Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alarmy do samodzielnego montażu

Gość Martyna

Recommended Posts

Czytam, czytam... i widzę, że niektórzy koledzy koniecznie chcą "namówic koguta żeby dawał mleko". Są gotowe rozwiazania.. wspomniany w innym wątku system EIB posiada wszelkie funkcje potrzebne do sterowania urzadzeniami domowymi włącznie z możliwością sterowania i kontrolowania stanu za posrednictwem telefonu czy internetu. Nawet lodówki potrafia przez internet zameldować o tym ze półki świecą pustkami. Moim skromnym zdaniem, centralka alarmowa jest do sygnalizowania zagrożeń i alarmowania... jak sama nazwa zreszta wskazuje..

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czytam, czytam... i widzę, że niektórzy koledzy koniecznie chcą "namówic koguta żeby dawał mleko". Są gotowe rozwiazania.. wspomniany w innym wątku system EIB posiada wszelkie funkcje potrzebne do sterowania urzadzeniami domowymi włącznie z możliwością sterowania i kontrolowania stanu za posrednictwem telefonu czy internetu. Nawet lodówki potrafia przez internet zameldować o tym ze półki świecą pustkami. Moim skromnym zdaniem, centralka alarmowa jest do sygnalizowania zagrożeń i alarmowania... jak sama nazwa zreszta wskazuje..

AdamY - nie zabieraj ludziom nadziei :D .

Sam zapewne wiesz ile kosztują systemy EIB. Przeciętnego inwestora prywatnego budującego dom nie stać na taki luksus, co wcale nie znaczy, że ma zrezygnować z poszukiwań tańszych rozwiązań o równie dużych możliwościach.

Witam ... mam pytanko :D . Jestem w trakcie kupna domku do remontu :-? , w którym na dzień dzisiejszy, nie bede mieszkac. domek 60m, 4 okna, 4 izby, drzwi .. brak piwnicy, brama i furtka. Ach , no i latwosć przechodzenia przez siatke. Zagraconego podwórka to ja wcale nie potrzebuje chronic .. przynajmnije na razie .. ale chcemy zamontowac, tak po tynkach alarm w domku. Co potrzebuje, ile czujek - jakich ... i do czego.

Pozdrawiam

viktoria23

Moze dobrze by było zeby centralka byla troche lepsza .. bo domek bedzie przebudowywany ... kiedyś ... :lol:

Polecam zastosowanie centralki SATEL CA-10 lub DSC5020 + cztery czujki ruchu (pasywne czujki podczerwieni), np. DSC EC 301 i ew. czujnik kontaktronowy na drzwi. Do tego sygnalizator zewnętrzny. Jeśli nie przewidujesz podłączania domu do agencji ochrony (na razie), to sygnalizator zewnętrzny weź z własnym zasilaniem.

Obie centrale mają możliwość późniejszej rozbudowy (Satel do 16 linii, a DSC do 64 linii dozorowych - czyli czujników).

thalex - może najpierw zadzwoń do żony i ewentualnie innych osób, które, nawet z najmniejszym prawdopodobieństwem, mogłyby Ci uruchomić alarm ;-)

I mam nadzieję że nie myślisz o czymś takim jak zapamiętany przez mnie ze studium wojskowego: granat ręczny o promieniu rażenia 200 m . :o :D (Tak tak - nie ma pomyłki).

Pozdrawiam

Etam, żona sama nie chodzi na budowę (bo na razie chodzi o budowę)

Wolę bardziej humanitarne metody a poza tym granat mógłby zeszpecić elewację (przykład był w Magdalence)

To może taki dym jak jest na koncertach. To chyba zupełnie niegroźne... dla ludzi i dla budynków.

A w domu dobrze zadymionym trudno się poruszać i zobaczyć co można ukraść.

Tylko pewnie wytwornica takiego dymu to całkiem kosztowna sprawa...

A możeby tak zgromadzić w jakijś butli taki dym i w razie alarmu uwalniać go jednorazowo... ?

To może taki dym jak jest na koncertach. To chyba zupełnie niegroźne... dla ludzi i dla budynków.

A w domu dobrze zadymionym trudno się poruszać i zobaczyć co można ukraść.

Tylko pewnie wytwornica takiego dymu to całkiem kosztowna sprawa...

A możeby tak zgromadzić w jakijś butli taki dym i w razie alarmu uwalniać go jednorazowo... ?

Owszem, dym wytwarzany przez takie wytwornice jest niegroźny. Koszt takich wytwornic zaczyna się od 180 zł (do kilku tysięcy zł). Płyn kosztuje 65 zł za 5l.

Jest jednak kilka wad takich wytwornic, m.in. zasilanie tylko 220V i długi czas nagrzewania urządzenia (od kilku do kilkunastu minut), ograniczony czas pracy. Ponadto do skutecznego zadymienia wnętrza domu, takich wytwornic musiało by być kilka (a przy dużych domach nawet kilkanaście). Nie są to małe urządzenia - gdzieś trzeba by je ukryć.

Są na rynku profesjonalne, zautomatyzowane wytwornice dymu przeznaczone do zastosowań security . Jest to taka skrzynka wielkości średniej kolumny głośnikowej, wyposażona w profesjonalną wytwornicę dymu, awaryjne zasilanie i centralę sterującą. Wytwornica jest w stałej gotowości do użycia i ma sporą wydajność. Przeznaczona jest do zastosowania w kasach, kantorach, zakładach jubilerskich i innych tego typu obiektach (czyli raczej małych pomieszczeniach). Jedna wada - kosztuje od 6000 zł :(

Kiedyś bawiłem się też w profesjonalne zabezpieczanie luksusowych samochodów i mam taki dymny system zabezpieczenia do samochodu. Nazywa się Smoke Defense System. Jest to taka mała wytwornica dymu, do zamontowania pod deską rozdzielczą lub pod fotelem. Po wyzwoleniu w klika sekund wnętrze samochodu wypełnia się bardzo gęstym dymem. Sprawdza się doskonale. Po takiej akcji samochód trzema wietrzyć kilka minut :lol: . Ale jaka jest reakcja ludzi wokół - zadziała taki system, a oni lecą z gaśnicami :lol:

Wolę bardziej humanitarne metody a poza tym granat mógłby zeszpecić elewację (przykład był w Magdalence)

Nie wiem, czy to powód do żartów :roll: .Tam zginęli ludzie...

Ale też nie róbmy z tego jakiegoś tabu, II-ga wojna światowa była wielką tragedią a śpiewa się (czy śpiewalo się) o rąbance i kaszance itd.

To, że zginęli wcale mnie nie cieszy ale nikt zawodu za nich nie wybierał chcieli być policjantami to byli.

Kto jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo w kraju ja? Ty? czy może ktoś kto w pobliżu mieszkał i może on miał bandytów przyprowadzić policji na sznurku?

Jak się tylko coś jakiemuś policjantowi u nas w kraju stanie to trąbią przez kilka dni ale, że do tego doszło? - o to już nie oni.

Podobnie i z żołnierzami w Iraku. Zgłasza się żołnierz na ochotnika jedzie na wojnę i ginie - sensacja na całą europę i jedną z ameryk prawie żałoba narodowa w kraju, wszyscy mają płakać!

A może miał przez 25 lat jeździć po poligonach skakać na spadochronie i kąpać się w morzu. A później niech na niego pracują ci drudzy.

(do 65-piątego roku życia)

Ps. trochę Ty a wcześniej mieczu o żołnierzach podnieśliście mi ciśnienie i dałem sobie chyba mały upust.

Przepraszam wszystkich, że odbiegłem od tematu.

Nie wiem, czy to powód do żartów :roll: .Tam zginęli ludzie...

Ale też nie róbmy z tego jakiegoś tabu, II-ga wojna światowa była wielką tragedią a śpiewa się (czy śpiewalo się) o rąbance i kaszance itd.

To, że zginęli wcale mnie nie cieszy ale nikt zawodu za nich nie wybierał chcieli być policjantami to byli.

Kto jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo w kraju ja? Ty? czy może ktoś kto w pobliżu mieszkał i może on miał bandytów przyprowadzić policji na sznurku?

Jak się tylko coś jakiemuś policjantowi u nas w kraju stanie to trąbią przez kilka dni ale, że do tego doszło? - o to już nie oni.

Podobnie i z żołnierzami w Iraku. Zgłasza się żołnierz na ochotnika jedzie na wojnę i ginie - sensacja na całą europę i jedną z ameryk prawie żałoba narodowa w kraju, wszyscy mają płakać!

A może miał przez 25 lat jeździć po poligonach skakać na spadochronie i kąpać się w morzu. A później niech na niego pracują ci drudzy.

(do 65-piątego roku życia)

Ps. trochę Ty a wcześniej mieczu o żołnierzach podnieśliście mi ciśnienie i dałem sobie chyba mały upust.

Przepraszam wszystkich, że odbiegłem od tematu.

Mam inne zdanie na ten temat, ale nie będę z Tobą dywagował.

• 2 weeks później...
Pytanie do _ZBYCH_a: czy masz może wiadomość, kiedy będzie dostępna centrala alarmowa Satel o ilości lini powyżej 64? Miała być podobno w czerwcu, a tu ani widu ani słychu...

Informacja z Satela:

"Dokładna data wprowadzenia produktu na rynek nie jest jeszcze znana, jednakże firma dołoży wszelkich starań, aby po przebyciu niezbędnych badań nowa linia central INTEGRA jesienią trafiła to sprzedaży."

:roll: :evil: :-? :( :cry:

Cholera, to mogę mieć problem: albo mniej linii (nie podoba mi się) albo inna centralka (szkoda, bo trochę znam Satela - serwisuję sobie dwie ich centralki w firmie).

Albo dwie centrale CA 64 :wink: :lol: .

Na razie eksploatuję PC 4020 DSC i już się nie mogę doczekać nowej centrali - INTEGRA.