_ZBYCH_ 19.05.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Popiołu mam ze dwie taczki nie ma sprawy ale poczekajmy. Acha o kontaktronach to jest mataczenie (mieczotenie) Czekaj, czekaj... Co masz na myśli z tymi kontaktronami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 20.05.2004 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Acha o kontaktronach to jest mataczenie (mieczotenie) Jak mieczotronix pisze, że on nie założył alarmu sam bo się na tym niezna to ja mu nie wierze i podejrzewam go, że cygani a jak napisał, że nie wie kiedy kontaktron chwyci a kiedy puści to cygani napewno. Gdyby napisał, że mu się niechciało załozyć alarmu to bym nawet jednego bajta nie wysłał na ten temat. - I oto mi właśnie chodziło!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 20.05.2004 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 ja chciałem napisać, że:choć się trochę znam na elektryce, elektronice i kumam raczej wszystkie aspekty techniczne instalacji alarmowych, to po prostu brak mi PRAKTYCZNEGO DOŚWIADCZENIA i dlatego wolę zlecić wykonanie czegoś, co wykonane nieumiejętnie może być dość upierdliwym gadżetem, profesjonaliście.Swój pierwszy alarm założyłem w 6 klasie podstawówki w swojej szafce. Nic w tej szafce nie trzymałem, ale że właśnie rodzice zapisali mnie na elektronikę do pałacu młodzieży i właśnie wykonałem swój pierwszy układ elektroniczny, którym było urządzenie o 6-ciu różnych zastosowaniach, postanowiłem sprawdzić jedno z nich i wykonać instalację alarmową do szafki, na wypadek gdyby moja młodsza siostra chciała do niej zajrzeć (nie wiem po co).Założyłem mikro-switcha na drzwiczki, przeciągnąłem kabelek do płytki, przewierciłem dziurkę w pleckach szafki, przewlekłem kabel od zasilacza i podłączyłem do alarmu i dolutowałem baterię płaską jako źródło zasilania awaryjnego. Wszystko odpaliłem, sprawdziłem, że wyje jak się drzwiczki otworzy i poszedłem do szkoły.Jak wróciłem zastałem zdemolowany alarm - wyrwany z szafki, z urwanym głośnikiem i baterią. Zapytałem babci, która była cały czas w domu co tu się działo. A babcia mi odpowiedziała:- No bo zaczeła mi ta szafka buczeć i tak buczała i buczała, to jak przyszła Asia (moja siostra) to ją poprosiłam, żeby to wyłączyła. Wyłączyła z kontaktu, ale dalej buczało więc musiała odczepić głośnik czy bateryjkę. Teraz mówię serio. Od tamtego zdarzenia raczej mam awersję do alarmów i traktuję je jako dość upierdliwe urządzenia, które lubią się włączać nieproszone i uprzykrzać życie innym, którzy mogą ze złości okazać złe intencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 20.05.2004 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda.gif http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda.gif http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda.gif Ja pierwszy alarm zamontowałem będąc w czwartej klasie podstawówki . Składał się z dzwonka, transformatora i czujnika w postaci dwóch blaszek na tekturce, włożonego pod chodnik w przedpokoju . Działał świetnie do czasu jak tata kilka razy stąpnął na mój czujnik i włączył alarm na stałe . Pierwszy profesjonalny alarm dla klienta (tzn. składający się z profesjonalnych jak na tamte czasy urządzeń ) zamontowałem, będąc w ósmej klasie podstawówki i tak się zaczęło Czym skorupka za młodu nasiąknie... Kiedyś robiłem to dla przyjemności. Teraz z tego żyję, ale nie ukrywam, że zrobienie fajnego systemu alarmowego sprawia mi przyjemność. Lubię swoja pracę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 21.05.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Acha o kontaktronach to jest mataczenie (mieczotenie) Jak mieczotronix pisze, że on nie założył alarmu sam bo się na tym niezna to ja mu nie wierze i podejrzewam go, że cygani a jak napisał, że nie wie kiedy kontaktron chwyci a kiedy puści to cygani napewno. Gdyby napisał, że mu się niechciało załozyć alarmu to bym nawet jednego bajta nie wysłał na ten temat. - I oto mi właśnie chodziło!!!!!!!!!!!! Ciekawe, czy jak byś chciał mieć tak rozbudowany system jak mieczotronix (nie będę się wdawał w szczegóły z oczywistych powodów ) i nie miałbyś żadnej praktyki w tym temacie, to czy też tak chętnie byś się do tego zabrał, a nawet jeśli, to jakie by były tego efekty. Ty chcesz zaoszczędzić, nie ufasz instalatorom, lubisz się uczyć i poznawać nowe rzeczy, masz na to czas, czy jeszcze z innych powodów chcesz sam zrobić sobie system - to twoja sprawa. Mieczotronix - jak sam napisał - nie ma praktyki, nie ma czasu, nie chciało mu się, to zlecił montaż firmie i to też jego sprawa. Ma temat z głowy. Nie martwi się, czy wziął pod uwagę wszystkie zagrożenia, czy dobrze zrobił system, czy dobrał właściwe czujki, czy wszystko dobrze połączył i zaprogramował, czy agencja ochrony nie będzie wielokrotnie przyjeżdżać na fałszywe alarmy (każdorazowo kasując go kolejne 50 zł), itd. Każdy ma prawo wyboru i nie ma co tu komentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 21.05.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 _ZBYCH_u jak czytam post gdzie ktoś pyta jak coś zrobić a inny ktoś mu odpowiada, że jak tego nie robił do tej pory to lepiej niech nie robi to ten co odpowiada wie mało i na dodatek nie wie o co ten pierwszy pyta. I w tedy się wqu...am mocno a niekiedy za mocna ale już taki jestem i innym nie chcę być Ale to było ogólnie o całym forum. Alarm napewno będę robił sam bo nie odmówie sobie tej przyjemności a poza tym uważam że nie święci garki lepią i pewnie nie raz jeszcze będę pytał na forum i od czasu do czasu postu mi nie odmówisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 22.05.2004 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 Nawet nie macie pojęcia, jak trudno zawodowemu instalatorowi zaprojektować i wykonać we własnym domu system alarmowy. Znamy to właśnie mam to u siebie nauczony doświadczeniem i na podstawie obserwacji w terenie (budowy) postanowiłem nie szaleć i własną inst. c.o. zrobię tak jak to robię innym i z dokładnie takich samych materiałów no może z małymi zmianami Alarm napewno będę robił sam bo nie odmówie sobie tej przyjemności a poza tym uważam że nie święci garki lepią i pewnie nie raz jeszcze będę pytał na forum i od czasu do czasu postu mi nie odmówisz Pewnie ze można samemu i to na pewno będzie działać ale... Ja własną stronę www zrobiłem sam w ciągu kilku godzin i działa ale nawet ja zdaje sobie sprawę że to nie do końca to o co mi chodziło i teraz zamiast się doszkalać w tworzeniu stron prowadzę rozmowy z fachowcem by zrobił to porządnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 22.05.2004 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 Nawet nie macie pojęcia, jak trudno zawodowemu instalatorowi zaprojektować i wykonać we własnym domu system alarmowy. Znamy to właśnie mam to u siebie nauczony doświadczeniem i na podstawie obserwacji w terenie (budowy) postanowiłem nie szaleć i własną inst. c.o. zrobię tak jak to robię innym i z dokładnie takich samych materiałów no może z małymi zmianami Tylko, że Ty masz prostszy temat. W hydraulice nie ma takich wynalazków jak w elektronice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 22.05.2004 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 _ZBYCH_u jak czytam post gdzie ktoś pyta jak coś zrobić a inny ktoś mu odpowiada, że jak tego nie robił do tej pory to lepiej niech nie robi to ten co odpowiada wie mało i na dodatek nie wie o co ten pierwszy pyta. I w tedy się wqu...am mocno a niekiedy za mocna ale już taki jestem i innym nie chcę być Ale to było ogólnie o całym forum. Alarm napewno będę robił sam bo nie odmówie sobie tej przyjemności a poza tym uważam że nie święci garki lepią i pewnie nie raz jeszcze będę pytał na forum i od czasu do czasu postu mi nie odmówisz Pewnie, że nie odmówię pomocy koledze z forum . Ja mam wystarczająco dużo pracy. Nie zbiednieję, jak kolejny inwestor sam zamontuje sobie alarm, a ja mu w tym pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 22.05.2004 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 Alarm napewno będę robił sam bo nie odmówie sobie tej przyjemności a poza tym uważam że nie święci garki lepią i pewnie nie raz jeszcze będę pytał na forum i od czasu do czasu postu mi nie odmówisz Pewnie ze można samemu i to na pewno będzie działać ale... Ja własną stronę www zrobiłem sam w ciągu kilku godzin i działa ale nawet ja zdaje sobie sprawę że to nie do końca to o co mi chodziło i teraz zamiast się doszkalać w tworzeniu stron prowadzę rozmowy z fachowcem by zrobił to porządnie A czy ja gdzieś napisałem, że po mnie nie będzie musiał ktoś poprawić? Nigdzie czegoś takiego nie pisałem Ps. niezły mam do Ciebie sprawę - zaczynam lutować jaka pasta najlepsza i gdzie ją można kupić (market czy skład budowlany) i czy cyna 60-tka? czy inne cóś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 23.05.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Jeśli robisz to dla siebie to lepiej zajdź do pierwszego lepszego sklepu hydraulicznego i kup pastę i cynę do lutowania. Ja osobiście używam pasty bez dodatku cyny połączenia na wierzch (np. w kotłowni) ładniej wtedy wyglądają i lepiej widać ile cyny trzeba dodać Chyba ze w koło masz same supermarkety i żadnego sklepu hydraulicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 23.05.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 niezły napisał: Cytat: Nawet nie macie pojęcia, jak trudno zawodowemu instalatorowi zaprojektować i wykonać we własnym domu system alarmowy. Znamy to właśnie mam to u siebie nauczony doświadczeniem i na podstawie obserwacji w terenie (budowy) postanowiłem nie szaleć i własną inst. c.o. zrobię tak jak to robię innym i z dokładnie takich samych materiałów no może z małymi zmianami Tylko, że Ty masz prostszy temat. W hydraulice nie ma takich wynalazków jak w elektronice A czy nie obawiasz się ze taki alarm z technologią kosmiczną ktoś będzie chciał Ci ukraść może trzeba założyć dodatkowy alarm do alarmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 23.05.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 A czy nie obawiasz się ze taki alarm z technologią kosmiczną ktoś będzie chciał Ci ukraść może trzeba założyć dodatkowy alarm do alarmu http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda.gif Nie chodzi tu o technologię kosmiczną tylko o mnogość rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 23.05.2004 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Nawet nie macie pojęcia, jak trudno zawodowemu in......... Tylko, że Ty masz prostszy temat. W hydraulice nie ma takich wynalazków jak w elektronice Chyba nie masz _ZBYCH_u racji bo np. sterownili do pieców a nawet same grzejniki czy podłogówka? tam trzeba sporo przemyśleć Moim zdaniem to Ty masz raczej węższą działkę niż niezły on też musi wiedzieć jak działa termopara presostat czy termostat a i czujnik gazu czy dymu. O właśnie a pisuar na baterię??? jak żle ustawi to będzie działał jak bidet Inwestor w tedy się bardziej wkurzy niż jedną fałszywką z alarmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 23.05.2004 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Nie będę porównywał inst c.o. i sanitarnych do inst. alarmowych bo na tych drugich się nie znam myślę ze są równie skomplikowane ale moje na pewno o wiele droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 23.05.2004 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Nie będę porównywał inst c.o. i sanitarnych do inst. alarmowych bo na tych drugich się nie znam myślę ze są równie skomplikowane ale moje na pewno o wiele droższe Tak czy siak ja bym nie usiadł na kibelku który by ewentualnie _ZBYCH_ podłaczał, o raczej nie!!! Stres raczej by mi nie pozwolił skorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 23.05.2004 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Nie będę porównywał inst c.o. i sanitarnych do inst. alarmowych bo na tych drugich się nie znam myślę ze są równie skomplikowane ale moje na pewno o wiele droższe Tak czy siak ja bym nie usiadł na kibelku który by ewentualnie _ZBYCH_ podłaczał, o raczej nie!!! Stres raczej by mi nie pozwolił skorzystać. No cóż, w takim razie nie zaproszę Cię nigdy do siebie, bo u mnie wszystkie kibelki (i nie tylko) sam podłączam. Jak będziesz się bał usiąść na kibelku, to jeszcze mi na podłogę napaskudzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 23.05.2004 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 A jeżeli obiecam, że długo nie będę gościł? Bo bym Cię chętnie odwiedził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anam 23.05.2004 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda.gif Zbych, fajne masz mordki, użyczyłam sobie jednej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 23.05.2004 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 A jeżeli obiecam, że długo nie będę gościł? Bo bym Cię chętnie odwiedził. No, to co innego Jestem z Wawy, a Ty? P.S. Właśnie, kurcze, czemu nie piszecie w swoich profilach swoich miejscowości??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts