Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytań o fundamenty

adamoos

Recommended Posts

Witam wszystkich...

W przyszlym roku mam w planach budowe wlasnego wymarzonego domku.Zastanawiam sie z jakiego fundamentu .Odwiedzilam juz kilka firm ale nadal mam metlik w glowie...Czas plynie a ja musze podjac sluszna decyzje...Prosze wszystkie osoby ktore budowaly juz swoj wymarzony dom o rady,porady,podpowiedzi...Z gory dziekuje za odpowiedzi...pozdrawiam cieplutko...

Technologia wykonania fundamentu zależy od wielu czynników, od rodzaju gleby, poziomu wód gruntowych, projektu itp. Jeśli masz już projekt to musisz zrobić adaptacje do warunków na Twojej działce. To na etapie adaptacji, wspólnie z architektem, mając do dyspozycji np badanie geotechniczne, podejmiesz decyzję co do rodzaju fundamentów. Jeśli szukasz informacji ogólnych to poczytaj forum, dużo tu postów o fundamentach.

chris.p Najlepiej, gdy izolacja pozioma podłogi jest na takim samym poziomie co izolacja pozioma ścian fundamentowych. Unika się w ten sposób zaginania papy, co może być przyczyną późniejszych jej pęknieć i przerw w izolacji. Edytowane przez TomekBudujeDomek

TomekBudujeDomek - Dziękuję za odpowiedź - w tym sęk, że u mnie izolacja pozioma jest pod ostatnią warstwą bloczków (nie nad nią) - patrz rysunek poniżej. Ciekawy jestem czy ktoś ma jeszcze takie rozwiązanie

http://img689.imageshack.us/img689/8971/izolacjapoziomaipionowa.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

u mnie izolacja pozioma jest pod ostatnią warstwą bloczków (nie nad nią)

... jeżeli na jednym poziomie to nie ma tragedii ;)... zadziała..... ważne tak jak już napisano, żeby jej nie zaginać no i oczywiście izolacja (jej ostatnia warstwa) musi być ponad poziomem gruntu, więc umiejscowienie jej pod ostatnim bloczkiem powinno spełnić ten warunek ...