Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest ktoś kto nie stosował paroizolacji na poddaszu?

odaro

Recommended Posts

Czy jest ktoś kto nie stosował paroizolacji na poddaszu i może podzielić się swoimi doświadczeniami.

Oczywiście w łazienkach i kuchni stosowanie paroizolacji jest obowiązkowe ale czy jest ktoś kto nie dawał żółtej folii paroizolacyjnej w pozostałych pomieszczeniach poddasza.

Czy brak paroizolacji powodował jakieś ujemne skutki.

Nie pamiętam w którym wątku ale zgłosiło się klika osób z forum którzy nie zastosowali paroizolacji i było OK.

Pytam o to bo u siebie również nie chciałbym zastosować paroizolacji na poddaszu.

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytam o to bo u siebie również nie chciałbym zastosować paroizolacji na poddaszu - dlaczego?

Poza łazienkami nie widzę sensu stosowania poza tym że robimy sobie niepotrzebny termos na poddaszu.

Poza tym ludzie którzy znają się na zjawiskach fizycznych zachodzących w przegrodach budowlanych twierdzą że lepiej jest nie dawać wcale paroizolacji niż ją dawać ale zrobić źle - niewiele ekip potrafi i chce zrobić to dobrze.

Na poddasze ma kupioną wełnę Rockwool czyli skalną. Firma Rockwool nie zaleca stosowania paroizolacji w pomieszczeniach suchych

Poza łazienkami nie widzę sensu stosowania poza tym że robimy sobie niepotrzebny termos na poddaszu.

Tak moim skromnym zdaniem to, czy mamy termos czy nie, bedzie glownie spowodowane sprawnie lub niesprawnie dzialajaca wentylacja.

Dyfuzja przez przegrody, 20-30cm welny, dachowki itd wydaje sie i tak znikoma w porownaniu do wymiany powietrza/wilgoci poprzez wentylacje.

Pzdr

Tak moim skromnym zdaniem to, czy mamy termos czy nie, bedzie glownie spowodowane sprawnie lub niesprawnie dzialajaca wentylacja.

Dyfuzja przez przegrody, 20-30cm welny, dachowki itd wydaje sie i tak znikoma w porownaniu do wymiany powietrza/wilgoci poprzez wentylacje.

Pzdr

I tak i nie kiedyś nie było wentylacji mechanicznej ale nie było też termosów w domach

nie mam paroizolacji. Mam membranę Corotop - czyli spowalniacz . Ale nie mam też regipsów, tylko panele. Nie mam wilgoci, oj, czasem aż za bardzo nie mam (sucho jest), nic mi też nie wieje, choć przed podbitką folia dachowa potrafiła szeleścić przy otwieraniu drzwi na dole. Teraz już nie.

Za to nie wiem, jakby było, gdybym miała folię ;)

nie mam paroizolacji. Mam membranę Corotop - czyli spowalniacz . Ale nie mam też regipsów, tylko panele. Nie mam wilgoci, oj, czasem aż za bardzo nie mam (sucho jest), nic mi też nie wieje, choć przed podbitką folia dachowa potrafiła szeleścić przy otwieraniu drzwi na dole. Teraz już nie.

Za to nie wiem, jakby było, gdybym miała folię ;)

Dzięki za rzeczową odpowiedź ale muszę się dopytać masz na dachu membranę Corotop czy pełne deskowanie.

I jak rozumiem nie masz folii paroizolacyjnej.

Tutaj to jest artykuł czesany na rockwoola

Zabudowa poddasza wg Rockwool

Tylko tak po tych wszystkich rozważaniach zastanawiam się czemu firmie Rockwool tak zależy aby ich wełna była zawilgocona poprzez brak paroizolacji.

Bo można pomyśleć że są to działania sprzeczne z interesem firmy.

Dzięki za rzeczową odpowiedź ale muszę się dopytać masz na dachu membranę Corotop czy pełne deskowanie.

I jak rozumiem nie masz folii paroizolacyjnej.

nie mam tej żółtej folii paroizolacyjnej między wełną a panelami. Zamiast niej mam membranę Corotop. Potem idąc od strony mieszkania normalnie jest wełna, membrana Tyvek pro i dachówka.

Znalazłem ciekawy artykuł na temat dachów wentylowanych ale jest tam też o paroizolacji

Dachy wentylowane

Może zacytuje najważniejszy fragment:

"W praktyce stosowanie samych barier opóźniających przepływ pary wodnej lub paroizolacji nie rozwiązuje nam problemu kondensacji pary wodnej, a nawet w dłuższym okresie czasu przyczynia się do eskalacji tego zjawiska. Przyczyną są nieszczelności powstałe w wyniku mechnicznego montażu w/w produktów do konstrukcji nośnej a często brak prawidłowych uszczelnień połączeń między poszczególnymi arkuszami membran. Nieszczelności te powodują, że wilgoć dostaje się w przestrzeń międzykrokwiową, tam zaś zostaje zamknięta między paroizolacją a pokryciem dachowym. Ilość wilgoci w przestrzeni międzykrokwiowej zwiększa się więc wraz z upływem czasu eksploatacji, a następnie w postaci skroplonej pary wodnej ujawnia się na podsufitce w miejscach największych nieszczelności w warstwie paroizolacji. Dla inwestorów i znacznej części „fachowców” jest to dowód na powstanie nieszczelności w pokryciu dachowym. Często podejmowane są próby uszczelniania pokrycia, które prowadzą do utraty jego walorów estetycznych lub nawet do powstania uszkodzeń mechanicznych, ale nie rozwiązują rzeczywistych problemów"

Bo niestety, w kalenicy (ja akurat mam dach dwuspadowy) powinna być wentylacja "na przestrzał". Wełnę trochę z góry wyziębi, ale wszelką wilgoć wywieje. Dlatego mam tej weły 35 cm i jeszcze zamierzamy od góry dołozyc

...no dobra... tak na chłopski rozum... brak paroizolacji może spowodować jakieś dolegliwości (prawdziwe lub wyimaginowane)... wiadomo - wilgoć... tego nikt nie neguje... ale co może spowodować zastosowanie paroizolacji? jakie dolegliwości? Oczywiście finansowych nie rozpatrujemy... jedyna jaka mi się nasuwa to tylko obniżenie zasięgu komorki w przypadku foli metalizowanej... bo chyba zbytnie przesuszenie drewna więźby nie wchodzi w grę... odrzucam całkowicie wyssane z palca teorie że grzyb może rozwijać się pod płytą bo jeśli tak to w łazience i kuchni mogą kapelusze przejść przez plytę... a jesli nie przechodzą w pomieszczeniach wilgotnychto dlaczego mają pojawić się w sypialni.... a jeśli folia przyczynia się do gnicia więźby (???) to co za różnica czy zgnije nad łazienką i kuchnią czy nad całą chatą ;)

...no wiec pozostaje jedno... oddychanie przegrody budowlanej! ...ale ja nie lubię jak mi w nocy ściany czy sufity sapią....

...no dobra... tak na chłopski rozum... brak paroizolacji może spowodować jakieś dolegliwości (prawdziwe lub wyimaginowane)... wiadomo - wilgoć... tego nikt nie neguje... ale co może spowodować zastosowanie paroizolacji? jakie dolegliwości? Oczywiście finansowych nie rozpatrujemy... jedyna jaka mi się nasuwa to tylko obniżenie zasięgu komorki w przypadku foli metalizowanej... bo chyba zbytnie przesuszenie drewna więźby nie wchodzi w grę... odrzucam całkowicie wyssane z palca teorie że grzyb może rozwijać się pod płytą bo jeśli tak to w łazience i kuchni mogą kapelusze przejść przez plytę... a jesli nie przechodzą w pomieszczeniach wilgotnychto dlaczego mają pojawić się w sypialni.... a jeśli folia przyczynia się do gnicia więźby (???) to co za różnica czy zgnije nad łazienką i kuchnią czy nad całą chatą ;)

...no wiec pozostaje jedno... oddychanie przegrody budowlanej! ...ale ja nie lubię jak mi w nocy ściany czy sufity sapią....

Raczej chodzi jeszcze o coś innego o wiele ważniejsza jest prawidłowa wentylacja poddasza niż paroizolacja.

Niestety zastosowanie paroizolacji wcale nie jest idealnym rozwiązaniem migracji pary wodnej.

I kolejna sprawa to taka że jak paroizolacja jest położona źle chodzi tu przede wszystkim o łączenia ze ścianą i obróbki komina i inne przejścia i staranność ich wykonania to lepiej nie dawać paroizolacji wcale.