Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek Rokoko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jakoś ciągle mi z głowy ucieka forum Muratora :)

Podaję w takim razie przepis na boazerię :)

scaiankaboazeria.jpg

Najpierw trzeba dokładnie wszystko wymierzyć. Moja rada - niech boazeria kończy się na tej samej wysokości, co dolna krawędź górnych szafek kuchennych. W ten sposób zachowasz harmonię we wnętrzu.

Moja druga rada - kup dobry klej (mój się nazywał No More Nails - gorąco polecam!), ponieważ listwy są cieńkie i gwoździe je połamią.

Gdy już zaznaczyłaś sobie na ścianie, gdzie co ma być, przytnij wszystkie listwy do rozmiaru. Ja nie miałam jeszcze wtedy mojej piłki elektrycznej i używałam ręcznej. Dałam radę, Ty więc też podołasz! Gdy już masz wszystko przygotowane, zacznij przyklejać poszczególne listwy do ściany. Klej jest tak mocny i dobry, że trzyma od razu. Aby mieć jednak pewność, że wszystko będzie jak należy i nic się nie obsunie lub przesunie, listwy zabezpieczałam dodatkowo taśmą malarską (przedostatnie zdjęcie od dołu). Użyłam trzech różnych rodzajów listw - płaskie i szerokie (to te pionowe i jedna linia poziomych), płaską i wąską (robi za półeczkę na szczycie sztukaterii) i jedną w kształcie ozdobnej litery L (działa jako ozdoba, ale również podtrzymuje listwę robiącą za półeczkę).

Całość być może brzmi jakoś skomplikowanie, ale w rzeczywistości jest banalnie prosta do wykonania. Jeśli ja podołałam, Ty też dasz sobie radę!

A tak prezentuje się już gotowa sztukateria pomalowana w całości białą farbą, aby wyglądała na bardziej elegancką i droższą niż była w rzeczywistości:

boazeriawkuchni131.jpg

A ja uważam, że w przedpokoju jesteśmy tylko przelotem i to jest jedyne pomieszczenie w całym domu, gdzie sobie można pozwolić na szaleństwa. Łazienki i przedpokoje to najnudniejsze wnętrza w naszych domach czy mieszkaniach, a ja chcę wypowiedzieć temu wojnę ;) Dość już z grzecznymi i nudnymi do szaleństwa beżami ;) Ha ha :)

Byliśmy w Londynie na osiem dni. Pogoda dopisała (no, z wyjątkiem jednego dnia), wypoczęliśmy, świetnie się bawiliśmy i spędziliśmy czas... czy można chcieć czegoś więcej? :) Dupka mi się powiększyła o cały kilogram od tych wszystkich pysznych restauracji :D

Jak tam maleństwo?

Dziekuję za wskazówki ale nadal nie rozumiem :(

Chodzi mi o wypełnienie przestrzeni pomiedzy tymi pionowymi, cienkimi listewkami..

Na zdjęciach przedstawiających etapy tworzenia, widzę je jako pierwsze naklejone na ścianę.

Co potem ? Co i jak wklejałaś ?

Co do koloru przedpokoju.

Fajny. Nie mam uprzedzeń :)

Byle by nie kolor.

Jestem miłośniczką czerni szarości, bieli oraz palety, antracytu. Generalnie kolory ziemi.

Nie przepadam za tapetami...sorki. Zbyt szybko mi się nudzi we wnetrzu a tapeta skutecznie uniemozliwia szybka transformację.

dziękuję bardzo za instrukcję wykonania boazerii. nie rozumiem tylko - czym wypełniłaś powierzchnię między listewkami?

masz niesamowity zmysł do dekorowania, ja się z tym strasznie męczę, chociaż wiem, o co mi chodzi, nie potrafię tego uzyskać. nie potrafię kupować drobiazgów. bardzo zwracam uwagę na proporcje, u ciebie są idealne.

przedpokój z pazurem bardzo mi się podoba; jedyne, co mi po otwarciu wizualizacji pomysłu przyszło samo do głowy, to lustro - jakaś inna rama.

• 1 month później...
Witam wszystkich. Jak cudownie, że w tym miejscu moja głowa się otworzyła. Podczas całego bałaganu związanego z remontem marzyłam tylko o końcu (pomalowaniu ścian, postawieniu paru podstawowych mebli) i wprowdzeniu się...teraz wiem, że moja droga z urządzeniem dopiero się rozpoczyna. Ten etap zdecydowanie bardziej mi odpowiada..Nie mogę się doczekać, chyba już polecę do Ikei... :) :bye:

• 5 months później...
cd.

[/img]</p><p> </p><p> W międzyczasie znalazłam bardzo ładne, czarne klamki. Miałam już dosyć poprzednich,

Klamka z bliska:

http://farm5.static.flickr.com/4123/4932296531_45a36b9d8b.jpg' alt='4932296531_45a36b9d8b.jpg'>[/img]

Właśnie jestem na etapie szukania klamek i .... zakochalam się :-))

Pytanie do Rokoko lub innych dziewczyn. Czy takie klamki ktoś widział u nas w kraju?

Nazwy tej klamki już pewnie nie pamiętasz?

• 11 months później...