trotek77 20.08.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Witam mam pytanie odnośnie melioracji działkiChcę samodzielni dokonać melioracji działki moja działka jest dość duża ma ok 4000 m Działka ma kształt rąba z naturalnym spadkiem w kierunku południa zakończona rowem melioracyjnym do którego można odprowadzić wodę z gruntu. Działka jest dość gliniasta (niedawno kopałem kabel elektryczny i kopałem praktycznie w glinie ) Glina na 100% znajduje się do 60cm .Chciałbym w poprzek działki w kierunku rowu melioracyjnego poprowadzić rury melioracyjne w osłonie z geowłókniny mam kilka pytań - na jakiej głębokości prowadzić rury melioracyjne -jak gęsto (co ile metrów) powinienem prowadzić rury - czy mogę rury zasypywać tą samą ziemią czy lepiej żwirem - jaki przekrój rur mam zastosować ?Mam jeszcze jedno pytanie słyszałem ostatnio o "dziwnej" metodzie osuszenia gliniastej działki. Mianowicie sugerowano mi wiercenie dziur powiedzmy co 2-3 metry i zasypywanie ich żwirem nadmiar wody poprzez żwir będzie mógł być pochłaniany przez dolne pokłady ziemi z pominięciem gliny .Czy ktoś z was ma doświadczenie w samodzielnym meliorowaniu działki proszę o rade http://chomikuj.pl/Image.aspx?id=341798770 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts