Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

studzienka i drenaz w piwnicy

Recommended Posts

Czesc,

Podczas powodzi i potem ulew mialem problem z podniesionymi wodami gruntowymi.

Teraz gdy woda opadła ponizej poziomu gruntu w piwnicy ( nie mam tam wylewki, tylko klepisko ) chcialem zrobić wylewkę w piwnicy i przy okazji studzienkę do której włożyłbym pompe i gdyby woda się podnosiła, pompa by ją wypompowywała.

Poradzono mi aby pod wylewką ułożyć rury drenażowe zakonczone ujsciami w tej studzience.

Po odkopaniu przy fundamencie wychodzi mi, ze mam tam ok. 10 cm do spodu fundamentu ( dom ma ze 50 lat - nie wiem czy robiono ławy w nim )

Pytania :

1) na jaką głębokość powinny zostać zakopane rury drenażowe - powyzej poziomu fundamentu ( kolor zolty ) czy tez moga byc ponizej ( kolor czerwony ) .

2) czy studzienka moze byc przy jednej ze scian fundamentowych

3) czy jej dno moze byc poniżej poziomu fundamentów

4) jaka powinna być grubuść wylewki ( czy dodawać jakiś środków do niej, aby poprawić jej parametry ? )

http://img405.imageshack.us/img405/536/studzienka.gif

Pozdrawiam

Witam

Uważam ,że robienie drenażu wewnętrznego nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Powoduję zmianę parametrów technicznych gruntu.

W przypadku skrajnym, jeżeli osuszymy grunt pod ścianami fundamentowymi może dojść do osiadania.

Proponuję ;

Wybrać grunt, jeżeli potrzeba to do głębokości + 5 cm od poziomu spodu ścian/ław fundamentowych.

wykonać 5 cm podkładu betonowego

zrobić solidna izolacje pozioma z wywinięciem na ściany.

zrobić warstwę dociskową, zbrojoną siatką np.fi 6 10cmx10cm gr. 10 12 cm

styropian 5cm

folia

wylewka 5cm

Jeżeli Pan koniecznie chce mieć studzienkę w piwnicy to uformować podkład tak aby wyszło zagłębienie, łagodne łuki.

Zrobić izolację

zrobić warstwę dociskową i w niej zrobić studzienkę.

Będziemy wypompowywać wodę ale z ewentualnych przecieków.

piwnica..JPG

Edytowane przez Zbigniew100