Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian - jaką firme polecacie

Mikord

Jak? mark? styropianu polecacie?  

276 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak? mark? styropianu polecacie?

• Austrotherm
      52
    • Termo Organika
      142
    • Swisspor
      39
    • Egomix (Legomix)
      0
    • Magbud
      1
    • Polmar
      0
    • Inna - napiszę poniżej
      42

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 353
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Swieza dostawa.

Dach podloga Gold Termoorganika 1 paczka 0,3m3 wazyla u mnie 5,75kg.

Czyli waga odpowiednia (min. 5.4kg dla eps100 wg gwarantowanystyropian).

Z tego co się orientuje Termo Organika nie jest wogóle w programie Gwarantowny Styro ale i tak zawsze trzyma parametry, mają chyba jako jedyni w branży rekomendacje techniczne ITB na swoje płyty ( żeby je uzyskać każda firma musi się zgodzić na prawdziwą czyli niepowiedzianą kontrole swoich produktów na terenie kraju, kontroler dowolnego dnia w dowolnym składzie kupuje styropian a potem sprawdza w laboratorium ITB najważniejsze paarmetry czylim.in. lambde, itp, jak się nie zgadza parametr z deklarowanym na opakowaniu ITB cofa rekomendacje)

• 1 month później...
  • 5 weeks później...
Firmy, które posiadają certyfikat Gwarantowany Styropian (w tym Knauf Therm) także podlegają ciągłej kontroli swoich wyrobów w ITB.

e-rzecznik Knauf Therm

Jak wygląda ta ciągła kontrola w ITB - KONKRET POPROSZĘ i co z niej wynika? CO KONKRETNIE Z NIEJ WYNIKA, jakie są wyniki tych kontroli?

• 3 weeks później...
Termo Organika - każdy to powie ;-)

Austrotherm. Miałem ocieplany budynek styropianem tej firmy, model grafitowy 031. Styro wart swojej ceny, płyty zwarte, lipcowe słońce nic temu styro nie robiło. Płyta w południe przy największym słońcu lekko ciepła, brak zapachu topniejącego styro.

Dla porównania wykonawca robota przed moją robił u klienta genderką. Słońce w dzień dawało o wiele mniej niż jak były wykonywane prace a styro aż śmierdział jak trochę słońca zobaczył.

Mój wykonawca bardzo chwalił ten styro, Mówił że jakością na płus znacznie odbiega od Termo Organiki czy Genderki.

Przy okazji ile w waszych okolicach kosztuje robocizna

- za przyklejenie styropianu i zatarcie siatki

- za elewacje

- za całość

???

ja za przyklejenie styropianu, zatopienie siatki , gruntowanie i tynk płaciłem 30 zł za 1m2 i ekipa była zaje... filary, łuki itd... zrobili lepiej niż chciałem

ale w okolicy Konina takie ceny są :( odczuwam to ponieważ sam jestem wykonawcą, fajnie bo tanio zapłaciłem ale ceny wylewek też są niskie . Więcv wolał bym więcej zapłacić:p i brać za wylewki :p

ja za przyklejenie styropianu, zatopienie siatki , gruntowanie i tynk płaciłem 30 zł za 1m2 i ekipa była zaje... filary, łuki itd... zrobili lepiej niż chciałem

ale w okolicy Konina takie ceny są :( odczuwam to ponieważ sam jestem wykonawcą, fajnie bo tanio zapłaciłem ale ceny wylewek też są niskie . Więcv wolał bym więcej zapłacić:p i brać za wylewki :p

Ile kosztuje 1m2 wylewki z mixo z materiałem?

• 2 weeks później...

W tym momencie mam robioną elewację z styro. Knaufa. Wykonawca twierdzi że bardzo prosty. maksymalnie jedna płyta zewnętrzna na kilka paczek jest lekko krzywa. Twierdzi, że u niektórych producentów nawet i połowa płyt w paczce bywa krzywa. Nie wiem czy to zależy od używanych materiałów, transportu czy sposobu przechowywania.

W każdym razie Knauf nie odbiega jakością od Termo Organiki która moim zdaniem jest lekko :) przereklamowana.

W tym momencie mam robioną elewację z styro. Knaufa. Wykonawca twierdzi że bardzo prosty. maksymalnie jedna płyta zewnętrzna na kilka paczek jest lekko krzywa. Twierdzi, że u niektórych producentów nawet i połowa płyt w paczce bywa krzywa. Nie wiem czy to zależy od używanych materiałów, transportu czy sposobu przechowywania.

W każdym razie Knauf nie odbiega jakością od Termo Organiki która moim zdaniem jest lekko :) przereklamowana.

masz racje to bardzo dobry styropian, wszystko zależy jaki zamawiasz bo rodzajów jest wiele na każdą kieszeń:)

Ja zamówiłem Austrotherm 26m3 grafitu i 6m3 zwykłego 0.04

Do wymiarów plyt raczej nie mam zastrzezen, są proste i trzymają kąty (choc w kilku paczkach zdażyła się płyta 19.5cm, zamiast 20cm)

Zaskoczyło mnie jednak coś innego - grafitowy jest bezwonny, a biały wydziela mdląco słodki zapach.

Czy to mormalne ?

• 8 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...