Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian - jaką firme polecacie

Mikord

Jak? mark? styropianu polecacie?  

276 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak? mark? styropianu polecacie?

• Austrotherm
      52
    • Termo Organika
      142
    • Swisspor
      39
    • Egomix (Legomix)
      0
    • Magbud
      1
    • Polmar
      0
    • Inna - napiszę poniżej
      42

Recommended Posts

• Odpowiedzi 353
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bo się łatwiej układa, masz jeden wielki kawałek zastępujący 12 zwykłych. Szybsze klejenie, mniej połączeń itd.

Niektórzy producenci już wprowadzili większe formaty niż 50x100cm, a ja kupowałem cięty na płyty 38x100x600cm 18x120x500cm i 6x120x500cm

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334057-AC25K-czyli-zbuduj-sam-dom-50m2-za-25-tys-z%C5%82-na-dodatek-bez-formalno%C5%9Bci!&p=7473032&viewfull=1#post7473032

y4mO0q4ajk7Gv42MuNN3tM1gny4MyL917tN5XMSi3wL_bnPylbHHkr46QqzV9NdCMZTuyrK9SkY7BX4BuKwEAwVq1lIMTBQ8ckuw_bO4FYLvS2FIo5-XQiYo_v75AeitKcEhptQ4zpaAPsaoFVY_wKBh4X0cJJUXB4SkO2y5REu4L4Rm1WOlorowECjxRcRW5i0RYhcNal307HkapXC-yW8Jg?width=660&height=495&cropmode=none

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334057-AC25K-czyli-zbuduj-sam-dom-50m2-za-25-tys-zł-na-dodatek-bez-formalności!&p=7511373&viewfull=1#post7511373

y4m104RSLvooUrotujMq2EkMjBKAEDxjOPywGAQcwCHQJGaDUmTMwNmyaIKpe5qso7Yt9NyL3VaIXjSKtWZxvUl3t_gNIXj8Gsq-IzePH_n1wNo2zy7D6G1cNwtkbLqhUd8QcNE0pUWCoCXc_JuuSf38X8gX54IzdMRPaROPnnYAEsHo8snf_5Eh2E8Nf63N-c_1gDGR2w54U1LLvDd3RJi0g?width=660&height=495&cropmode=none

y4mWhvPLeI7QHMhlIA_EjS1lrTmzSVhufyBHoysPwe0mpqdrUCTOB082DvePKc1FuDrT-XNVhbpjHCBYciblL9sZhQ9i7tdU7FKClJZh0wmaWRGGXuIhtrmQACxumE7ACdbqApB40Z29gyArI4Ve-DQYIbXiKF9MgV2_5buxmcFWVN5vCdLfpOUIf03vLfh4zZFLABdoZUsj7Na8zJDF8HQ1Q?width=660&height=495&cropmode=none

• 1 month później...

No i kupiłem w formacie 1x2m, przy bardzo niskiej marży kiepsko się gada o zleceniach z jakimiś ekstra wymaganiami.

Swisspor 032 po 165zł/m3 brutto. Grubość 30cm. Realnie mają milimetr więcej, to na plus przy krojeniu przez Swisspora. Sprawdziłem też wybiórczo kąty proste, wydają się ok.

Znalazłem nawet jeden plus formatu 1x2m w stosunku do 1x4/5/6m - jedna osoba bez problemu przenosi i operuje jedną płytą.

y4mzdoBoHtP_j3WVNWEV5CHSwO7oAjiRfAXsNslvV5OkB1EcWuW_LyCqyu2R8A4KGin_wjJNYL29jZMJCT386Gum4EqpHr-XT0LnvjlAqttgWqTiBf4oMF38pQeb_rH59VQhbXSA1ON3-ThryhJ6ZjEpiG8CEoFXfGCyyfi4E1WJ9qJW70lhbXFXOpGXvCZ3-bD-Bpai4mM8lVPn7xF17_L6w?width=800&height=600&cropmode=none

Z ciekawości porównanie do Austotherma 033:

y4mFclbL8LPC85Xv3GOJrOv4M795_xTCf3b-YXIPfRySCeZ7WpQqfewRXF3EBIEwaz-SHVD79A3YJyrW4kwtQCY3SjsmRPg28qvOZbzM7H9FfhIQ1RbsYF0EvbEgu-ZzJYlcI03XOvJxXeB1dutkRVes18fW6ddDk8s7qJjLwSPqiO58c8lXy5os1AR03-YPExdELb24Fe6xC-Eo-tA917rgA?width=810&height=554&cropmode=none

Swisspor po prawej, jak widać granulki są odrobinę większe, pewnie dzięki temu ma odrobinę lepszą lambdę. Jednocześnie widać że łatwiej się rozrywa od Austrotherma. W Austrothermie widać że dużo kuleczek jest uszkodzonych przy rozrywaniu, jakby były lepiej "sklejone" ze sobą.

W wybiórczych testach Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego nie mieli wtopy. https://www.gunb.gov.pl/search/node (wpiszcie sobie nazwę produktu np lambda plus fasada), wyniki były około 0,031, badania wytrzymałościowe też były ok.

