Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kołki rozporowe (mocowanie stelaża pod worek treningowy 90kg)

quzziy

Recommended Posts

Witam

Tak jak w temacie przymocowałem stelaż do sciany z chyba cegieł jak wierciłem byl czerwony pył , sciana jest krzywa siec stelaz przylegal do sciany tylko na daole i z prawej strony z lewej mial troche luzu po kilka treningach kolki z lewej strony wyszly na kilka cm ze sciany

Sa to plastikowe kołki o dlugosci 15cm i śruby

Chcę przeniesc stelaż na sciane nosna także najprawdopodobniej z cegieł

i moje pytanie czy lepsze beda metalowe kołki czy moze polecacie cos innego ?

Pozdrawiam

Posmarować kołek zywicą a nastepnie wsunąć w wywiercona dziurę ?

Widze ze te metalowe kołki / kotwy sa krótkie 6-10cm czy to lepsze rozwiązanie do ceglanej sciany nośnej niz 15cm plastikowe kołki rozporowe ?

Edytowane przez quzziy

• 1 month później...

I jak? Udało się? Bo mam podobny problem, mocowałem także na podobnej ścianie, także nierównej i nie wyszło. Jeden z otworów wywierciłem z łatwością i później wylatywał z niego kołek. Teraz mam zamiar zamocować uchwyt obok gdzie ściana jest prosta.

Mam pytanie. Czy naprawdę konieczna jest ta żywica? Czy mogą być zwykłe kołki? Mam zamiar użyć śruby 10x145 (większa średnica od 10 nie przejdzie przez uchwyt) oraz kołki 12, a długość taka, aby wystarczała na objęcie gwintu.

Czy będzie to dobre rozwiązanie?

Zaznaczam, że mocowanie do sufitu lub uchwytu stojącego nie wchodzi w grę.