tomek4 20.08.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 (edytowane) Witajcie ( po raz pierwszy i pewnie nie ostatni ! wstępnie wybrałem już wykonawcę budowy domku jednorodzinnego 'typowego' i stąd pojawia się problem praktycznego sformułowania umowy. Czytałem już wiele wzorów podobnych umów, ale żadna mi nie odpowiada, więc chcę podjąć próbę napisania jej samemu. Wychodzę bowiem z założenia ze w przypadku szeroko pojętych niepowodzeń przy współpracy z wykonawcą to sądy (znane ze swej skuteczności) nie pomogą. Jeden z forumowiczów to nawet ładnie ujął: "umową to sobie można łazienkę wytapetować". Wiem, że czynnikiem dyscyplinującym i mobilizującym są pieniądze, nie zapisy. Wykonawca sam zapowiedział, że nie bierze zaliczek, a płatności zbiera etapami. Takie podejście mi się podoba i myślę, że w większości zabezpiecza moje interesy. Odbiór etapu z kierbudem, jak gra to kasa, jak nie to poprawa i podziękowanie za współprace. Oczywiście codzienna kontrola na budowie inwestora Czy to zdaje egzamin w praktyce ? Co do samej umowy, to jak wynika powyżej, nie zależy mi na paragrafach, sądach, karach umownych . Mam taki projekt: - umowa o dzieło (czy zlecenie?) - sprecyzowany cel - czyli wybudowanie to co ww projekcie wg. sztuki i dobrej woli - termin od - do ( raczej nie będzie to sztywny termin od, bo zależne jest to od uzyskania PnB, które jest właśnie składane, a konkretniej pozwolenia na roboty przez inwestora do 5 mcy) - wartość umowy - sposób płatności - etapy wyszczególnione z podziałem na koszty - tu miałbym pytanie dodatkowe - jakie etapy wyszczególnić ? Myślę, że reszta zapisów, jak np. odpowiedzialność BHP, PPOŻ i tak należy do wykonawcy i nie ma potrzeby tego załączać. Podobnie jak i inne sprawy rozstrzygane i tak w odpowiednich kodeksach - mam rację ? Co Szanowni Forumowicze myślą o powyższym podejściu i projekcie ? Ma to szanse praktycznie zdać egzamin ? Ja wiem dobrze, że z solidną ekipą to i dżentelmeńska umowa zda egzamin... Pozdrawiam Tomek4 Edytowane 20 Sierpnia 2010 przez tomek4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/147000-umowa-z-wykonawc%C4%85-jak-to-napisa%C4%87-praktycznie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 21.08.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 ojjjj masakra. jestem na etapie wykończeniówki i kiepski wykonawca, znaczy się dużo i ładnie gadający to i tak cię wykiwa.Podpisywałem różne umowy i tak naprawdę aby móc wykorzystać zapisane w niej punkty i paragrafy musiałbym udać się do sądu.Najważniejsze to:1. Rozliczenia finansowe za poszczególne etapy- po odbiorze przez kierownika budowy.2. Zaniżone np o 15% ceny za poszczególne etapy- całość tej obniżki będzie wypłacona po zakończeniu budowy i wywiązania się z umowy.3.Kara dla wykonawcy za opóźnienia w budowie np 2% za każdy tydzień, tak samo za opóźnienia ze strony inwestora (winno działać w obie strony)4. Praca wykonana zgodnie z projektem oraz ze sztuką budowlaną5. Zapotrzebowanie na materiały zgłaszać minimum 2-3 dni wcześniej6. Definitywny brak jakichkolwiek zaliczek.7. Zakaz palenia śmieci na budowie.8. Wypłacenie zaległych 15% po zakończeniu budowy oraz uporządkowaniu śmieci (słoiki, paczki po fajkach, puszki po piwie, reklamówki itd)9. Praca pod wpływem alkoholu jest równoznaczna z zakończeniem prac na budowie10. Za zniszczony materiał będzie potrącona ich faktyczna kwota. Takie tam różne przykazania, które i tak będzie ci trudno dopilnować.... Najgorsze to zaprzyjaźnić się z wykonawcą!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/147000-umowa-z-wykonawc%C4%85-jak-to-napisa%C4%87-praktycznie/#findComment-4245672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 21.08.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 jeśli chodzi o etapy budowy to: - wykopy, ławy oraz fundamenty - podsypka pod chudziak, jej zagęszczenie i pomiar utwardzenia oraz wylanie chudziaka - izolacja pozioma oraz ściany parteru - budowa sufitów - budowa ścian poddasza - budowa więźby dachowej - foliowanie oraz łatowanie dachu - montaż okrycia dachowego - montaż okien - wykonanie instalacji elektrycznej - wykonanie CO i CWU i kanaliza - tynki - posadzki - dokończenie CO i CWU i kanaliza - szpachlowanie, malowanie, parapety - montaż grzejników itd - dokończenie elektryki - kafelkowanie - montaż drzwi zewnętrznych i wewnętrznych - międzyczasie elewacja - montaż mebli -parapetówka Etapy te możesz dodatkowo podzielić np etap pierwszy na: - wykopy , zrobienie zbrojenia i zalanie ław - budowa ścian fundamentowych z bloczków. ZAUFANIE zaufaniem, a kontrola być musi - poczytaj mój dziennik tam masz opisane błędy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/147000-umowa-z-wykonawc%C4%85-jak-to-napisa%C4%87-praktycznie/#findComment-4245679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 21.08.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) (...) Najgorsze to zaprzyjaźnić się z wykonawcą!!! Pamiętaj! Wykonawca to Twój wróg!!! Czyha na Twoją ciężko zarobioną kasę!!! Najlepiej od razu potraktować takiego "z buta" - niech wie gdzie jego miejsce! Umowę obostrz dotkliwymi karami finansowymi nawet za drobne opóźnienia... jak dobrze się postarasz to chatę wybudujesz za połowę stawki. No i w umowie musi być duuużo § to robi wrażenie!!! Jeśli zastosujesz się do powyższych rad to swój wymarzony domek zbudujesz szybko, tanio, i solidnie! nie zaliczysz nigdy wtopy! Życzę owocnego szukania wykonawcy - najlepiej ekipy z własnym kierownikiem budowy - bo kto jak nie kierownik ma wszystkiego porządnie dopilnować! aaaa i jeszcze jedno! najlepiej brać ekipę jedną do całej budowy... takich fachmanow co robią od kopania fundamentów, stawiają ściany, tynkują, kładą dachówki, robią poddasza i kladą plytki, Taki kompleks jest znacznie tańszy! Howgh! Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez Rom-Kon dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/147000-umowa-z-wykonawc%C4%85-jak-to-napisa%C4%87-praktycznie/#findComment-4245775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 21.08.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Życzę owocnego szukania wykonawcy - najlepiej ekipy z własnym kierownikiem budowy - bo kto jak nie kierownik ma wszystkiego porządnie dopilnować! To jest bardzo dobra rada i oby kierownik był z jajami. Zaczynałem w ten sposób i wszystko było OK- tylko, że kierownika na budowie nie widziałem. Najważniejsze to uczciwy wykonawca, a uczciwość ta musi działać niestety w obie strony. Chcąc zrobić uczciwie, niestety nie da się zrobić tanio!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/147000-umowa-z-wykonawc%C4%85-jak-to-napisa%C4%87-praktycznie/#findComment-4245777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts