gkobe 21.08.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 WitamCzy jest może na forum osoba, która ma zamontowane kominy effe2??Jezeli tak to prosze o jakies opinie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 22.08.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Mam zamontowany komin domus 220 podpięty do kotła węglowego od roku. Komin funkcjonuje normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkobe 24.08.2010 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 A czy zestawienie tych kominów w takim domku bedzie ok http://www.archipelag.pl/projekty-domow/romina-g1/?Bookmark=1&ProjectMirror=1 1- effe 2 domus 190 do kominka - przeniesiony do wewnatrz domu2- effe 2 domus 220 do śmieciucha 3 - effe 2 ultra 140 do gazówki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 20.02.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Mam zamontowany komin domus 220 podpięty do kotła węglowego od roku. Komin funkcjonuje normalnie. Czy możesz zamieścić/podesłać parę fotek jak masz łączone kominu DOMUS ze ścianami nośnymi oraz jak robiłeś przejścia przez strop. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilianette 21.03.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Podbijam pytanie o zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lepiszcze 24.03.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (edytowane) Też jestem zainteresowany tymi kominami, szczególnie wersją na paliwa stałe. Znalazłem parę zdjęć na stronie dystrybutora:http://askot.krakow.pl/kominy/kominy.swfWygląda na to że nie są w ogóle przytwiedzane do ścian. Ciekaw jestem jak wygląda sprawa prowadzenia kanałów wentylacyjnych równolegle do takiego komina i kwestia wykończenia go wewnątrz domu. Jeśli ktoś coś wie/słyszał to byłbym wdzięczny za informacje. Edytowane 24 Marca 2011 przez lepiszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 25.03.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 już kupiłem 2 kominy effe2, za 4 tygodnie je zmontuję to wstawię fotki, prezentują się bardzo dobrze z kanałami wentylacyjnymi leier, jak je zbuduje to umieszczę fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.03.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Trochę o kominach ceramicznych napisałem : "Kominek - jaki komin, czym podłączyć ,gdzie wyczystka". Komin effe , zapewne doskonały do kotłów CO , w kontekściezwykłych kominków ,zapewne podzieli los innych kominówz rur ceramicznych ( nie nadaję się ! ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 28.03.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Trochę o kominach ceramicznych napisałem : "Kominek - jaki komin, czym podłączyć ,gdzie wyczystka". Komin effe , zapewne doskonały do kotłów CO , w kontekście zwykłych kominków ,zapewne podzieli los innych kominów z rur ceramicznych ( nie nadaję się ! ) dlaczego nie nadaje się do kominków? musi mieć większą średnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.03.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 dlaczego nie nadaje się do kominków? musi mieć większą średnicę? Ze względu na temperaturę jaką produkuje kominek. Próby to jedno , a eksploatacja to drugie... Poczytałeś o kominach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkobe 28.03.2011 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 mój effe2 domus dostał ostatnio ładnie w palnik od kozy przez tydzien, rura która wchodziła do komina była czerwona, płonienie lizały komin od srodka. Nic mu nie jest wiec pod kominek powinien sie nadawac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.03.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 mój effe2 domus dostał ostatnio ładnie w palnik od kozy przez tydzien, rura która wchodziła do komina była czerwona, płonienie lizały komin od srodka. Nic mu nie jest wiec pod kominek powinien sie nadawac Jaką średnicę rury (stalowej) miało przyłącze kozy ?Włączyłeś kozę do Fi 190? Czy to jest wymiar zewnętrzny ,czy wewnętrzny rury ceramicznej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilianette 30.03.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 No właśnie, dlaczego mają się nie nadawać do kominków, skoro na stronie effe2 pisze, że: "Kominy DOMUS ... Zaprojektowane zostały do współpracy z kotłami na paliwa stałe i kominkami." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.03.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 No właśnie, dlaczego mają się nie nadawać do kominków, skoro na stronie effe2 pisze, że: "Kominy DOMUS ... Zaprojektowane zostały do współpracy z kotłami na paliwa stałe i kominkami." Kilkanaście lat obserwuję ,jak zachowują się kominy, do których podłączamy kominki - my i inne firmy. Nie mam pozytywnych doświadczeń nawet z Schiedlem . Ceramika Rondo i Rondo Plus w kontakcie bezpośrednim z wkładem kominkowym pęka w dość krótkim czasie jeśli spaliny przekroczą temp. 500-600 Stopni C. A taka jest osiągana i znacznie przekraczana w prawie wszystkich kominkach ,które nie mają dodatkowych urządzeń odbierających ciepło ze spalin (masa kumulacyjna , wymiennik stalowy). To Schiedel - jeden z najlepszych "systemów". Co się dzieje z innymi naśladowcami , szkoda pisać. Czy kominy ,których nazwę widzimy w tytule , to panaceum na te problemy ? Chętnie posłucham opinii ,ale nie po czterech paleniach ,czy po dwóch sezonach. Schiedel też zaprojektował swoje kominy do kominków, też robił próby na 1000 stopni i daje gwarancję na 30 lat . Warunek - nie przekraczać 500 st. C ! Przykład z kozą jest mało wiarygodny , bo to urządzenie o dwu trzy krotnie mniejszej mocy niż kominek . Niejedna budowa była tak ogrzewana ,problem z kominem zrobił się w chwili podłączenia wkładu kominkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilianette 31.03.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 ...jeśli spaliny przekroczą temp. 500-600 Stopni C. A taka jest osiągana i znacznie przekraczana w prawie wszystkich kominkach ,które nie mają dodatkowych urządzeń odbierających ciepło ze spalin (masa kumulacyjna , wymiennik stalowy). Ponieważ opinii jest jak na lekarstwo o tych kominach, musimy się póki co trzmać tego, co piszą producenci, a piszą, że ciepło spalin przenoszone jest na komin i ogrzewa pomieszczenia przez które komin przechodzi - odzysk ciepła ze spalin. Czy to pozwoli utrzymać temperaturę ok 500-600stC w kominie - się okaże w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkobe 31.03.2011 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Srednica rury stalowe 13 , komin fi 19 wymiar wewnetrzny JA zaryzykowalem Popieram co napiosal Piotr koza to przy kominku pikus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 31.03.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Mam pytanie do Piotra.Jestem na etapie wyboru kominów do domu.Dwa palne, jeden eko-groszek, drugi kominek.Proszę o poradę jakiej firmy wybrać te kominy by nie mieć później kłopotów.Oczywiście z zachowaniem proporcji jakości do ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.03.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Mam pytanie do Piotra. Jestem na etapie wyboru kominów do domu. Dwa palne, jeden eko-groszek, drugi kominek. Proszę o poradę jakiej firmy wybrać te kominy by nie mieć później kłopotów. Oczywiście z zachowaniem proporcji jakości do ceny. Ekogroszek - ceramika . Kominek - stal (może być w pustaku systemowym) Zdaję sobie sprawę ,że moje opinie wywołują czasem zdziwienie, ale są one owocem długotrwałych doświadczeń u was - klientów, i w szkole kominkowej , którą prowadzę. Wątek , który założył Eniu : " kominek - jaki komin , czym podłączyć, gdzie wyczystka " warto przeczytać , bo opisuje podobne do moich doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 03.04.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 @Kominki Piotr Batura- Podłączając się do tematu- czy Twoim zdaniem w pustaku systemowym zastosować wkład stalowy i izolować go wełną czy bez tej izolacji? Jaki przekrój zastosować tej stalówki ? i jaki polecasz pustak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.04.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 @Kominki Piotr Batura- Podłączając się do tematu- czy Twoim zdaniem w pustaku systemowym zastosować wkład stalowy i izolować go wełną czy bez tej izolacji? Jaki przekrój zastosować tej stalówki ? i jaki polecasz pustak? Izolowanie rury stalowej ,w kominie wewnętrznym to niepotrzebna przesada . Różnice występują tylko przy zimnym kominie , podczas rozpalania . Ten z wełną jest wówczas tak samo zimny jak bez. O przekroju można rozmawiać znając wysokość komina i urządzenie ,które do niego chcesz podłączyć . Stal bierzemy pod uwagę tylko w kontekście kominka opalanego drewnem. Urządzenia opalane brykietem ze słomy ,lub węglem powinny mieć wkłady ceramiczne i odpowiednio niską temperaturę dymu czy spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts