Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzenie wody z deszczówki

zerdo

Recommended Posts

Gdzieś mam zdjęcia z roboty przy moich studniach, jak chcesz to mogę gdzieś wrzucić.

Witam. Jakbyś mógł dodac zdjęcia to byłbym bardzo wdzięczny. Co do głębokości osadzenia kręgów to myślałem raczej o głegokości ok. 180 cm (3 kręgi po 50 cm +pokrywa), cobym mógł z nich na chwilę obecną wodę pompowac. Póxniej jak kasą będzie to bym dodał jeszcze 3 kręgi w odległości ok. 10-15 metrów (oczywiście ze spadkiem) i odprowadził wodę do sadu. Co do dziury to też myślałem wykopac większą dziurę tak na 3 metry i na dno wsypac kamieni lub grubego żwiru, później piasku i dopiero na to kręgi, ale obawiam się tego, że woda będzie mi wchodzic spodem do kręgów. Tak jak mówiłem wokół domu sama glina. Co do rur to mam problem z kupieniem pełnej rury drenarskiej i chyba zastosuję rury kanalizacyjne szare. Poza tym Kręgi będa od domu oddalone około 5-6 metrów róznica wysokosci od końca rynien do kręgów to ok. 50-60 cm więc chyba spadek będzie dobry. Pozdrawiam.

Witam. Jakbyś mógł dodac zdjęcia to byłbym bardzo wdzięczny. Co do głębokości osadzenia kręgów to myślałem raczej o głegokości ok. 180 cm (3 kręgi po 50 cm +pokrywa), cobym mógł z nich na chwilę obecną wodę pompowac. Póxniej jak kasą będzie to bym dodał jeszcze 3 kręgi w odległości ok. 10-15 metrów (oczywiście ze spadkiem) i odprowadził wodę do sadu. Co do dziury to też myślałem wykopac większą dziurę tak na 3 metry i na dno wsypac kamieni lub grubego żwiru, później piasku i dopiero na to kręgi, ale obawiam się tego, że woda będzie mi wchodzic spodem do kręgów. Tak jak mówiłem wokół domu sama glina. Co do rur to mam problem z kupieniem pełnej rury drenarskiej i chyba zastosuję rury kanalizacyjne szare. Poza tym Kręgi będa od domu oddalone około 5-6 metrów róznica wysokosci od końca rynien do kręgów to ok. 50-60 cm więc chyba spadek będzie dobry. Pozdrawiam.

Jak masz wysoko wodę gruntową to trzeba kombinować inaczej niż ja robiłem. Także jeśli chcesz odpompowywać wodę to trzeba inne rozwiązanie.

Zdjęcia mam tylko z studni z tyłu domu. Z przodu były pomarańczowe rury wchodzące przez bok kręgu. Na zdjęciach już jest dno przysypane piaskiem, ale pod piaskiem jest żwir i na nim geowłóknina.

20110917.jpg20110917(002).jpg20110917(004).jpg20110917(003).jpg

Witam.

Ja zrobiłem to tak: rura spustowa następnie czyszczak (tak to się chyba nazywa) następnie jest redukcja z fi 110 na fi 160 to już jest w ziemi rury kanalizacyjne pomarańczowe. Następnie w razie co są trzy studzienki rewizyjne fi 400 z osadnikiem, w zapalnych punktach systemu (gdzie zbiegają się rury odprowadzające wodę lub na załamaniu) i to wszystko wpada do pojemnika na wodę o pojemności 6,5 m3 z przelewem. Rury w ziemi są na głębokości około 1-1,2m a sam zbiornik na głębokości około 2m. Oczywiście są zachowane spadki co by nie było wątpliwości.

Pozdrawiam

Sebxyz

Edytowane przez Sebxyz

Witam,,,,

kończę dom pod Opolem i na swojej działce zastosowałem 4 studnie chłonne - po 1szt na 1 rynnę - powierzchnia dachu 220m2 więc powinno to być raczej skuteczne... transport wody od osadnika rurami drenarskimi z uwagi właśnie na otwory, studnie to kręgi 1m wypełnione żwirem i przykryte geowłókniną w odległości 12 od domu...

• 1 year później...

Witam

Ja już mam problem z odprowadzeniem wody z dachu pod kostką z głowy wykorzystałem stare szambo i chciałem wykorzystać tą wodę z deszczówki do podlewania. Położyłem rury do zasilenia hydroforu, niestety w żaden sposób nie wiem jak można zabezpieczyć przed uciekaniem wody ze starych kręgów betonowych. Kiedyś stosowało się lepik na gorąco ale teraz już go nie ma w sklepach, czy ktoś zna jakiś preparat do zabezpieczania przed wodą będę wdzięczny za jakiś sposób lub nazwę preparatu

. Studnia jest u mnie oddalona od domu około 3m, a od każdej z rynien o około 5m. 5m długości przy różnicy poziomu 1m to spadek 20% - wierz mi, że nic się tam nie zatrzyma - kanalizacje robi się ze spadkiem 2% i nic tam nie stoi a są tam bardziej "stałe" rzeczy.

Tak dla potomnych, własnie dlatego daje sie na rurach kanalizacyjnych spadek do 3 % aby te "stałe" rzeczy spływały. Przy większym spadku woda będzie lecieć, a pospolite g....nko zostanie w rurze :)

Xerses: jak sobie wyobrażasz, że g---nko będzie stało w rurze nachylonej o 20%? Przecież to grawitacyjnie nawet spłynie, nie wspominając o tym, że wydatnie pomoże mu spływająca ciecz. ;)

Aby stało, to musi być zrobiony prawie poziom, aby ciecz płynęła z minimalną prędkością. Wtedy grawitacja zwycięży siły parcia cieczy i zrobią się złogi.

A tego chcemy wszyscy uniknąć, dlatego należy robić spadki minimum 2%, a najlepiej większe.

• 2 weeks później...
Xerses: jak sobie wyobrażasz, że g---nko będzie stało w rurze nachylonej o 20%? Przecież to grawitacyjnie nawet spłynie, nie wspominając o tym, że wydatnie pomoże mu spływająca ciecz. ;)

Aby stało, to musi być zrobiony prawie poziom, aby ciecz płynęła z minimalną prędkością. Wtedy grawitacja zwycięży siły parcia cieczy i zrobią się złogi.

A tego chcemy wszyscy uniknąć, dlatego należy robić spadki minimum 2%, a najlepiej większe.

No i tutaj sie kolego mocno mylisz. Też tak myślałem że im większy spadek tym gó---wienko szybciej poleci. Z błędnego myślenia wyprowadził mnie taki jeden doświadczony kanalarz co to w naszym lokalnym gminnym przedsiębiorstwie komunalnym pracuje. On właśnie mówił mi o ludziach którzy porobili sobie mega spadki a potem co jakis czas muszą i wołają ich do przepychania rur - bo i części stałe stoją :)