wołek79 20.08.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Witam, Chciałem porównać sobie koszt montażu podbitki z różnych części Polski i przy okazji ceny materiału. Wiem, że w różnych częściach Polski można kupić w różnych cenach. Ja wczoraj rozmawiałem z fachowcem który na początek powiedział mi cenę 40PLN /m2 położenia podbitki drewnianej (usługa z podwójnym malowaniem). Mam okolo 200m2 do położenia. Czy to wysoka czy niska cena jeżeli chodzi o taki metraż? Miejsce: wschodnia Wielkopolska. Świerk w moim rejonie kosztuje około 34 PLN/m2. grubość 15mm. Będę wdzięczny za informacje jak się ceny wahają w innych częściach Polski. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 21.08.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 ja w Warszawie za położenie(malowałąm sama) drewnianej podbitki 35zł za metr bieżący, ale tak widzę że chyba szkoda że nie położyłam pcv czy jakiejś sztucznej, bo drewnianą trzeba będzie pomalować za jakieś 2 lata(chyba), to koszt i elewacja może ucierpieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 21.08.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 no tu jest problem natury psychicznej, wizualnej itd.Drewno będziesz musiał sukcesywnie konserwować, malować, impregnować itdPCV położysz raz i najwyżej za 50 lat je wymienisz na nowe.W obecnym domu mam podbitkę z PCV a sąsiad który robił w tym samym czasie ma drewnianą.Minęło 5 lat i on już raz ją czymś tam czyścił i malował a u nas nicDziś u nas nic ładne i piękne PCV a u niegi już się farba dziwnie łuszczy i widać wszystkie sęki oraz spękania drewna.Z kolei jak pracowałem w Finlandii to tam mieli wszystko z drewna i każdego roku smarowali czymś takim bezbarwnym i wyglądało zajebiś.. cieMi osobiście drewniana podbitka podoba się lepiej- ale u siebie zamontuje PCV bo jeśli będzie dobrze położone to jest bezobsługowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 22.08.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 montowaliscie podbitkę przy robieniu elewacji? Czy na jakimś innym etapie budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 23.08.2010 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 u mnie najpierw zaciągneli elewacje klejem, zrobili podbitke, po jakimś czasie wykonano strukturę i dokończono podbitkę to znaczy przybito listewki wzdłuż muru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 23.08.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Podbitkę będę robił na samym końcu co by jej klejami i innymi tam farbami nie ochlapać. Podbitka to tzw wykończeniówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wołek79 23.08.2010 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 No to jest największy dylemat co wybrać, obserwowałem domy w sąsiedztwie i drewno wygląda bardzo ładnie, PCV trochę mi tandetą zajeżdża ale na pewno jest bezobsługowe. Co do tego nie mam wątpliwości. Czytałem jeszcze o innych rozwiązaniach typu blachy itd. Czy ktoś ma doświadczenia w tej materii?A jak ceny PCV, montaż i materiał względem innych rozwiązań?Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 23.08.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 1 m2 podbitki PCV np z firmy GAMRAT to koszt około 35-40 zł. Cena ta obejmuje panele, listwy itd z zszywkami włącznie. Taka cena wyszła mi około 2 miesiące temu jak robiłem kosztorys. Do tego należy doliczyć robociznę oraz stelaż z drewnianej kantówki.Oczywiście tak jak wcześniej pisałem przez kilkadziesiąt lat nic nie robimy z taką podbitką. Nie znam również cen podbitek innych producentów. Do tego tematu na mojej budowie wrócę dopiero w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 23.08.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 PCV trochę mi tandetą zajeżdża ale na pewno jest bezobsługowe. Widziałem też na domkach takie ładne drewnopodobne podbitki z PCV - nie wiem jednak kto to produkuje i za jaką cenę. Jak coś takiego namierzysz to daj znać tutaj masz linka do podbitek na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 23.08.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 (edytowane) Ja mam od ponad roku podbitkę z blachy. Moim zdaniem jest lepsza niż drewno (które trzeba konserwować) bądź pcv które z czasem brzydko blaknie od słońca (w szczególności ciemne kolory od strony południowej i zachodniej) Jak na razie jesteśmy zadowoleni z tego wyboru. Jedynym minusem blachy (szczególnie dla estetów ) jest to, że z bliska widać łączenia arkuszy i łepki wkrętów Podbitkę robiliśmy po styropianie, a przed tynkami. Panowie ładnie wycierali jak im się gdzieś upaprało Wołek mieszkamy w tej samej części Polski. Udało mi się odszukać info o cenach więc zmieniam wpis. Za robociznę płaciliśmy 35zł/m2 i za blachę też coś koło tego. Ceny zeszłoroczne oczywiście. Edytowane 23 Sierpnia 2010 przez zetka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.08.2010 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Ja zamówiłem z blachy. Niedługo montaż , kto robił sam i podpowie jak się za to brać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 23.08.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Ja mam od ponad roku podbitkę z blachy. Zamieść jakąś fotkę takiej podbitki z blachy bo nie mam pojęcia jak to wygląda :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 23.08.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Tutaj pokazywałam: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?139009-Podbitka-dachowa Lepszych zdjęć na chwilę obecną nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 23.08.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Widziałem też na domkach takie ładne drewnopodobne podbitki z PCV - nie wiem jednak kto to produkuje i za jaką cenę. Jak coś takiego namierzysz to daj znać tutaj masz linka do podbitek na allegro ja mam taką, firma Ordobel. http://www.podbitki.pl/kontakt.html bardzo ją sobie chwalę, jeszcze przez2 lata nie odbarwiła się. Mniej sobie chwalił wykonawca, bo marudził, że twarda, co dla mnie jest raczej plusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 23.08.2010 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Cena podbitki stalowej jak i PCV zdaje się być podobna hmmmMusiałbym to na żywo zobaczyć - zapewne widziałem i nie wiedziałem ze to jest blacha :/Jakie są ZA i PRZECIW podbitki z blachy i PCV??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 24.08.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 A być może i widziałeś. Moja chałupa stoi 5m od ogrodzenia, szczytem do frontu. Jeśli ktoś nie wie że podbitka jest z blachy, sprzed płota raczej nie pozna (już kilka osób pomyliło ją z pcv) A za i przeciw? Każdy sobie jakieś znajdzie. Dla mnie liczyła się bezobsługowość na lata i trwałość ciemnego koloru. Zanim zdecydowałam się na podbitkę obejrzałam mnóstwo domów i naprawdę brązowe pcv wygląda strasznie po jakimś czasie w mocno nasłonecznionych miejscach (no chyba że teraz robią jakieś trwalsze, ale wolałam nie ryzykować ) Hmm.. tak sobie pomyślałam że wadą blachy może być to że jest... z blachy Sporo tu widziałam osób (zagorzałych zwolenników dachówki) które są anty-nastawione do blachy (że bleee i że w ogóle jak można sobie takie badziewie kłaść na dach ) Każdemu więc według potrzeb i gustów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.08.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Też się właśnie zastanawiam jaką podbitkę dać u siebie. Szykowałem się na pcv gamrata, to od nich mam również całe orynnowanie więc kolorystycznie by mi się zgarało. Nie przemawia za mną jakoś argument blaknięcia, bo przecież i rynny i okna mamy plastikowe więc nawet jak coś zacznie blaknąć to wszystko. Ale ostatnio zaczynam skłaniać się do drewna. Głównie ze względu na sposób montażu - dla plastikowych potrzebowałbym robić stelaże z kantówki bo plastik mocniej pracuje anieli drewno i musiałbym kłaść "w poprzek". Rozmawiałem z ojcem, który od jakiś dobrych 8 lat ma podbitkę drewnianą. Przez cały ten okres nic nie robił z podbitką a ma ciemną i gdyby coś się działo, to by było widać drewno z pod spodu. Jedyne co przemalowywał to obicie ściany szczytowej - czyli element narażony na deszcz i niepodogę. Podbitka raczej na to nie jest narażona tak mocno więc liczę, że z 10 lat wytrzyma. A potem to się postawi drugi domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 25.08.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Cześć,a ja się zastanawiam nad podbitką tynkowaną, czyli płyta osb na stelarzu, na to 2 cm styro klejone, siatka z klejem i na koniec otynkowane razem ze ścianami i pomalowane.Chcemy zrobić raz i zapomnieć o problemie podbitki na dłużej. Macie jakieś opinie na temat takiego rozwiązania, bo nam się podoba a zastanawiamy się jakie są wady takiego rozwiązania?Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 25.08.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 tynkowaną podbitkę użytkujemy od ponad 3 lat ( osb+ styro na klej+ tynk silikonowy) na ścianie baranek 2,5 mm na podbitce 1mmbez problemowa, nie trzeba odnawiać i wygląda nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karloskar 14.05.2019 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Zajmuję się dachami od 25 lat, przerabiałem wszystkie trendy które przychodziły z nowymi produktami stosowanymi na podbitki – ale większych bzdetów jak tu się pisze nie czytałem ani nie słyszałemJakie perforacje do wentylacji dachu ?! A co dach to próżnia ? inaczej zgnije ? Bez jaj ! A jak dam drewnianą czy blachę to co? Ups po chałupie Perforacja i jej wpływ na dach to tylko teoria dorobiona przez producentów podbitek trzy-panelowych . To w jakim celu ona jest ? Na ozdobę (na marginesie nadaje budynkowi durszalakowatości czyli go szpeci.)Otóż moim zdaniem dziury w podbitce to “nieudany ratunek” na sprawę rozciągania się podbitek tzw 3 panelowych. Podbitki na tzw klik te jednościankowe, strasznie pracują pod wpływem temperatury – przez co się naciągają i po kilku latach (jak na tym filmiku z youtube) poprostu się tłuką i to okropnie… Wiec pomyślano żeby dać perforację która ma niby oddalić nieuniknione o pare lat bo powietrze obniży temperaturę – nic to nie daje. Wiem co mówię (piszę) po za tym na nich jest okleina pcv która się łuszczy jak talala – przez to że rozciąga się na słońcu i kurczy na mrozie i że jest wg pomyłką. Lepsze już są te wielokomorowe 2 generacji – czyli te co mają 11 komór nie 6 . Ponieważ mają dwie ścianki i nie mają okleiny która się łuszczy. Kiedyś w latach 90 robiono kiepskie co blakły. Teraz technika poszła do przodu. Nie mówię że wg nie blakną. Blakną ale o wiel wiele wolniej.Według mnie najlepsze oczywiście są drewniane – no tylko trzeba pomalować co jakieś x lat (zależy od słońca jak na nią pada) – temat rzeka serio .Blacha ? Kiedyś tak dzisiaj nie (grubość minimalna, farba słaba bo ekologia ) po prostu padaka. Więc mój ranking to:1.Drewno – estetyka no ale malowanie…2. PCV – te pojedyncze (obecne nie te z lat 90)3 Blacha co najmniej 0,6mm – ale kasa kosmos4. PCV 2 lub 3 panelowa. Ja ją nazywam durszlakowa Heh ale się naprodukowałem . Ale może komuś pomogę… Wg jak coś to pytajcie (sprawy ciesielskie) jak będę wiedział to poradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts