premierzkrakowa 22.08.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Czesc,Podczas powodzi i potem ulew mialem problem z podniesionymi wodami gruntowymi.Teraz gdy woda opadła ponizej poziomu gruntu w piwnicy ( nie mam tam wylewki, tylko klepisko ) chcialem zrobić wylewkę w piwnicy i przy okazji studzienkę do której włożyłbym pompe i gdyby woda się podnosiła, pompa by ją wypompowywała. Poradzono mi aby pod wylewką ułożyć rury drenażowe zakonczone ujsciami w tej studzience.Po odkopaniu przy fundamencie wychodzi mi, ze mam tam ok. 10 cm do spodu fundamentu ( dom ma ze 50 lat - nie wiem czy robiono ławy w nim ) Pytania :1) na jaką głębokość powinny zostać zakopane rury drenażowe - powyzej poziomu fundamentu ( kolor zolty ) czy tez moga byc ponizej ( kolor czerwony ) .2) czy studzienka moze byc przy jednej ze scian fundamentowych3) czy jej dno moze byc poniżej poziomu fundamentów4) jaka powinna być grubuść wylewki ( czy dodawać jakiś środków do niej, aby poprawić jej parametry ? ) http://img405.imageshack.us/img405/536/studzienka.gif Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 23.08.2010 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam Uważam ,że robienie drenażu wewnętrznego nie jest najlepszym rozwiązaniem. Powoduję zmianę parametrów technicznych gruntu. W przypadku skrajnym, jeżeli osuszymy grunt pod ścianami fundamentowymi może dojść do osiadania. Proponuję ; Wybrać grunt, jeżeli potrzeba to do głębokości + 5 cm od poziomu spodu ścian/ław fundamentowych. wykonać 5 cm podkładu betonowego zrobić solidna izolacje pozioma z wywinięciem na ściany. zrobić warstwę dociskową, zbrojoną siatką np.fi 6 10cmx10cm gr. 10 12 cm styropian 5cm folia wylewka 5cm Jeżeli Pan koniecznie chce mieć studzienkę w piwnicy to uformować podkład tak aby wyszło zagłębienie, łagodne łuki. Zrobić izolację zrobić warstwę dociskową i w niej zrobić studzienkę. Będziemy wypompowywać wodę ale z ewentualnych przecieków. Edytowane 23 Sierpnia 2010 przez Zbigniew100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts