Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian - jaką firme polecacie

Mikord

Jak? mark? styropianu polecacie?  

276 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak? mark? styropianu polecacie?

• Austrotherm
      52
    • Termo Organika
      142
    • Swisspor
      39
    • Egomix (Legomix)
      0
    • Magbud
      1
    • Polmar
      0
    • Inna - napiszę poniżej
      42

Recommended Posts

Witam

Przeszukjąć forum pod wzdlędem aktualnych opini jakiej firmy styropian aktulnie polecaja fachowcy nie znalazłem nic aktualnego.

A jak dzwonię do składów budowlanych to w mojej okolicy prawie co skład to innej firmy styrpian sprzedaje.

Są firmy znane (Austrotherm, Swisspor) i mniej znane (Polmar, Egomix).

Ceny są naprawdę różne np Austrotherm ok 146 zł/m3, Swisspor 133 zł/m3, Egomix 122 zł/m3

Czy opłaca się kupić taki Egomix??

A może Termoorganikę za 127 zł/m3 albo Swisspor

Czy styropiany tych firm tak naprawdę się bardzo różnią, każdy sprzedawca zapwenia że płyty trzymią wymiary i są proste.

Chciałbym poznać aktulane opinie na temat firm produkujących styropian i uzasadnienia tych ocen. Jaka marka jest najlepsza biorąc pod uwagę jakość/cena

Dlaczego ta firma a nie inna.

Oto z jakimi markami ostatnio się zetknołem:

1. Austrotherm

2. Swisspor

3. Egomix (Legomix)

4. Termo Organika

5. Marbud

6. Polmar

Jeżeli macie jakieś inne marki to dopisze do ankiety.

Edytowane przez Mikord

• Odpowiedzi 353
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tym roku pracuję tylko na Swissporze - płyty równe, trzymają wymiar - generalnie nie mam powodów do narzekań.

W poprzednim sezonie był austrotherm, zrezygnowałem z powodu krzywych płyt (może w tym roku jest już lepiej? ) i ceny.

W tym sezonie powracam do Austrothermu :) Na styropianie Swisspor zrobiłem 2 elewacje, z czego dwie do totalna porażka!!! Płyty styropianowe krzywe, w każdej płycie trzeba podcinać frez, bo nie pasują do siebie!!! W Austrothermie też zdażają się krzywe płyty, ale jest to rzadkością.

Jężeli chodzi o inne marki, to pozostaje jeszcze Termoorganika. Reszta poza klasyfikacją :)

W tym sezonie powracam do Austrothermu :) Na styropianie Swisspor zrobiłem 2 elewacje, z czego dwie do totalna porażka!!! Płyty styropianowe krzywe, w każdej płycie trzeba podcinać frez, bo nie pasują do siebie!!! W Austrothermie też zdażają się krzywe płyty, ale jest to rzadkością.

Jężeli chodzi o inne marki, to pozostaje jeszcze Termoorganika. Reszta poza klasyfikacją :)

Leszeq - śmiesznie wyszło:)

Z tym austrothermem w tamtym roku to była jakaś porażka - płyty: jedna w jedną krzywe ( bez znaczenia czy to byla pierwsza z paczki, czy srodkowa:), frezy trzeba było oczywiście podcinać (szkoda, że nie mam zdjęć, bo czasem to było nie do uwierzenia jak można powycinać frezy:) że nie wspomnę o płaszczyżnie płyt - karbowany styropian, to chyba najlepiej pasuje.

Co do tego Swisspoora - to w zupełności się z Tobą NIE zgadzam:) Może jakaś marna partia była, na te 2 elewacje? :)

W sumie w austrothermie też mogły być marne partie:)

Pozdrawiam

Tak się zastanawiałem nad firmą i kupię Swisspor. Myśle że w porównaniu cena jakość to najlepszy wybór.

Egomix bardzo fajna cena ale widzę że nikt chyba nie miał z nim doczynienia a nie chcę eksperementować.

A klej Mitech choć może Bolix - podobno ma być jakaś duża promocja.

Edytowane przez Mikord

Na podstawie własnego doświadczenia potwierdzam to o czym pisał Leszek,

W tym roku robię elewacje. Wykonawca polecał Austrotherm. Kupiłem Swisspora - płyty krzywe. Efekt jest taki że bylo sporo piankowania na łączeniach. Dokupiłem troszke Austrothermu i tak porównujac jest on cieższy i twardszy niż Swisspor.

Moim zdaniem, kup to na czym pracuje wykonawca. Nie będzie później rozczarowania.

Z waszych wypowiedzi widzę że co rok to inaczej dane firmy się spisują. Trochę to taka loteria.

A czy warto wchodzić w takie nie znane firmy jak Marbud czy Egomix?

Czy przy styropianie chodzi właściwie o to czy płyty trzymią wymiar i czy są równe?

Jeśli tak to kupując w tym roku Swisspor to to samo co np Marbud czy Egomix - tu i tu mogą być krzywe płyty i w danej chwili ryzyko wydaje się podobne.

Patrzyłem na ceny kleju Caparol - drogi interes.

Pytanie powzyej jest bardzo dobre moze ktos z fachowcow odpowie... Czy styropian rozni sie rowniez surowcem czy tylko wymiarami? Co myslicie o EPS 032 FASADA EXTRA Genderka?

Styropian różni się i surowcem i wymiarami. "Na oko" ciężko jest określić jakość styropianu, dopiero jak zacznie się z nim pracować, to można zauważyć różnice w stosunku do innych marek. Płyty styropianowe różnią się twardością (mimo tego samego parametru np. EPS70), ciężarem i dokładnością wykonania frezu.

Jeżeli chodzi o styropiany "grafitowe", to ich dobry parametr cieplny jest okupiony zmniejszoną wytrzymałością mechaniczną.

W mojej okolicy sporo reklam widze tego kleju Mitech, ale jak tak patrzę w necie to wygląda to na "regionalny" produkt :-)

Cena - klej do przklejania styropianu 14 -15 zł, do zatapiania siatki około 19 zależy od składu budowlanego.

A co proponujecie Bolix, Atlas?

Myśle że do przyklejania styropianu nie trzeba żadnego markowego produktu. Ale do zatapiania siatki to przydało by się coś lepszego?

w tej półce cenowej sugerowałbym Kreisel, trzeba im przyznac - kleje maja dobre, z tynkami juz roznie bywa ale sam klej jest w porzadku (zarowno do styropianu jak i do siatki)