Jarek EM08 21.08.2010 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Witajcie, Chciałem zapytać czy taka tabliczka czy podobna powieszona gdzieś np. na ogrodzeniu podczas budowy domu jednorodzinnego, jest prawnie wymagana czy też nie. Dzięki z góry za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 21.08.2010 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Powiem tak ja nawet nie mam budowlanej tablicy informacyjnej nikt tego nie respektuje nawet jak jest obowiązkowe. Ta tablica o jaką pytasz może Cie ewentualnie uchronić od odpowiedzialności jak by ktoś obcy sobie zrobił na budowie krzywdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.08.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Co do tablicy informacyjnej, to niestety bywa różnie. W tych okolicach, w których działa Strasz Miejska można od nich dostać mandat za brak takowej. Straszaki muszą dbać o swoje pensje w końcu... A tablica ostrzegająca - obowiązkowa nie jest absolutnie i raczej bym jej nie wieszał z jednego powodu: gówniarstwo, zwłaszcza pijane i nabuzowane hormonami młode gówniarstwo bywa przekorne. Na widok tablicy "nie wchodzić" wejdą specjalnie, żeby się przed resztą towarzyszących im przygłupów popisać. A jak baran jeden z drugim spadnie z rusztowania i sobie kark skręci, to niestety wieeelkie problemy i obowiązek udowadniania, że nie jesteś wielbłądem będą ciążyć na właścicielu. Niezależnie od ilości tabliczek "nie wchodzić" wiszących na płocie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 21.08.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) Teren powinien być właściwie zabezpieczony czyli ogrodzony. A jeśli nabuzowany (obojętnie czym ) osobnik wtargnie na teren budowy to ja sam bym zastawił na takiego jakiś wilczy dół! Oczywiście nie celowo bo to jest karalne.... ale tak przypadkowo by się ustawiły rury że wystarczyło dotknąć jednej by z pietra posypały się inne Jeśli teren jest właściwie ogrodzony to i tabliczki ostrzegawczej nie musi być... bo i po co? Przecież jest płot czyli zakaz wstępu! ...a na czas budowy dobrze jest wykupić polisę OC.. nie wiem czy takowe są ale na wolnym rynku ubezpieczeń pewnie jeśli nie ma to to wystarczy złożyć zapotrzebowanie i usługa się pojawi... Uwaga! Powyższe wynurzenia są moimi osobistymi przemyśleniami i nie są wykładnią żadnego prawa! Możliwe że prawo stanowi inaczej! Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez Rom-Kon stylistyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 21.08.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 z humorem lub bez tabliczki, tablice. owszem zawies na plocie i nie zapomnij tez o tabliczkach obiekt chroniony lub uwaga zle psy, informcji o koniecznosci uzywania odziezy i sprzetu ochrony osobistej, pracach na wysokosci, glebokich wykopach, mozliwym wyjezdzie pojazdu, oznacz miejsca umieszczenia gasnic, apteczki, skladowania odpadow. tylko nie rozpedzaj sie. sprawdz wpierw czy po zakupach tablic zostanie cos na materialy budowlane. a jezeli zostanie, to zmierz dzialke czy bedzie wsrod tych tabliczek miejsce na budynek. Dla mnie z humorem {pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 22.08.2010 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Pytam o tą głupią tabliczkę, bo: Po pierwsze: dostałem taką tabliczkę od siostry (bardziej w formie żartu) i od ponad pół roku poniewiera się u mnie na samym spodzie bagażnika. Po drugie: prawnikiem nie jestem, ale zastanawia mnie kwestia odpowiedzialności cywilnej inwestora od skutków jakiegoś wypadku osób postronnych. Działka jest ogrodzona i generalnie już sam taki fakt powinien sugerować takim osobom postronnym, że jest to teren prywatny, na którym prowadzona jest budowa i w razie czego wejście na taki teren zawsze może się skończyć nieciekawie. O ile ogrodzenie sobie stoi, to brama nie jest zawsze zamykana. Ktoś może przez nią wejść, zrobić sobie "kuku" i pozwać mnie na grube miliony dolarów odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu, z uzasadnieniem, że przecież nie było nigdzie napisane, że wchodzić nie wolno... Zimą też trzeba odśnieżać chodnik, bo pomimo, że pieszy idący zdaje sobie