Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2 szyby czy 3 szyby ?

Recommended Posts

Mam kilka wycen okien.

W firmie MS proponują pakiet 3 szyb za złotówkę.

Czy jest senes brać okna z 3 szybami czy to tylko chwyt marketingowy?

Okna z MS wycenili na 20.500 zł ( 3 szybowe)

Okna 2 szybowe:

Oknoplast Kraków - 20.000 zł

Veka - 16.000 zł

Aluplast - 15.000 zł

Drutex - 13.000 zł

Co byście z tych propozycji wybrali ?

Na razie pomijam fachowość firm.

Okna w kolorze dwustronny orzech:

1) 1800x2300 - drzwi tarasowe - 1szt

2) 1840x2300 - drzwi balkonowe lukowe - 1szt

3) 1200x1400 - okna - 7 szt

4) kilka innych mniejszych, w sumie 21 sztuk.

Byłem zdecydowany na VEKE ale czy jest teraz sens dopłacać 4.000 zł do 3 szyb ?

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

..z tej listy MS ma najlepsza oferte , pomijam szyby , profil Brugmann na którym robi MS ma lepsze parametry niż profil Veka oknoplastu i jak podejrzewam firmy Veka ...

A czy jest sens brac 3 szyby , to zależy co chcesz osiągnąć , jesli dom budowany z oczczędnościami na parametrach cieplnych to same energooszczędne okna bedą pasowały w nim jak kwiatek do kożucha. Jeśli natomiast dom stawiany w takim standardzie ciepłym zeby uchodził za energooszczedny to okna z takimi szybami będą doskonałym uzupełnieniem i wręcz niezbędnym elementem całego standardu..

Zwróć uwagę, że nie kupujesz szyb, ale okna o określonych parametrach. Zmiana pakietu szybowego w oknie zmienia parametry całego okna. Więc po prostu sprawdź parametry okna z dwoma szybami i z trzema szybami i wybierz to, które jest dla ciebie lepsze. Ceną kieruj się na samym końcu, bo w końcu ile razy w zyciu będziesz jeszcze kupował okna? A jeżeli nie zwracasz uwagi na parametry okien, to bierz te najtańsze Druteksu - też dobra firma. Akurat na tej strone masz link do dobrego artykułu Muratora na ten temat: http://muratordom.pl/budowa/okna-i-akcesoria/okna-jak-wybrac-dobre-okna-do-domu,111_4854.html .

zastosowanie pakietu trzyszybowego daje ci wiele

- zwiększenie i to dość radykalne izolacyjności cieplnej okien - przekłada sie na niższe rachunki za ogrzewanie i to bez względu na to czy chałupę budujesz energooszczędna czy masz to gdzieś

- grubszy profil - czort wie co za jakiś czas jeszcze wymyśla w szybach? Szerszy profil daje ci furtkę na przyszłość

- unikaj, mimo zachęty powyżej, pewnego podejścia do okien, to jeden z podstawowych materiałów budowlanych i jego jakość przekłada się na ewentualne późniejsze kłopoty w użytkowaniu

Okna z MS wycenili na 20.500 zł ( 3 szybowe)

Okna 2 szybowe:

Oknoplast Kraków - 20.000 zł

Veka - 16.000 zł

Aluplast - 15.000 zł

Drutex - 13.000 zł

Byłem zdecydowany na VEKE ale czy jest teraz sens dopłacać 4.000 zł do 3 szyb ?

Nie dopłacasz 4000 za szyby ale za markowy produkt. A przy tym otrzymujesz wkłady 3 szybowe. Poproś to "firmę X" produkującą na VECE o wycenę porównywalnego produktu z trzema szybami. Dopiero wtedy można mówić o poziomie dopłaty. Jak widać Oknoplast (to też VEKA) jest tylko 500zł tańszy od MS i to jest bardziej realna kwota dopłaty za 3 szyby.

Porównanie motoryzacyjne:

Mam wycenę BMW 3 (automat) - 120.000

i teraz manuale:

Opel Insignia - 80.000

Reanult Megane - 60.000

Peugeot 308 - 58.000

Czy jest sens dopłacić za automatyczną skrzynię biegów 40.000?

czyżbyś dealerem BMW był ? ;)

Ale wiesz... tu akurat wybrałbym Opla, BMW jakoś dziwnie mi się kojarzy ;)

Gdybym był dealerem BMW to bym na tym forum na pewno nie bywał :)

Za to IVO333 lubi youngtimery tej marki więc to było pierwsze skojarzenie. Zresztą przyznam się, że lubię tą markę chociaż obiegowe opinie o strojach właścicieli zniechęcają mnie trochę to niej ;)

Gdybym był dealerem BMW to bym na tym forum na pewno nie bywał :)

Za to IVO333 lubi youngtimery tej marki więc to było pierwsze skojarzenie. Zresztą przyznam się, że lubię tą markę chociaż obiegowe opinie o strojach właścicieli zniechęcają mnie trochę to niej ;)

Panowie, powagi trochę.....

Jeśli chcecie zobaczyć z czym ta marka mi się kojarzy poszukajcie w necie E-24. Kiedy na nie patrzę mam gdzieś tzw. obiegowe opinie ;-)

Pozdrawiam

drogi Jarku - w dzisiejszych czasach, w dobie internetu, znalezienie podstawowych info., będących bazą wyjściową do dyskusji jest banalnie łatwe. Dzięki temu podwyższa się swoją np. kulturę technicznę.

Polecam Ci najpierw wklikać w google hasło "czarna dziura" bądź "grande vagina" i masz już podstawową wiedzę :)

Możesz wtedy zadać bardziej precyzyjne pytanie w stylu - "jakie macie doświadczenia z czarnymi dziurami ? " czy " jak rozpoznać czarną dziurę na codzień ?"

Co do BMW E-24 to Będziesz Miał Wydatki wchodząc w kontakt z modelem 21 letnim - młodszych nie ma :)

W temacie E24 to kiedyś oglądałem jakiś program w TV, w którym pokazywali firmę odbudowującą youngtimery BMW od podstaw na oryginalnych częściach (także blacharskich). Samochód był rozbierany na części pierwsze, piaskowany do czystego metalu, wstawiano (na specjalnych ramach montażowych) nowe elementy blacharskie. Do tego oczywiście pełna odbudowa wnętrza i mechaniki. Wtedy mamy samochód jak nowy. Tylko za ile?

Panowie, powagi trochę.....

Jeśli chcecie zobaczyć z czym ta marka mi się kojarzy poszukajcie w necie E-24. Kiedy na nie patrzę mam gdzieś tzw. obiegowe opinie ;-)

Pozdrawiam

Wiem, że nie na temat ale możemy sobie podać rękę . E24 jest obiektem moich westchnień od kilku lat...może coś się kiedyś wykluje.....

Puki co mam E30, a żona E34....I nie stwierdziłem aby Będziesz Miał Wydatki się sprawdziło..... Co do fanów marki jest ich zdecydowanie więcej niż tych co wyrobili obiegową opinię......

blokno

Tylko Ci podpowiem, że okna MS które masz wycenione to okna TYTANOWE......mają zaoblone kształty podobnie jak okna Platinium z Oknoplastu , z tą różnicą że w oknach MS można zastosować wkłady 3 szybowe, a w oknach Oknoplastu nie..... Jeżeli Ci nie zależy na kształcie to okna w modelu MSLine z 3 szybami będą troszkę tańsze....ok. 500 zł....

Pozdrawiam

Mam Drutexu i za trzecią szybę na całą chatę zapłaciłem 2000 więcej w podobnej ilości do ciebie więc u ciebie powinny wyjść około 15000. Robiłem zimą zdjęcia kamerą termowizyjną i w porównaniu z dwiema szybami przy drzwiach wejściowych różnica była mocno zauważalna.

Ale 3 szyby ,3 szybom nierówne...w firmie na D pakiet 3 szybowy ma U=0,7 lub 0,8 W/m2K.....