TomekBudujeDomek 04.09.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Witam wszystkich... W przyszlym roku mam w planach budowe wlasnego wymarzonego domku.Zastanawiam sie z jakiego fundamentu .Odwiedzilam juz kilka firm ale nadal mam metlik w glowie...Czas plynie a ja musze podjac sluszna decyzje...Prosze wszystkie osoby ktore budowaly juz swoj wymarzony dom o rady,porady,podpowiedzi...Z gory dziekuje za odpowiedzi...pozdrawiam cieplutko... Technologia wykonania fundamentu zależy od wielu czynników, od rodzaju gleby, poziomu wód gruntowych, projektu itp. Jeśli masz już projekt to musisz zrobić adaptacje do warunków na Twojej działce. To na etapie adaptacji, wspólnie z architektem, mając do dyspozycji np badanie geotechniczne, podejmiesz decyzję co do rodzaju fundamentów. Jeśli szukasz informacji ogólnych to poczytaj forum, dużo tu postów o fundamentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris.p 07.09.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Witam, czy rzeczywiscie góra chudziaka powinna być na poziomie góry ściany fundamentowej? Pytam bo u mnie w projekcie jest bardzo podobnie jak u autora tematu ( z tym że jest 20cm ponad gruntem) i izolacja pozioma "przebiega" "pod" ostatnią wartswą bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 09.09.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 (edytowane) chris.p Najlepiej, gdy izolacja pozioma podłogi jest na takim samym poziomie co izolacja pozioma ścian fundamentowych. Unika się w ten sposób zaginania papy, co może być przyczyną późniejszych jej pęknieć i przerw w izolacji. Edytowane 21 Września 2010 przez TomekBudujeDomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris.p 09.09.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 TomekBudujeDomek - Dziękuję za odpowiedź - w tym sęk, że u mnie izolacja pozioma jest pod ostatnią warstwą bloczków (nie nad nią) - patrz rysunek poniżej. Ciekawy jestem czy ktoś ma jeszcze takie rozwiązanie http://img689.imageshack.us/img689/8971/izolacjapoziomaipionowa.th.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 10.09.2010 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 u mnie izolacja pozioma jest pod ostatnią warstwą bloczków (nie nad nią) ... jeżeli na jednym poziomie to nie ma tragedii ... zadziała..... ważne tak jak już napisano, żeby jej nie zaginać no i oczywiście izolacja (jej ostatnia warstwa) musi być ponad poziomem gruntu, więc umiejscowienie jej pod ostatnim bloczkiem powinno spełnić ten warunek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts