Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cokół - cokół z płytek, cokół i taras, cokół z bloczków betonowych - jak wyremontować

Recommended Posts

Witam.

Chcę położyć na cokół pod tarasem i boki schodów tynk mozaikowy.

Cokół jest z bloczków betonowych. W niektórych miejscach, pod terakotą po zimie widać ubytki tynku, odpadł.

Pytanie, jak przed położeniem tynku mozaikowego wykończyć te bloczki, czym otynkować.

http://images40.fotosik.pl/324/95e070de6e45fff3med.jpg

http://images38.fotosik.pl/324/6482ed0d9a165e98med.jpg

Edytowane przez volder1

Witam. Nie wiem jak sprawa wygląda u Ciebie ale ja zrobiłem tak: Styropian przyklejony na kleju piankowym, obróbka na równo z plytą tarasową potem klej-siatka-klej.Wyrównałem, pomalowałem gruntem pod mozaikę. Przed przyklejeniem plytek dałem blaszkę okapową, taką małą by nie wystawała zbyt daleko. Płytki i na końcu mozaika. Finito. Blaszka po to, by nie było zacieków fugowych Pozdrawiam

Jak będziesz kleić styropian na całej powierzchni, to najprościej i najtaniej (uwzględniając koszt pracy) będzie podrównać klejem do styropianu. Wejdzie go więcej niż wskazuje zużycie producenta, ale ze zdjęć wydaje mi się, że taka metoda powinna sprawdzić się i wystarczyć.

Na tej ściance nie kładę już styropianu, nad nią jest tylko taras na zewnątrz. Chcę ją tylko wyrównać i położyć tynk mozaikowy. Tylko czym lepiej, trwalej wyrównać.

Styropianem!!!

Jeżeli tego nie zrobisz, to daje sobie głowę uciąć, że za rok będziesz miał odparzony tynk na wysokości conajmniej 15 cm nad gruntem.

Tynki mozaikowe mają tę nieprzyjemną wadę, że nie lubią wilgoci na ścianie... U Ciebie wilgoć będzie wyciągana z gruntu i izolacja styropianem jest niezbędna!