fido2001 23.08.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Witam. Dwa tygodnie temu hydraulik z ekipa wymienił w moim domku 40-letnią instalacje wodociągową na nową. Wymiana została przeprowadzona od początku przyłącza - konsola również zostala wymieniona. Wszystko jak należy, projekt, akceptacja MPWiK, itd.... Instalacja została wykonana z miedzi - lutowana na "mięko.". I teraz pojawia się dziwna sprawa. Postanowiłem zanim założe otulinę i zamuruję całą instalacje sprawdzić przez 1-2 tygodnie jak wygląda sprawa szczelności. Codziennie od kilkunastu dni sprawdzam czy nie ma gdzieś niepokojących obiawów. Po za kilkoma miejscami gdzie wystepuje delikatne roszenie nie zaóważyłem żadnych nieszczelności. natomiast coś dziwnego dzieje się z licznikiem. To znaczy może to jest normalny objaw związany z wachaniem ciśnienia, ale ja sie na tym nie znam i dlatego pisze tutaj prosząc o opinie fachowców (...) A wygląda to tak, że tuż przed snem sprawdzam stan licznika - generalnie sprawdzam tylko tą pierwsą wskazówke od lewej (0,0001x) np. o godzinie 21:00. Na drugi dzień zanim, odkręce wodę, lecę do piwnicy a tam na liczniku owa wskazówka jest przesunięta o jedna kreseczkę. W ubiegłym tygodniu byliśmy z Żona u Teściów i przez 48 godzin nie przesunęła się wcale, a innym razem jak napisałem w ciągu 8-10 godzin potrafi skoczyć o te 2mm - czyli jedna kreskę. Czy to jest normalne zjawisko, czy powinienem się niepokoić... Pozdrawiam.Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 25.08.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Sprawdź zawór antyskażeniowy. Prawdopodobnie jest uszkodzony (zawiesił się). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Popkorn 18.04.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Witam,Mam podobny problem ale nie mam zawodu antyskarzeniowego.Czy to awaria wodomierza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 19.04.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Witam, Mam podobny problem ale nie mam zawodu antyskarzeniowego. Czy to awaria wodomierza? Zmiany ciśnienia w sieci wodociągowej kręcą wodomierzem. Jeśli ma on na dokładkę blokadę ruchu wstecznego to takie zmiany zaliczają tylko zużycie a nie cofają się gdy następuje zmiana w drugą stronę. Jeśli za wodomierzem jest sprawny zawór to to zjawisko generalnie nie ma miejsca (lub jest bardzo ograniczone). Załóż zawór zaraz za wodomierzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts