Andrex 23.08.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Mam kilka wycen okien.W firmie MS proponują pakiet 3 szyb za złotówkę. Czy jest senes brać okna z 3 szybami czy to tylko chwyt marketingowy? Okna z MS wycenili na 20.500 zł ( 3 szybowe) Okna 2 szybowe:Oknoplast Kraków - 20.000 złVeka - 16.000 złAluplast - 15.000 złDrutex - 13.000 zł Co byście z tych propozycji wybrali ?Na razie pomijam fachowość firm. Okna w kolorze dwustronny orzech:1) 1800x2300 - drzwi tarasowe - 1szt2) 1840x2300 - drzwi balkonowe lukowe - 1szt3) 1200x1400 - okna - 7 szt4) kilka innych mniejszych, w sumie 21 sztuk. Byłem zdecydowany na VEKE ale czy jest teraz sens dopłacać 4.000 zł do 3 szyb ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 23.08.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 ..z tej listy MS ma najlepsza oferte , pomijam szyby , profil Brugmann na którym robi MS ma lepsze parametry niż profil Veka oknoplastu i jak podejrzewam firmy Veka ...A czy jest sens brac 3 szyby , to zależy co chcesz osiągnąć , jesli dom budowany z oczczędnościami na parametrach cieplnych to same energooszczędne okna bedą pasowały w nim jak kwiatek do kożucha. Jeśli natomiast dom stawiany w takim standardzie ciepłym zeby uchodził za energooszczedny to okna z takimi szybami będą doskonałym uzupełnieniem i wręcz niezbędnym elementem całego standardu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 23.08.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Zwróć uwagę, że nie kupujesz szyb, ale okna o określonych parametrach. Zmiana pakietu szybowego w oknie zmienia parametry całego okna. Więc po prostu sprawdź parametry okna z dwoma szybami i z trzema szybami i wybierz to, które jest dla ciebie lepsze. Ceną kieruj się na samym końcu, bo w końcu ile razy w zyciu będziesz jeszcze kupował okna? A jeżeli nie zwracasz uwagi na parametry okien, to bierz te najtańsze Druteksu - też dobra firma. Akurat na tej strone masz link do dobrego artykułu Muratora na ten temat: http://muratordom.pl/budowa/okna-i-akcesoria/okna-jak-wybrac-dobre-okna-do-domu,111_4854.html . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.08.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 zastosowanie pakietu trzyszybowego daje ci wiele - zwiększenie i to dość radykalne izolacyjności cieplnej okien - przekłada sie na niższe rachunki za ogrzewanie i to bez względu na to czy chałupę budujesz energooszczędna czy masz to gdzieś- grubszy profil - czort wie co za jakiś czas jeszcze wymyśla w szybach? Szerszy profil daje ci furtkę na przyszłość- unikaj, mimo zachęty powyżej, pewnego podejścia do okien, to jeden z podstawowych materiałów budowlanych i jego jakość przekłada się na ewentualne późniejsze kłopoty w użytkowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 23.08.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Okna z MS wycenili na 20.500 zł ( 3 szybowe) Okna 2 szybowe: Oknoplast Kraków - 20.000 zł Veka - 16.000 zł Aluplast - 15.000 zł Drutex - 13.000 zł Byłem zdecydowany na VEKE ale czy jest teraz sens dopłacać 4.000 zł do 3 szyb ? Nie dopłacasz 4000 za szyby ale za markowy produkt. A przy tym otrzymujesz wkłady 3 szybowe. Poproś to "firmę X" produkującą na VECE o wycenę porównywalnego produktu z trzema szybami. Dopiero wtedy można mówić o poziomie dopłaty. Jak widać Oknoplast (to też VEKA) jest tylko 500zł tańszy od MS i to jest bardziej realna kwota dopłaty za 3 szyby. Porównanie motoryzacyjne: Mam wycenę BMW 3 (automat) - 120.000 i teraz manuale: Opel Insignia - 80.000 Reanult Megane - 60.000 Peugeot 308 - 58.000 Czy jest sens dopłacić za automatyczną skrzynię biegów 40.000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.08.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 czyżbyś dealerem BMW był ? Ale wiesz... tu akurat wybrałbym Opla, BMW jakoś dziwnie mi się kojarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 23.08.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 czyżbyś dealerem BMW był ? Ale wiesz... tu akurat wybrałbym Opla, BMW jakoś dziwnie mi się kojarzy Gdybym był dealerem BMW to bym na tym forum na pewno nie bywał Za to IVO333 lubi youngtimery tej marki więc to było pierwsze skojarzenie. Zresztą przyznam się, że lubię tą markę chociaż obiegowe opinie o strojach właścicieli zniechęcają mnie trochę to niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 23.08.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 autor pytania jest kompletnym ignorantem technicznym - wyrazy współczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.08.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Charlie - spokojnie. Jak mnie ktoś zapyta co to jest czarna dziura i każe mi wytłumaczyć z czym to się je i czy wogóle jest to zjadliwe też ignorantem się okażę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 23.08.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Gdybym był dealerem BMW to bym na tym forum na pewno nie bywał Za to IVO333 lubi youngtimery tej marki więc to było pierwsze skojarzenie. Zresztą przyznam się, że lubię tą markę chociaż obiegowe opinie o strojach właścicieli zniechęcają mnie trochę to niej Panowie, powagi trochę..... Jeśli chcecie zobaczyć z czym ta marka mi się kojarzy poszukajcie w necie E-24. Kiedy na nie patrzę mam gdzieś tzw. obiegowe opinie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 24.08.2010 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 drogi Jarku - w dzisiejszych czasach, w dobie internetu, znalezienie podstawowych info., będących bazą wyjściową do dyskusji jest banalnie łatwe. Dzięki temu podwyższa się swoją np. kulturę technicznę. Polecam Ci najpierw wklikać w google hasło "czarna dziura" bądź "grande vagina" i masz już podstawową wiedzę Możesz wtedy zadać bardziej precyzyjne pytanie w stylu - "jakie macie doświadczenia z czarnymi dziurami ? " czy " jak rozpoznać czarną dziurę na codzień ?" Co do BMW E-24 to Będziesz Miał Wydatki wchodząc w kontakt z modelem 21 letnim - młodszych nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.08.2010 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 W temacie E24 to kiedyś oglądałem jakiś program w TV, w którym pokazywali firmę odbudowującą youngtimery BMW od podstaw na oryginalnych częściach (także blacharskich). Samochód był rozbierany na części pierwsze, piaskowany do czystego metalu, wstawiano (na specjalnych ramach montażowych) nowe elementy blacharskie. Do tego oczywiście pełna odbudowa wnętrza i mechaniki. Wtedy mamy samochód jak nowy. Tylko za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadargo 24.08.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Panowie, powagi trochę..... Jeśli chcecie zobaczyć z czym ta marka mi się kojarzy poszukajcie w necie E-24. Kiedy na nie patrzę mam gdzieś tzw. obiegowe opinie Pozdrawiam Wiem, że nie na temat ale możemy sobie podać rękę . E24 jest obiektem moich westchnień od kilku lat...może coś się kiedyś wykluje..... Puki co mam E30, a żona E34....I nie stwierdziłem aby Będziesz Miał Wydatki się sprawdziło..... Co do fanów marki jest ich zdecydowanie więcej niż tych co wyrobili obiegową opinię...... blokno Tylko Ci podpowiem, że okna MS które masz wycenione to okna TYTANOWE......mają zaoblone kształty podobnie jak okna Platinium z Oknoplastu , z tą różnicą że w oknach MS można zastosować wkłady 3 szybowe, a w oknach Oknoplastu nie..... Jeżeli Ci nie zależy na kształcie to okna w modelu MSLine z 3 szybami będą troszkę tańsze....ok. 500 zł.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 24.08.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Kadargo, miałem E21, potem E34, E30, teraz jeżdżę pierdopędem marki Ford (służbowy) ale wiem że jeszcze będę miał E21 (nie wiem skąd ale wiem to na pewno). E24 to wzorzec piękna, niestety finansowo dość bolesny, oczywiście przyzwoity egzemplarz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.08.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Mam Drutexu i za trzecią szybę na całą chatę zapłaciłem 2000 więcej w podobnej ilości do ciebie więc u ciebie powinny wyjść około 15000. Robiłem zimą zdjęcia kamerą termowizyjną i w porównaniu z dwiema szybami przy drzwiach wejściowych różnica była mocno zauważalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadargo 25.08.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Mam Drutexu i za trzecią szybę na całą chatę zapłaciłem 2000 więcej w podobnej ilości do ciebie więc u ciebie powinny wyjść około 15000. Robiłem zimą zdjęcia kamerą termowizyjną i w porównaniu z dwiema szybami przy drzwiach wejściowych różnica była mocno zauważalna. Ale 3 szyby ,3 szybom nierówne...w firmie na D pakiet 3 szybowy ma U=0,7 lub 0,8 W/m2K..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.08.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Ale 3 szyby ,3 szybom nierówne...w firmie na D pakiet 3 szybowy ma U=0,7 lub 0,8 W/m2K..... Zgadza się. Ale jakie by one nie były zawsze lepiej za taką cenę dać trzy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.08.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Zgadza się. Ale jakie by one nie były zawsze lepiej za taką cenę dać trzy. Pozdrawiamoczywiście że warto na kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejwwa 25.08.2010 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Różnica w cenie tak nie wielka, że nawet bym się nie zastanawiał nad 2 szybowymi. MS to solidna firma, choć sam wybrałem veke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 30.08.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 (edytowane) . Edytowane 26 Kwietnia 2022 przez Matilde1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts