Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prosze o opinie na temat pustakow ceramicznych Leier 25 thermopor, buduje dom z nich i mam wiele zastrzezen i obaw co do jakosci tych pustakow, problemem sa liczne pekniecia lub rysy nie wiem jak to nazwac nie ma mnie na miejscu budowy dostaje tylko zdjecia, a moj budowlaniec twierdzi ze to tylko powierzchniowe wady tzw. technologiczne lub uroda tych pustakow. Czy mam sie obawiac tych pekniec? reklamowac chyba juz troche po czasie ale fakt ten nie daje mi spokoju. Prosze o opinie czy nalezy sie czyms takim przejmowac czy poprostu zapomniec o tym i tak bedzie zatynkowane i nie wplynie na wytrzymalosc scian? Aha pekniecia sa w praktycznie co drugim pustaku jak nie kazdym dokladnie w srodku najczesciej przez cala jego dlugosc.

Ponizej zdjecie postaram sie dodac

dziekuje za opnie!

https://forum.murator.pl/topic/146995-pustaki-leier-thermopor-25-pekniecia-rysy-w-scianach-prosze-o-opinie/

ceramika ma chyba to do siebie ze moga byc jakies pekniecia..tu chodzi glownie o wytrzymalosc na sciskanie! co nei zmienia faktu ze jak ja budowalem to tez chcialem z Lejera stawiac ale jak na sasiedniej budowie widzialem jak te pustaki wygladaja (m.in masa pekniec, kazdy o innym wymiarze itp) to wolalem troche doplacic i budowac z porothermu - na jakies 40 palet ktore mi poszlo mialem z 8 pustakow peknietych.

PS. a najgorzej wg mnie to juz wygladaja Maxy z cegielni Harasimiuk czy jakos tak :-)

juz drugi raz bym z tego nie budowal pewnie wogole nie z ceramiki bo na takie widoki mnie szlag trafia pewnie wybralbym jakiegos ytonga czy jaki keramzytobeton, na sciskanie to to ma certyfikat ale wyglada to jak z dupy ze tak powiem brzydko, nic tylko zatynkowac i zapomniec o tych widokach.
Człowieku wyluzuj z tymi rysami i pęknięciami. otynkujesz, ocieplisz i nie bedzie widac. Tylko czemu tak wysoko ziemia obsypałes od strony tarasu. Zeby ci tylko deszczówka do domu nie wplywała

taras jeszcze nie jest wylany, przed zimą jeszcze się całą ziemie dokoła domu uformuje, jeszcze przyjdą wylewki wszystko się podniesie, myśle że mój budowlaniec wie co robi ale pustaków srejera nie polecam!:)

pzdr

wszystkie msteriały mam z jednej hurtowni Castor z Kietrza koło Raciborza, pustaki niby wypalane w Słowacji lepsze niż jakieś tam gdzie indziej wypalane tak gadał sprzedawca, po drugie pustaki były oglądane przed kupnem przez mojego budowlańca i, że niby dobrej jakości.
twoj dom postoi napewno ze 100 lat, więc po co wogóle się stresujesz, jak tak się bedziesz denerwował to na końcu budowy bedziesz potrzebował psychotropów. Wygląd estetyczny ma znaczenie, ale do momentu dopóki go nie zakryjesz tyknami, dociepleniem. Na wszystko wylejesz płyte, będą wieńce i wszystko bedzie cacy. Proponuje ci abyś sam wykonał podkucia pod instalacje w tych pustakach, wtedy się upewnisz, że nie sa takie słabe. Pozdr