupiłam podwieszaną z poziomą listwą a przecież na ścianie są przyłacza do wody i wodomierz (teraz musimy jakoś przerobić tę szafkę na stojacą :eek:) , a mąż ukręcił jedną śrubę mocującą sedes i niestety trzeba jakoś to naprawić :eek: kinkiet wiadomo... zamontujemy dopiero jak będzie lustro i szafka :rolleyes: IMG_2238..JPG

Zamówilismy już sprzęt agd i w tym tygodniu chyba skończymy brudne prace i zaczniemy skręcanie kuchni Ikea :)

Edytowane przez seven...

• 4 weeks później...

Miesiac prawie minał od ostatniego wpisu i tak:

- z łazienki nareszcie można korzystać, mamy sedes, umywalkę, wannę, leci woda :D i lustro co by przed wyjściem do ludzi jako tako wygladać ;)

- w dwa popołudnia i sobotę zmontowałam z mężem szafki kuchenne (czekają na przymocowanie do ścian, uzupełnienie pieknymi sprzętami agd :D i zamontowanie frontów) - bałam się czy damy radę, a tu rach ciach i już :D mam zdolnego ,,bohatera w swoim domu vel meża" :D

- mamy też skręconą komodę, stoliczki nocne i wielką szafę PAX do sypialni :lol2:

- wiszą już kinkiety w sypialni (jest klimacik ;)

- poświęcilimy pół nocy na klejenie tapet LUXOR ale to był świetny wybór

IMG_2530.jpg

IMG_2527.jpg

IMG_2516.jpg

Kubel, dzięki za odwiedziny :) kuchnia ma zostać umeblowana w nadchodzący weekend (niestety mąż wyjeżdża i trochę się martwię czy wszystko pójdzie dobrze :rolleyes: kupilismy listwę 2 metrową i specjalne zawieszki do szafek, jakieś wkręty, nakrętki... trzeba trzymać kciukasy ;)

Gopax, witaj :D jestem bardzo zadowolona z tego odgrodzenia pokoi, super się udało, salon jakoś nie wydaje się maleńki, mamy teraz miejsce na duąż szafę w przedpokoju :) zapraszam częściej w moje skromne kąty :)

Edytowane przez seven...

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...

No tak, muszę w końcu porobic foteczki bo kuchnia prawie gotowa :)

A teraz opowieść przyprawiająca mnie i męża o nerwicę...

Ostatnim etapem montażu mebli w kuchni było wycięcie dziur w blatach na płytę i zlew. Pierwsza dziura wyszła super idealnie i po kłopocie. Drugą przez niedopatrzenie mąż z teściem wycięli na złej stronie (powinno się wycinać blat w pozycji w której go położymy a nie od spodu) przez co nóż poszedł nie trzeba i po obróceniu blatu okazało się, że zlew nie zakrywa dziury, że są jakieś pourywane fragmenty :( Pozostało albo objechać cały zlew silikonem, który by to zakrył albo kupić większy zlew. Ten był zwykłym blaszakiem i średnio mi się podobał, więc zdecydowałam się go oddać i kupić jakiś czarny granitowy. Znalazłam w necie u osoby prywatnej nowy zlew o idealnych dla nas wymiarach i o połowe tańszy niż w sklepie. Dogadałam się, że czym prędzej mi go wyśle, przelałam kasę i czekałam. Po kilku dniach nareszcie doszedł za pośrednictwem poczty polskiej (nie polecam!) ale niestety mądry sprzedawca zapakował granitowy 20 kg zlew karton i gazety :p w dodatku nie ubezpieczył, nie oznaczył, że należy ostrożnie postępować z zawartością... Zlew był połamany na chyba 7 kawałków :o Zarządałam zwrotu kasy a facet zaczął zganiać na mnie, na pocztę, ale po 2 tygodniach wymiany maili, (gdzie już otarło się to o zarząd allegro i federację konsumentów) stwierdził, że zamiast kasy przyśle nam nowy zlew :o Nie wiem skąd, bo miał tylko jeden na zbyciu :rolleyes: No i dzisiaj nareszcie dostałam nówke sztukę, ale tym razem w oryginalnym, porządnym opakowaniu.:lol2: :lol2: :rotfl: i cały czarny zlew :lol2:

Oprócz tego szczęścia ... nadal nie mamy gazu :mad: ach Ci faceci :mad: opadają mi ręce. Nasz gazownik nie odbiera telefonu od paru tygodni i nie wiem co dalej...

mamy też listwy białe przypodłogowe, na razie leżą grzecznie w przedpokoju i czekają na swoją kolej :D Kupiliśmy moją wymarzoną lampę do kuchni nad stół czyli Lindo :) i uchwyty błyszczące srebrne- na zdjeciu wygladają jak stare złoto... wiem ;)

W odpowiedzi na pytania:

- blat mamy NUMERAR dwustronny z Ikea, kładziemy szarym do góry

- drzwi KMT na zdjęciu, zadowoleni jesteśmy :yes: na drzwiach wisi lista rzeczy do zrobienia

- tapeta jest błyszcząca beżowa, z matowym brązowym wzorem... cudna :p

numerar.jpg

1570881390.jpg

lindo.jpg

IMG_2522.jpg

Edytowane przez seven...