Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyprowadzenie nowego przewodu z roździelni

Recommended Posts

1) ok. Czyli żeby było bezpiecznie ma zostać B16A.

A jak mogę maksymalnie obciążyć ten kabel na końcu.

2. Czy to normalne, że przewód 2,5mm2, jest trochę ciepły jak pracuje zmywarka?

1) Zależy jak go położysz (wtynkowo, podtynkowo, nadtynkowo) i w jakim sąsiedztwie się znajduje. Przyjmuje się, że wytrzymuje 16A => 3,7kW

2) Ciepło, cieplej, gorąco.... była taka gra. Dotykasz i coś czujesz, Twój szwagier nic nie czuje, a wujek czuje coś innego, itd.... Pewnie odczuwasz temp. rzędu 40st.C co jest zupełnie normalne. Nienormalną sytuacją są: wszelkie odbarwienia izolacji przewodu, odbarwienia żył przewodu, charakterystyczny swąd palonej izolacji, syczenia, bzyczenia i iskrzenia w miejscach styków przewodów. W innym przypadku jest OK.

P.S.2 Pożycz od kogoś lub zaproś kogoś z kamerą termowizyjną. Gościa ugość odpowiednio, a Ty pobiegaj z kamerą i zaspokój swoją ciekawość.

...P.S.2 Pożycz od kogoś lub zaproś kogoś z kamerą termowizyjną. Gościa ugość odpowiednio, a Ty pobiegaj z kamerą i zaspokój swoją ciekawość.

Chyba tańsze i pewniejsze będzie zmierzenie miernikiem rezystancji izolacji. Pisząc po polsku chodzi o to, że pomiarami można sprawdzić czy cokolwiek nietypowego dzieje się z przewodem.

Ostatnio byłem wezwany do ...usterki. Oczywiście nie mojej :) Chodziło o to, że z jakiś przyczyn wywala zabezpieczenie w garażu. Co więcej, do gniazd owych była podłączona "przebajerzona" instalacji elektryczna do ogrodu (oświetlenie, gniazda, zegary czasowe ....). Znalezienie usterki wcale nie było takie proste bo budynek był 5 letni.

Myślałem, że to gdzieś w ogrodzie tkwi przyczyna, odłączyłem przewody i ... nic.

Myślałem, że to zabezpieczenie B16 "zestarzało się" od ciągłego pstrykania (bo tak również może być) i ... nic.

Więc wszystko po rozłączałem i zacząłem mierzyć rezystancję izolacji i ... to było to. Z niewiadomych przyczyn pomiędzy przewodem L i N było niewielkie przebicie gdzieś w ścianie. Zleceniodawca nie potrafił mi powiedzieć, którędy przewody idą w ścianie a, że widziałem ściany popękane od osiadających murów, to przyjąłem, że w tym tkwi przyczyna. Pomiędzy dwoma gniazdami położyłem przewód natynkowo (na życzenie zleceniodawcy) i jest po problemie. Wszystko działa.

Wątpię by tak była robiona instalacja a i dodatkowego przewodu nie ma po co ciągnąć bo ... i po co.

Aż tak to nie przesadzajmy. Z powodu zmywarki gdzie średnia jej moc wynosi około 2kW to dla przewodu o przekroju 2,5mm2 ... bułka z masłem. Oczywiście wszystkie połączenia muszą być dobrze wykonane/skręcone/ wciśnięte.

jeśli instalacja jest robiona w rurkach to z dociągnięciem nie powinno być problemu jeśli są drożne...

a co do zmywarki to nie wiadomo czy to tylko zmywarka jest na obwodzie!!!

Ja osobiście nie uznaje faktu że coś sie może grzać, zawsze staram się uniknąć takich sytuacji a jeśli są to próbuje im zaradzić...aby uniknąć zbędnych wizyt u klienta "bo coś nie działa lub w gniazdku nie ma prądu"

Pozdrawiam

Ten przewód był tylko trochę ciepły. Dotknąłem go w miejscu gdzie schodzi z rozdzielni w posadzę

Z jakieś 2 miesiące temu byłem wezwany do zbadania instalacji "czy czasem ktoś prądu nie kradnie" bo rachunki były rzędu 800 PLN. Na wstępie pytam się czy są jakieś urządzenia prądożerne jak bojlery, grzałki elektryczne. Są. Tak więc pani ciągnie mnie do łazienki a tam zasobnik na wodę podwieszony pod sufitem z grzałką włączoną do gniazdka. Dotykam przewód a on ... gorący. Ciepły to mało powiedziane.

W ciągu 15 sek obliczyłem, że owa grzałka w ciągu miesiąca pożera coś około 600PLN. Pani była zdziwiona. Poinformowałem, że mogę wykonać ekspertyzę w postaci pozostawienia miernika do pomiaru wszelkich mocy na najbliższe 24h a wtedy sama się przekona co jest winne.

Oczywiście w takiej sytuacji sprawdziłem wszelkie połączenia bo o pożar bardzo łatwo. Wszystko było OK.

Oczywiście będzie zima to będą palić w piecu na wszystko i grzałkę wyłączą ale na razie nic się nie zmieniło.

To tak jako ciekawy przerywnik w tym temacie.

tak bywa... niektórzy ludzie jak kupują urządzenia to nigdy nie zwrucą uwagi na moc urządzenia lub nie poradzą sie fachowca, montuja a tu nagle nie ma prądu i telefon do elektyka a wystarczyło by dobrać inne urzadzenie słabsze albo zastanowić się nad czymś innym. ale nie narzekajmy bo przynajmniej mamy co robić.

... Jak owy przewód mógł by być obciążony ... Przewód to 2,5mm2

Proszę o odp

Tak więc dla ułatwienia i nie zadawania kolejnych pytań z powodu wielu niewiadomych to:

http://obrazki.elektroda.net/51_1256137813.jpg

Długość przewodu ma znaczenie ale ... raczej pod względem spadku napięcia a przy takiej odległości maksymalnego spadku w wysokości 5% i tak nie osiągniesz.