sprawę z tego, że jest zima i można się poślizgnąć i złamać nogę, to jeśli to sobie zrobi na "moim" chodniku, to będę pewnie poproszony do kasy... Naszły mnie wątpliwości, bo niedawno wykopałem całkiem dołek pod szambo, tak że z ziemi prawie zaraz przy wjeździe ziała wielka ponad 2 metrowa dziura. Kogoś mogła ta dziurka zainteresować, chciałby zobaczyć jaka głęboka, brzeg wykopu mógłby się obsunąć, a ciekawski wpaść do wykopu... FlashBack> Obiecuję nie wieszać na płocie tabliczki "Uwaga: Gorąca kawa. Może poparzyć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmiara 22.08.2010 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Reguluje to Prawo Budowlane: Art. 22. Do podstawowych obowiązków kierownika budowy należy: 3) zapewnienie geodezyjnego wytyczenia obiektu oraz zorganizowanie budowy i kierowanie budową obiektu budowlanego w sposób zgodny z projektem i pozwoleniem na budowę, przepisami, w tym techniczno-budowlanymi, oraz przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy;3a) koordynowanie realizacji zadań zapobiegających zagrożeniom bezpieczeństwa i ochrony zdrowia:a) przy opracowywaniu technicznych lub organizacyjnych założeń planowanych robót budowlanych lub ich poszczególnych etapów, które mają być prowadzone jednocześnie lub kolejno,b) przy planowaniu czasu wymaganego do zakończenia robót budowlanych lub ich poszczególnych etapów;3b) koordynowanie działań zapewniających przestrzeganie podczas wykonywania robót budowlanych zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia zawartych w przepisach, o których mowa w art. 21a ust. 3, oraz w planie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia;3c) wprowadzanie niezbędnych zmian w informacji, o której mowa w art. 20 ust. 1 pkt 1b, oraz w planie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, wynikających z postępu wykonywanych robót budowlanych;3d) podejmowanie niezbędnych działań uniemożliwiających wstęp na budowę osobom nieupoważnionym; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 22.08.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 pomijajac kwestię tablic warto również powiesić atrapę kamery ciekawscy przechodnie ostrożnie omijają takie kamery aby na nich nie padło jak by się coś stało pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pir 22.08.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Witajcie, Chciałem zapytać czy taka tabliczka czy podobna powieszona gdzieś np. na ogrodzeniu podczas budowy domu jednorodzinnego, jest prawnie wymagana czy też nie. Dzięki z góry za odpowiedzi. Obowiązkowa jest tylko i aż tablica informacyjna budowy. Powinna ona zawierać: - określenie rodzaju budowy, rozbiórki lub robót budowlanych oraz ich adres i numer telefonu, - numer pozwolenia na budowę lub rozbiórkę oraz nazwę, adres i numer telefonu właściwego organu nadzoru budowlanego, - nazwę lub imię i nazwisko, adres oraz numer telefonu inwestora, - nazwę, adres i numer telefonu wykonawcy lub wykonawców robót budowlanych, (ew. "system gospodarczy") - imiona, nazwiska, adresy oraz numery telefonu kierownika budowy, kierowników robót, inspektora nadzoru inwestorskiego, projektantów, - numery telefonów alarmowych oraz okręgowego inspektora pracy. Napisy na tablicy informacyjnej powinny być wykonane w sposób trwały i czytelny, na sztywnej płycie koloru żółtego, literami i cyframi koloru czarnego oraz mieć wysokość co najmniej 4 cm. Tę tablicę po prostu trzeba postawić, bo Powiatowy Nadzór Budowlany wlepi mandat inwestorowi i nawet nie będzie się zastanawiał, dlaczego jej nie ma. Kity w postaci "Panie, wczoraj rano mi ukradli" raczej nie przejdą. O ile nie budujesz w środku puszczy prędzej czy później ktoś się przyczepi... Innych tabliczek nie wieszaj, bo gówniarstwo zerwie i będzie ozdabiać pokój. Zamiast atrapy kamery, naklejek "obiekt monitorowany" i posiadam złego psa - lepiej zadbać od początku o dobrych sąsiadów: zanieść napój wysoko lub nisko % w zależności od upodobań sąsiada, pogadać i zostawić telefon, gdyby coś się działo. A dobry sąsiad to i wiertarkę pożyczy i popatrzy co się dzieje, jak nas nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts