Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alarmy do samodzielnego montażu

Gość Martyna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Acha o kontaktronach to jest mataczenie (mieczotenie):evil: :evil:

Jak mieczotronix pisze, że on nie założył alarmu sam bo się na tym niezna to ja mu nie wierze i podejrzewam go, że cygani a jak napisał, że nie wie kiedy kontaktron chwyci a kiedy puści to cygani napewno. Gdyby napisał, że mu się niechciało załozyć alarmu to bym nawet jednego bajta nie wysłał na ten temat. - I oto mi właśnie chodziło!!!!!!!!!!!!

ja chciałem napisać, że:

choć się trochę znam na elektryce, elektronice i kumam raczej wszystkie aspekty techniczne instalacji alarmowych, to po prostu brak mi PRAKTYCZNEGO DOŚWIADCZENIA i dlatego wolę zlecić wykonanie czegoś, co wykonane nieumiejętnie może być dość upierdliwym gadżetem, profesjonaliście.

Swój pierwszy alarm założyłem w 6 klasie podstawówki w swojej szafce. Nic w tej szafce nie trzymałem, ale że właśnie rodzice zapisali mnie na elektronikę do pałacu młodzieży i właśnie wykonałem swój pierwszy układ elektroniczny, którym było urządzenie o 6-ciu różnych zastosowaniach, postanowiłem sprawdzić jedno z nich i wykonać instalację alarmową do szafki, na wypadek gdyby moja młodsza siostra chciała do niej zajrzeć (nie wiem po co).

Założyłem mikro-switcha na drzwiczki, przeciągnąłem kabelek do płytki, przewierciłem dziurkę w pleckach szafki, przewlekłem kabel od zasilacza i podłączyłem do alarmu i dolutowałem baterię płaską jako źródło zasilania awaryjnego. Wszystko odpaliłem, sprawdziłem, że wyje jak się drzwiczki otworzy i poszedłem do szkoły.

Jak wróciłem zastałem zdemolowany alarm - wyrwany z szafki, z urwanym głośnikiem i baterią.

Zapytałem babci, która była cały czas w domu co tu się działo. A babcia mi odpowiedziała:

- No bo zaczeła mi ta szafka buczeć i tak buczała i buczała, to jak przyszła Asia (moja siostra) to ją poprosiłam, żeby to wyłączyła. Wyłączyła z kontaktu, ale dalej buczało więc musiała odczepić głośnik czy bateryjkę.

Teraz mówię serio. Od tamtego zdarzenia raczej mam awersję do alarmów i traktuję je jako dość upierdliwe urządzenia, które lubią się włączać nieproszone i uprzykrzać życie innym, którzy mogą ze złości okazać złe intencje.

http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda.gif http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda.gif http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda.gif

Ja pierwszy alarm zamontowałem będąc w czwartej klasie podstawówki :lol: . Składał się z dzwonka, transformatora i czujnika w postaci dwóch blaszek na tekturce, włożonego pod chodnik w przedpokoju :D . Działał świetnie do czasu jak tata kilka razy stąpnął na mój czujnik i włączył alarm na stałe :lol: .

Pierwszy profesjonalny alarm dla klienta (tzn. składający się z profesjonalnych jak na tamte czasy urządzeń :wink: ) zamontowałem, będąc w ósmej klasie podstawówki i tak się zaczęło :lol:

Czym skorupka za młodu nasiąknie... :lol:

Kiedyś robiłem to dla przyjemności. Teraz z tego żyję, ale nie ukrywam, że zrobienie fajnego systemu alarmowego sprawia mi przyjemność. Lubię swoja pracę :D .

Acha o kontaktronach to jest mataczenie (mieczotenie):evil: :evil:

Jak mieczotronix pisze, że on nie założył alarmu sam bo się na tym niezna to ja mu nie wierze i podejrzewam go, że cygani a jak napisał, że nie wie kiedy kontaktron chwyci a kiedy puści to cygani napewno. Gdyby napisał, że mu się niechciało załozyć alarmu to bym nawet jednego bajta nie wysłał na ten temat. - I oto mi właśnie chodziło!!!!!!!!!!!!

Ciekawe, czy jak byś chciał mieć tak rozbudowany system jak mieczotronix (nie będę się wdawał w szczegóły z oczywistych powodów :wink: ) i nie miałbyś żadnej praktyki w tym temacie, to czy też tak chętnie byś się do tego zabrał, a nawet jeśli, to jakie by były tego efekty.

Ty chcesz zaoszczędzić, nie ufasz instalatorom, lubisz się uczyć i poznawać nowe rzeczy, masz na to czas, czy jeszcze z innych powodów chcesz sam zrobić sobie system - to twoja sprawa.

Mieczotronix - jak sam napisał - nie ma praktyki, nie ma czasu, nie chciało mu się, to zlecił montaż firmie i to też jego sprawa. Ma temat z głowy. Nie martwi się, czy wziął pod uwagę wszystkie zagrożenia, czy dobrze zrobił system, czy dobrał właściwe czujki, czy wszystko dobrze połączył i zaprogramował, czy agencja ochrony nie będzie wielokrotnie przyjeżdżać na fałszywe alarmy (każdorazowo kasując go kolejne 50 zł), itd.

Każdy ma prawo wyboru i nie ma co tu komentować.

_ZBYCH_u jak czytam post gdzie ktoś pyta jak coś zrobić a inny ktoś mu odpowiada, że jak tego nie robił do tej pory to lepiej niech nie robi to ten co odpowiada wie mało i na dodatek nie wie o co ten pierwszy pyta.

I w tedy się wqu...am mocno a niekiedy za mocna ale już taki jestem i innym nie chcę być

Ale to było ogólnie o całym forum.

Alarm napewno będę robił sam bo nie odmówie sobie tej przyjemności a poza tym uważam że nie święci garki lepią i pewnie nie raz jeszcze będę pytał na forum i od czasu do czasu postu mi nie odmówisz :D

Nawet nie macie pojęcia, jak trudno zawodowemu instalatorowi zaprojektować i wykonać we własnym domu system alarmowy.

Znamy to właśnie mam to u siebie nauczony doświadczeniem i na podstawie obserwacji w terenie (budowy) postanowiłem nie szaleć i własną inst. c.o. zrobię tak jak to robię innym i z dokładnie takich samych materiałów :o no może z małymi zmianami

Alarm napewno będę robił sam bo nie odmówie sobie tej przyjemności a poza tym uważam że nie święci garki lepią i pewnie nie raz jeszcze będę pytał na forum i od czasu do czasu postu mi nie odmówisz

Pewnie ze można samemu i to na pewno będzie działać ale... Ja własną stronę www zrobiłem sam w ciągu kilku godzin i działa ale nawet ja zdaje sobie sprawę że to nie do końca to o co mi chodziło i teraz zamiast się doszkalać w tworzeniu stron prowadzę rozmowy z fachowcem by zrobił to porządnie

Nawet nie macie pojęcia, jak trudno zawodowemu instalatorowi zaprojektować i wykonać we własnym domu system alarmowy.

Znamy to właśnie mam to u siebie nauczony doświadczeniem i na podstawie obserwacji w terenie (budowy) postanowiłem nie szaleć i własną inst. c.o. zrobię tak jak to robię innym i z dokładnie takich samych materiałów :o no może z małymi zmianami

Tylko, że Ty masz prostszy temat. W hydraulice nie ma takich wynalazków jak w elektronice :wink:

_ZBYCH_u jak czytam post gdzie ktoś pyta jak coś zrobić a inny ktoś mu odpowiada, że jak tego nie robił do tej pory to lepiej niech nie robi to ten co odpowiada wie mało i na dodatek nie wie o co ten pierwszy pyta.

I w tedy się wqu...am mocno a niekiedy za mocna ale już taki jestem i innym nie chcę być

Ale to było ogólnie o całym forum.

Alarm napewno będę robił sam bo nie odmówie sobie tej przyjemności a poza tym uważam że nie święci garki lepią i pewnie nie raz jeszcze będę pytał na forum i od czasu do czasu postu mi nie odmówisz :D

Pewnie, że nie odmówię pomocy koledze z forum :D .

Ja mam wystarczająco dużo pracy. Nie zbiednieję, jak kolejny inwestor sam zamontuje sobie alarm, a ja mu w tym pomogę :D

Alarm napewno będę robił sam bo nie odmówie sobie tej przyjemności a poza tym uważam że nie święci garki lepią i pewnie nie raz jeszcze będę pytał na forum i od czasu do czasu postu mi nie odmówisz

Pewnie ze można samemu i to na pewno będzie działać ale... Ja własną stronę www zrobiłem sam w ciągu kilku godzin i działa ale nawet ja zdaje sobie sprawę że to nie do końca to o co mi chodziło i teraz zamiast się doszkalać w tworzeniu stron prowadzę rozmowy z fachowcem by zrobił to porządnie

A czy ja gdzieś napisałem, że po mnie nie będzie musiał ktoś poprawić?

Nigdzie czegoś takiego nie pisałem :D :D

Ps. niezły mam do Ciebie sprawę - zaczynam lutować jaka pasta najlepsza i gdzie ją można kupić (market czy skład budowlany) i czy cyna 60-tka? czy inne cóś. :D :D

Jeśli robisz to dla siebie to lepiej zajdź do pierwszego lepszego sklepu hydraulicznego i kup pastę i cynę do lutowania. Ja osobiście używam pasty bez dodatku cyny połączenia na wierzch (np. w kotłowni) ładniej wtedy wyglądają i lepiej widać ile cyny trzeba dodać Chyba ze w koło masz same supermarkety i żadnego sklepu hydraulicznego :lol:

niezły napisał:

Cytat:

Znamy to właśnie mam to u siebie nauczony doświadczeniem i na podstawie obserwacji w terenie (budowy) postanowiłem nie szaleć i własną inst. c.o. zrobię tak jak to robię innym i z dokładnie takich samych materiałów no może z małymi zmianami

Tylko, że Ty masz prostszy temat. W hydraulice nie ma takich wynalazków jak w elektronice

A czy nie obawiasz się ze taki alarm z technologią kosmiczną ktoś będzie chciał Ci ukraść może trzeba założyć dodatkowy alarm do alarmu

:wink:

A czy nie obawiasz się ze taki alarm z technologią kosmiczną ktoś będzie chciał Ci ukraść może trzeba założyć dodatkowy alarm do alarmu

:wink:

http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda.gif

Nie chodzi tu o technologię kosmiczną :wink: tylko o mnogość rozwiązań.

Nawet nie macie pojęcia, jak trudno zawodowemu in.........

Tylko, że Ty masz prostszy temat. W hydraulice nie ma takich wynalazków jak w elektronice :wink:

Chyba nie masz _ZBYCH_u racji bo np. sterownili do pieców a nawet same grzejniki czy podłogówka? tam trzeba sporo przemyśleć Moim zdaniem to Ty masz raczej węższą działkę niż niezły on też musi wiedzieć jak działa termopara presostat czy termostat a i czujnik gazu czy dymu. O właśnie a pisuar na baterię??? jak żle ustawi to będzie działał jak bidet :D :D :D

Inwestor w tedy się bardziej wkurzy niż jedną fałszywką z alarmu :evil: :evil:

Nie będę porównywał inst c.o. i sanitarnych do inst. alarmowych bo na tych drugich się nie znam myślę ze są równie skomplikowane ale moje na pewno o wiele droższe

Tak czy siak ja bym nie usiadł na kibelku który by ewentualnie

_ZBYCH_ podłaczał, o raczej nie!!! Stres raczej by mi nie pozwolił skorzystać.

Nie będę porównywał inst c.o. i sanitarnych do inst. alarmowych bo na tych drugich się nie znam myślę ze są równie skomplikowane ale moje na pewno o wiele droższe

Tak czy siak ja bym nie usiadł na kibelku który by ewentualnie

_ZBYCH_ podłaczał, o raczej nie!!! Stres raczej by mi nie pozwolił skorzystać.

No cóż, w takim razie nie zaproszę Cię nigdy do siebie, bo u mnie wszystkie kibelki (i nie tylko) sam podłączam. Jak będziesz się bał usiąść na kibelku, to jeszcze mi na podłogę napaskudzisz :wink: :lol: