Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian - jaką firme polecacie

Mikord

Jak? mark? styropianu polecacie?  

276 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak? mark? styropianu polecacie?

• Austrotherm
      52
    • Termo Organika
      142
    • Swisspor
      39
    • Egomix (Legomix)
      0
    • Magbud
      1
    • Polmar
      0
    • Inna - napiszę poniżej
      42

Recommended Posts

Ciekawe co było podstawą sporu, skoro tak chętnię chwalą się jego zakończeniem:

"ARSANIT Sp. z o.o. z siedzibą w Siemianowicach Śląskich oraz Polskie Stowarzyszenie Producentów Styropianu z siedzibą w Warszawie doszły do porozumienia kończącego sądowy spór dotyczący zgodności rzeczywistych właściwości użytkowych płyt styropianowych produkcji ARSANIT Sp. z o.o. z wartościami zadeklarowanymi przez tego Producenta. W rezultacie zawartej ugody ARSANIT Sp. z o.o. deklaruje wolę przystąpienia do Polskiego Stowarzyszenia Producentów Styropianu oraz działania na rzecz celów Stowarzyszenia."

• Odpowiedzi 353
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...
i trudno się nie zgodzić, nie kupujcie na pewno od garażowych producentów

Witam, jestem nowy na forum i chciałbym dorzucic swoje 5 groszy do tematu.

Ostatnio ocieplałem dom i wszyscy dookoła polecali Termo Organikę albo Knaufa. Jako, że jestem z Opolszczyzny spotkałem się ze styropianem firmy Tyron z Kluczborka i bardzo miło się zaskoczyłem. Relacja ceny do jakości jest rewelacyjna! Z tego co patrzyłem w sklepach budowlanych to wykonanie też o niebo lepsze od tych "markowych". Płyty równe, wymiary ok, kąty zachowane, parametry lepsze od "markowych" czego chciec więcej. Nie wiem czy ta firma podpisuje się pod garazowych producentów, ale na pewno jest warta polecenia!

Pozdrawiam forumowiczów

piwnicę oklejałem styro grafitowym12 cm. "domstyr" - jestem zadowolony bo płyty dość proste, ładnie wycięty frez. Na całą elewację dałem jednak Knaufa grafitowego 032 o grubości 18cm bo chciałem "coś lepszego" - twardość taka jak w domstyrze, natomiast płyty dużo bardziej krzywe a frez do niczego - nie pasuje do siebie i zostają spore szczeliny.

Drugi raz nie wziąłbym knaufa.

• 4 weeks później...
Austrotherm i Knauf

Nie wiem skąd ten "lans" na KNAUFa.

Myślałem nad nim tylko to P10. Az taki jest nierówny?

Notabene nie wiem, czy to prawda, bo mają na swojej stronie burdel i różne oznaczenia w różnych dokumentach dla swoich styropianów.

Poniżej małe zestawienie, kolorem oznaczyłem te parametry, które się "wychylają":

styro.jpg

Optymalnie cenowo i jakościowo wychodzi ARNET.

Tyle że tu jest krytykowany.

I co kupić Panie? I jak żyć? :(

Pzdr.

Informacyjnie, styropiany Termo Organiki posiadają rekomendacje Instytutu Techniki Budowlane (!), firmę doceniają eksperci branży oraz konsumenci. Termo Organika od lat, co roku otrzymuje prestiżowe nagrody np. "Budowlana Marka Roku w kategorii właśnie Styropianów czy laur "Konsumecki Lider Jakości". Więcej informacji na stronie firmowej. Edytowane przez Termo Organika

• 4 weeks później...
  • 1 year później...
wiem wiem jakie są topowe marki styro na rynku:).ale dostałem na produkt tyrona niezłą cenę a starałem się sporo o nich dowiedzieć.podobno przeszli atesty instytutu budownictwa i gwarantowanego styropianu więc jak cena jest dobra to po co przepłacać:).dlatego pytam na forum czy ktoś coś wie lub pracował na tym materiale.

wiem wiem jakie są topowe marki styro na rynku:).ale dostałem na produkt tyrona niezłą cenę a starałem się sporo o nich dowiedzieć.podobno przeszli atesty instytutu

budownictwa i gwarantowanego styropianu więc jak cena jest dobra to po co przepłacać:).dlatego pytam na forum czy ktoś coś wie lub pracował na tym materiale.

Na chwilę obecną atestami ITB może się pochwalić tylko Termo Organika więc do marki, którą podajesz termin "podobno" bardzo pasuje.