Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian - jaką firme polecacie

Mikord

Jak? mark? styropianu polecacie?  

276 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak? mark? styropianu polecacie?

• Austrotherm
      52
    • Termo Organika
      142
    • Swisspor
      39
    • Egomix (Legomix)
      0
    • Magbud
      1
    • Polmar
      0
    • Inna - napiszę poniżej
      42

Recommended Posts

• Odpowiedzi 353
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szczerze jak brałem na płytę fundamentową to wybrałem Polstyr. Wykonawca nie narzekał. Jak potrzebowałem pod wylewkę to wybrałerm Genderkę , bo to mi zaoferowała lokalna hurtowania. Na fasadę też zamówiona została Genderka (22cm grafit).

Wykonawca nie narzekał.

Podstawa jak mi powiedział wykonawca aby kleić w pochmurny dzień ...

Czy ktoś może mi udzielić informacji o styropianie produkowanym w Żyrardowie ?

1,5 roku temu interesowałem się tymi styropianami. Termika przeniosla sie do Skierniewic, został FWS. Z tego co się wtedy orientowałem żaden sprzedawca w okolicy nie oferował tych producentów. W któryms wątku wypowiadał się forumowy sprzedawca miedzy innymi styropianu, i narzekał na politykę sprzedaży w FWS (taka sama cena dla klienta indywidualnego co dla hurtownika).

U siebie na elewacji mam Termoorganike i Austrotherm (różnica w cenie nie wielka, na nie korzyść austrothermu). Wykonawca ocieplenia twierdził ze lepiej mu sie tnie termoorganikę (mniej się "strzępiła").

• 3 weeks później...

Dzwoniłem dzisiaj do jednego ze sprzedawców styropianu. Mówił, że Swisspor mocno poszedł w dół jeśli chodzi o cenę, ale także jeśli chodzi o jakość. Czy ktoś może potwierdzić te informacje? Porównuję ceny styropianów i Swisspor faktycznie nie jest taki drogi.

Dla przykładu:

EPS 100 podłoga - 187zł/m3

Fasada 0,032 grafit - 162zł/m3

Fasadę z taką lambdą to ma tylko izoterm taniej.

Warto w takich cenach kupić Swisspor czy lepiej inną firmę szukać?

Szczerze jak brałem na płytę fundamentową to wybrałem Polstyr. Wykonawca nie narzekał. Jak potrzebowałem pod wylewkę to wybrałerm Genderkę , bo to mi zaoferowała lokalna hurtowania. Na fasadę też zamówiona została Genderka (22cm grafit).

Wykonawca nie narzekał.

Polecam:

http://bip.gunb.gov.pl/index_probki.php

Pozycja 329 to Genderka. Wnioski odnośnie zachłystywania się Świętą Lambdą Deklarowaną (nadrukowaną na folii) pozostawiam.

A wszystkim polecam lekturę...

Polecam:

http://bip.gunb.gov.pl/index_probki.php

Pozycja 329 to Genderka. Wnioski odnośnie zachłystywania się Świętą Lambdą Deklarowaną (nadrukowaną na folii) pozostawiam.

A wszystkim polecam lekturę...

Czytałem już wcześniej i jakie zdziwienie mnie dopadło jak znani producenci polegli na deklaracjach a polska Termo Organika obroniła tytuł.

Ja myślę, że przekonasz się dopiero na własnej skórze. Można oszaleć trochę zagłębiając się w te parametry. Prawda jest taka, że nawet jak kupić bardzo dobry styropian np. ten grafitowy to też musisz zadbać o to, kto go będzie kładł i w jaki sposób. Co Ci po tym, jak wydać kasę, a ekipa wszystko spartoli? Wszyscy moi znajomi ocieplali styro (pewni najróżniejszych producentów) i spełnia on swoją rolę :)

Ja myślę, że przekonasz się dopiero na własnej skórze. Można oszaleć trochę zagłębiając się w te parametry. Prawda jest taka, że nawet jak kupić bardzo dobry styropian np. ten grafitowy to też musisz zadbać o to, kto go będzie kładł i w jaki sposób. Co Ci po tym, jak wydać kasę, a ekipa wszystko spartoli? Wszyscy moi znajomi ocieplali styro (pewni najróżniejszych producentów) i spełnia on swoją rolę :)

Prawda. Niestety poziom fachowców jest różny. Będąc na różnych budowach widziałem wszystko chyba już. Jak fachowiec ma pojęcie to izolację styropienem (według mnie super materiał) zrobi bez problemu, a my problem z głowy będziemy mieli.

Prawda. Niestety poziom fachowców jest różny. Będąc na różnych budowach widziałem wszystko chyba już. Jak fachowiec ma pojęcie to izolację styropienem (według mnie super materiał) zrobi bez problemu, a my problem z głowy będziemy mieli.

Dlatego wybrałem ekipę nie tanią, lecz dobrą i jestem bardzo zadowolony. Docieplenie wykonane perfekcyjnie, łącznie z podbitką. Styropian jak i cały system z Termo Organiki. Polecam.

Dlatego wybrałem ekipę nie tanią, lecz dobrą i jestem bardzo zadowolony. Docieplenie wykonane perfekcyjnie, łącznie z podbitką. Styropian jak i cały system z Termo Organiki. Polecam.

To znaczy też nie chodzi o to, aby firma budowlana była jak najdroższa. Po prostu musi być proporcja: dobra firma i dobry materiał, np. ten styropian. Wtedy termoizolacja jest na poziomie. Polecam sobie zajrzeć na kampanię Gwiazdy Termoizolacji na przykład – materiał do popołudniowej kawki :)

To znaczy też nie chodzi o to, aby firma budowlana była jak najdroższa. Po prostu musi być proporcja: dobra firma i dobry materiał, np. ten styropian. Wtedy termoizolacja jest na poziomie. Polecam sobie zajrzeć na kampanię Gwiazdy Termoizolacji na przykład – materiał do popołudniowej kawki :)

Super Zrobione! Przejrzałam sobie stronę + filmy na YouTube. Moje dziecko najbardziej mówi, że najbardziej podoba mu się ten ludzik, który imituje Biały Styropian: http://styropian.men/movie/bialy/ :)

• 2 weeks później...
Jaki wybrać teromoorganika 031 czy austrotherm 031 myślałem o austrotherm 031 FLEX (pokryty farbą z jednej strony ) - czy opłaca się w to inwestować boje się żeby styropian nie odszedł od kleju bo lato.

Jest sens dopłacać do austrotherm czy to ta sama jakość ?

Knauf Etixx zdecydowanie :)