Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alarmy do samodzielnego montażu

Gość Martyna

Recommended Posts

Jeżeli w międzyczasie nie załapiemy się na kontrakt do Iraku

:lol: :lol: :lol:

kurcze tu się nie ma z czego śmiać. Przez naszą prasę i telewizję ludzie mają wypaczone pojęcie o tej wojnie. Myli im się wojna z "wojenką". Ostatnio zobaczyłem ilu tam fajnych chłopaków Busz na przemiał wysłał... Załamka! A co dopiero Irakijczycy, tych to nawet nikt nie liczy.

Peace, man!

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Instalatoralarmow:

A czy ktoś widział płytę główną Satela po burzy ? Bo ja tak

To jakaś kryptoreklama DSC.

Do _ZBYCHA_ fakt faktem nie wiem czy zwróciłeś uwagę, że płyta główna CA-64 została jakieś 1,5 roku temu (o ile pamietam) gruntownie przebudowana (zasilacz i elementy "sprzegu" z linią telefoniczną). Słyszałem od instaltorów, że poprzednie były bardzo wrażliwe na przepiecia i wyładowania atmosferyczne. Ja też mam gdzieś w garażu taką z wypaloną dziurą w cześci telefonicznej.Te produkowane teraz są już podobno OK.

pzdr

Darek

Instalatoralarmow:
A czy ktoś widział płytę główną Satela po burzy ? Bo ja tak

To jakaś kryptoreklama DSC.

Do _ZBYCHA_ fakt faktem nie wiem czy zwróciłeś uwagę, że płyta główna CA-64 została jakieś 1,5 roku temu (o ile pamietam) gruntownie przebudowana (zasilacz i elementy "sprzegu" z linią telefoniczną). Słyszałem od instaltorów, że poprzednie były bardzo wrażliwe na przepiecia i wyładowania atmosferyczne. Ja też mam gdzieś w garażu taką z wypaloną dziurą w cześci telefonicznej.Te produkowane teraz są już podobno OK.

pzdr

Darek

Właśnie o tym pisałem w tym wątku, kilka postów wcześniej :wink: :D .

Pozdrawiam kolegę po fachu :D

ZBYCH

Dziekuję ZBYCHU za pozdrowienia - wzajemnie. Muszę Ci sie przyznać, że ja zajmuję sie raczej automatyką i komputerami. Zainteresowaniami moimi są rózne zjawiska fizyczne (chociażby fale elektromagnetyczne, "wędrówki" elektronów itp...) Instalacje alarmowe wykonuję raczej sporadycznie. Tym nie mniej mam kontakt z branżą (z tymi od pożarówki też).

Musze ci sie przyznać, że w systemach alamowych jesteś moim guru.

Nie raz wracałem do wątków, w których była omawiana instalacja włamaniowa i .... widać że znasz sie na rzeczy.

Miedzy innymi podoba mi sie Twoja koncepcja "ochrony obwodowej" za pomocą kontaktronów. Zauważyłem, że szczególnie niewiasty, czyją sie bezpieczniej, kiedy są w domu, a alarm czuwa.

pzdr

Darek

Troszkę wrócę do poprzednich tematów.

Ja się zdecydowałem na samodzielny montaż Satela CA64. Głównie dlatego, że chcę tą centralką sterować nie tylko alarmen ale także różnymi funkcjami domu (oświetlenie zewnętrzne, wewnętrznem wentylacja, ogrzewanie, rolety, symualcja obecności,...).

Mimo wykształcenia elektronicznego przyznaję, że ogrom funkcji opcji i możliwości nie czyni sprawę łatwą ale mając trochę czasu i "zaparcia" powoli brnę do przodu.

Przy okazji chcę podziękować ZBYCHOWI, który służy nieocenionymi radami i mimo samodzielnej instalacji mogę liczyć na jego wsparcie !

Dzięki !

Maco - nie przesadzaj z tym "ogromem funkcji opcji i możliwości". Już po kilku miesiącach czytania instrukcji wszystko było dla mnie jasne ;-);-);-)

A na poważnie - dla mnie przednia zabawa. Tylko żona mnie w końcu wyrzuci z domu bo codziennie przed wyjściem muszę ją instruować jak dzisiaj działa nasz system ;-);-);-) – jedyne co wiadomo na pewno – to że inaczej niż wczoraj ;-)

A tak już zupełnie na poważnie. Niestety realizacja tych funkcji o których wspomniałeś jest o tyle utrudniona że CA64, jak to centralka alarmowa, jest nastawiona na sterowanie zero-jedynkowe. Brak zarówno wejść jak i wyjść analogowych. Przykład: jak chciałbyś zrobić płynną regulację oświetlenia - to nie widzę jak by to zrobić. Analogicznie: płynna regulacja wentylacji. No ale po prostu narzędzie jest do czegoś innego (alarmu) dostosowane a my tu próbujemy, zresztą mam nadzieję że z dobrym skutkiem, zaprząc jeszcze do dodatkowej pracy ...

Pozdrawiam

Ps. I nie twierdzę że się nie da sterować analogowo. Wymyśliłem już ze dwa sposoby, ale każdy wymaga dodatkowych urządzeń. I żadnego jeszcze nie przetestowałem.

Dziekuję ZBYCHU za pozdrowienia - wzajemnie. Muszę Ci sie przyznać, że ja zajmuję sie raczej automatyką i komputerami. Zainteresowaniami moimi są rózne zjawiska fizyczne (chociażby fale elektromagnetyczne, "wędrówki" elektronów itp...) Instalacje alarmowe wykonuję raczej sporadycznie. Tym nie mniej mam kontakt z branżą (z tymi od pożarówki też).

Musze ci sie przyznać, że w systemach alamowych jesteś moim guru.

Nie raz wracałem do wątków, w których była omawiana instalacja włamaniowa i .... widać że znasz sie na rzeczy.

Miedzy innymi podoba mi sie Twoja koncepcja "ochrony obwodowej" za pomocą kontaktronów. Zauważyłem, że szczególnie niewiasty, czyją sie bezpieczniej, kiedy są w domu, a alarm czuwa.

pzdr

Darek

Dzięki. Bardzo mi miło, że komuś przydają się moje rady :D

Troszkę wrócę do poprzednich tematów.

Ja się zdecydowałem na samodzielny montaż Satela CA64. Głównie dlatego, że chcę tą centralką sterować nie tylko alarmen ale także różnymi funkcjami domu (oświetlenie zewnętrzne, wewnętrznem wentylacja, ogrzewanie, rolety, symualcja obecności,...).

Mimo wykształcenia elektronicznego przyznaję, że ogrom funkcji opcji i możliwości nie czyni sprawę łatwą ale mając trochę czasu i "zaparcia" powoli brnę do przodu.

Przy okazji chcę podziękować ZBYCHOWI, który służy nieocenionymi radami i mimo samodzielnej instalacji mogę liczyć na jego wsparcie !

Dzięki !

Do usług :D

...

A na poważnie - dla mnie przednia zabawa. Tylko żona mnie w końcu wyrzuci z domu bo codziennie przed wyjściem muszę ją instruować jak dzisiaj działa nasz system ;-);-);-) – jedyne co wiadomo na pewno – to że inaczej niż wczoraj ;-)

Ja czekam na nową centralę Satela CA128 (która rodzi się w bólach :( ) i już współczuję moim domownikom :lol: (i gościom też :wink: ).

A tak już zupełnie na poważnie. Niestety realizacja tych funkcji o których wspomniałeś jest o tyle utrudniona że CA64, jak to centralka alarmowa, jest nastawiona na sterowanie zero-jedynkowe. Brak zarówno wejść jak i wyjść analogowych. Przykład: jak chciałbyś zrobić płynną regulację oświetlenia - to nie widzę jak by to zrobić. Analogicznie: płynna regulacja wentylacji. No ale po prostu narzędzie jest do czegoś innego (alarmu) dostosowane a my tu próbujemy, zresztą mam nadzieję że z dobrym skutkiem, zaprząc jeszcze do dodatkowej pracy ...

_bogus_ napisz w jakiej funkcji i czym konkretnie chcesz sterować z CA 64. Pewnie na wszystko znajdzie się sposób :wink: .

Witam ... mam pytanko :D . Jestem w trakcie kupna domku do remontu :-? , w którym na dzień dzisiejszy, nie bede mieszkac. domek 60m, 4 okna, 4 izby, drzwi .. brak piwnicy, brama i furtka. Ach , no i latwosć przechodzenia przez siatke. Zagraconego podwórka to ja wcale nie potrzebuje chronic .. przynajmnije na razie .. ale chcemy zamontowac, tak po tynkach alarm w domku. Co potrzebuje, ile czujek - jakich ... i do czego.

Pozdrawiam

viktoria23

Moze dobrze by było zeby centralka byla troche lepsza .. bo domek bedzie przebudowywany ... kiedyś ... :lol:

Czy są jakieś centarlki alarmowe,

którymi można "sterować" poprzez Internet?

D.

Da się zrobić (za pieniądze można wszystko). Ale jaki to ma sens, skoro każda centralka może być sterowana przez telefon, a jak masz internet, to raczej masz też telefon. Wszystko zależy od tego czym chcesz "sterować" zdalnie? Jak cię nie ma w domu, to alarm jest po prostu uzbrojony więc czym tam jeszcze sterować?

Czy są jakieś ...........

.............. Jak cię nie ma w domu, to alarm jest po prostu uzbrojony więc czym tam jeszcze sterować?

Wyjściami! ("wyjściami niespodziankami") bynajmniej u siebie mam to w planie. A decyzję zadziałania takiego wyjścia będę podejmował osobiście po analizie sytuacji.

Przepraszam, że w tonie trochę żartobliwym się wtrącam ale zamierzam na serio coś takiego mieć.

Wyjściami! ("wyjściami niespodziankami") bynajmniej u siebie mam to w planie. A decyzję zadziałania takiego wyjścia będę podejmował osobiście po analizie sytuacji.

To jeszcze chcesz mieć podgląd na to co się dzieje w domu przez internet? Ile kamer planujesz w tym celu. Po 4 na pokój (po 1 w każdym rogu?) Z noktowizorami? Jakich opóźnień w transmisji obrazu do ciebie i twoich poleceń do alarmu się spodziewasz?

thalex - może najpierw zadzwoń do żony i ewentualnie innych osób, które, nawet z najmniejszym prawdopodobieństwem, mogłyby Ci uruchomić alarm ;-)

I mam nadzieję że nie myślisz o czymś takim jak zapamiętany przez mnie ze studium wojskowego: granat ręczny o promieniu rażenia 200 m . :o :D (Tak tak - nie ma pomyłki).

Pozdrawiam

Niestety realizacja tych funkcji o których wspomniałeś jest o tyle utrudniona że CA64, jak to centralka alarmowa, jest nastawiona na sterowanie zero-jedynkowe. Brak zarówno wejść jak i wyjść analogowych. Przykład: jak chciałbyś zrobić płynną regulację oświetlenia - to nie widzę jak by to zrobić. Analogicznie: płynna regulacja wentylacji. No ale po prostu narzędzie jest do czegoś innego (alarmu) dostosowane a my tu próbujemy, zresztą mam nadzieję że z dobrym skutkiem, zaprząc jeszcze do dodatkowej pracy ...

Pozdrawiam

Ps. I nie twierdzę że się nie da sterować analogowo. Wymyśliłem już ze dwa sposoby, ale każdy wymaga dodatkowych urządzeń. I żadnego jeszcze nie przetestowałem.

No właśnie, porozmawiajmy o tym...

Jakie macie pomysły.

Mi przychodzi sterowanie wypełnieniem fali prostokątnej (0-1) tak, żeby po przejściu przez kondensator i rezystor dawało to jakieś średnie napięcie. Ale nie wiem (jeszcze) czy CA-64 ma takie możliwości

Inny pomysł to podczepienie jakiegoś prostego przetwornika, który z kilku wejść cyfrowych da na wyjściu skokowo zmieniające się napięcie.

Jak na razie moje podejście (czy pomysły) zasadzają się na tym, żeby CA-64 sterowała zero-jedynkowo a jeśli potrzebuję bądź wejścia bądź wyjścia analogowego, to będą to oddzielne urządzenia, gdzie będzie się zadawało dany parametr do osiągnięcia - po osiągnięciu parametru to urządzenie wyśle zero-jedynkowy sygnał do centrali a ta zareaguje odpowiednio.

Mi przychodzi sterowanie wypełnieniem fali prostokątnej (0-1) tak, żeby po przejściu przez kondensator i rezystor dawało to jakieś średnie napięcie. Ale nie wiem (jeszcze) czy CA-64 ma takie możliwości

Żadna centralka alarmowa raczej nie ma timera, który pozwalałby jej kilkaset razy na sekundę zmieniać stan wyjścia. To nie mikrokontrolerl

Inny pomysł to podczepienie jakiegoś prostego przetwornika, który z kilku wejść cyfrowych da na wyjściu skokowo zmieniające się napięcie.

Za dużo wyjść zużywasz. Żeby mieć 16 poziomów jasności potrzebne ci aż cztery wyjścia.

A nie prościej zrobić układ sterujący oświetleniem z dwoma przyciskami "jaśniej" i "ciemniej" i podłączyć go do centralki do dwóch wyjść.?

Jak na razie moje podejście (czy pomysły) zasadzają się na tym, żeby CA-64 sterowała zero-jedynkowo a jeśli potrzebuję bądź wejścia bądź wyjścia analogowego, to będą to oddzielne urządzenia, gdzie będzie się zadawało dany parametr do osiągnięcia - po osiągnięciu parametru to urządzenie wyśle zero-jedynkowy sygnał do centrali a ta zareaguje odpowiednio.

To po co ci do tego jeszcze centralka? Nie lepiej zrobić oddzielny kontroler z wejściami i wyjściami analogowymi - robiący to, co będziesz chciał i tylko zapewnić jakąś prostą z nim komunikację z centralki?

Po co ci te wejścia i wyjścia analogowe? Do sterowania alarmem, czy np. oświetleniem. Lepiej zostawić centralce alarmowej na głowie tylko zajmowanie się alarmami - jej konstrukcja jest nagięta pod to konkretne zastosowanie.