Robię też test nasiąkania, Austrotherm siedzi już ponad tydzień w wodzie :D Swisspora moczę od dzisiaj, przewiduję, że wsiąknie więcej.

No i kupiłem w formacie 1x2m, przy bardzo niskiej marży kiepsko się gada o zleceniach z jakimiś ekstra wymaganiami.

Swisspor 032 po 165zł/m3 brutto. Grubość 30cm. Realnie mają milimetr więcej, to na plus przy krojeniu przez Swisspora. Sprawdziłem też wybiórczo kąty proste, wydają się ok.

Znalazłem nawet jeden plus formatu 1x2m w stosunku do 1x4/5/6m - jedna osoba bez problemu przenosi i operuje jedną płytą.

y4mzdoBoHtP_j3WVNWEV5CHSwO7oAjiRfAXsNslvV5OkB1EcWuW_LyCqyu2R8A4KGin_wjJNYL29jZMJCT386Gum4EqpHr-XT0LnvjlAqttgWqTiBf4oMF38pQeb_rH59VQhbXSA1ON3-ThryhJ6ZjEpiG8CEoFXfGCyyfi4E1WJ9qJW70lhbXFXOpGXvCZ3-bD-Bpai4mM8lVPn7xF17_L6w?width=800&height=600&cropmode=none

y4mFclbL8LPC85Xv3GOJrOv4M795_xTCf3b-YXIPfRySCeZ7WpQqfewRXF3EBIEwaz-SHVD79A3YJyrW4kwtQCY3SjsmRPg28qvOZbzM7H9FfhIQ1RbsYF0EvbEgu-ZzJYlcI03XOvJxXeB1dutkRVes18fW6ddDk8s7qJjLwSPqiO58c8lXy5os1AR03-YPExdELb24Fe6xC-Eo-tA917rgA?width=810&height=554&cropmode=none

Swisspor po prawej, jak widać granulki są odrobinę większe, pewnie dzięki temu ma odrobinę lepszą lambdę. Jednocześnie widać że łatwiej się rozrywa od Austrotherma. W Austrothermie widać że dużo kuleczek jest uszkodzonych przy rozrywaniu, jakby były lepiej "sklejone" ze sobą.

W wybiórczych testach Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego nie mieli wtopy. https://www.gunb.gov.pl/search/node (wpiszcie sobie nazwę produktu np lambda plus fasada), wyniki były około 0,031, badania wytrzymałościowe też były ok.

Robię też test nasiąkania, Austrotherm siedzi już ponad tydzień w wodzie :D Swisspora moczę od dzisiaj, przewiduję, że wsiąknie więcej.

No chyba jaja se robisz ;) i w końcu nie dociagnelismy tego deala do końca ?

Każdego maltretowałem 1x6m, ale jak widać to trudny temat.

Skierowałem do Ciebie kolegę kamilb1987b, on też buduje w wątku Samorobów, to zrobicie porównanie czy da się 1x2m w standardowej cenie, bo niby tak, ale nie do końca;)

Najwyżej może to być nisza którą możesz promować. Chyba każdemu łatwiej montować 1x2m.

Każdego maltretowałem 1x6m, ale jak widać to trudny temat.

Skierowałem do Ciebie kolegę kamilb1987b, on też buduje w wątku Samorobów, to zrobicie porównanie czy da się 1x2m w standardowej cenie, bo niby tak, ale nie do końca;)

Najwyżej może to być nisza którą możesz promować. Chyba każdemu łatwiej montować 1x2m.

Dzieki.

W etics jest to generalnie blad wykonawczy i odstepstwo od wytycznych. Normy mowia o tym, aby byla to plyta cieta z bloku o wymiarach max 600x1200

Zatem taka plyta 1000x2000 to dla samorobow i pod warunkiem ze sprzedajacy nie wie o tym do jakiego zastosowania pojdzie ta plyta. Jezeli wie - powinien poinformowac klienta i umiescic zapis na fakturze "Produkt zakupiony niezgodnie z jego przeznaczeniem"

No ale to juz taki swiat idealny i ABC :) a wiadomo jak jest :p

• 3 years później...

Dzień dobry, no i jakie były efekty tego testu? Nie widzę nigdzie:). może przeoczyłem. Zwróciełem uwagę na pańśką uwage nt. wybiórczości testów Głównego Urzędu Nadzoru Budowolanego. (?) Z tego co mi wiadomo to nie są testy, ale urzędowe kontrole parametrów materiałów budowlanych w którym akuraty styropiany nie wypadały i nadal nie wypadają dobrze( pisała o tym 100 lat temu GW - Marek Wielgo zdaje się) Wybiócze brzmi. a może sie czepiam pejoratywnie, dla wielu ekspertów to jedyna rzetelana weryfikacja jakości materiału. Klientów nie stać na badanie paremetów, na oko nie sprawdzą a producenci obiecają wszystko by opendzlowac towar ( jeśli biorą losowo z rynku towar z hurtowni: klej, tynk, styropia, wełnę, itp i badają naistotniejsze parametry to może dać to wyobrażenie o jakości materiału, szczególnie jeśli firma i jej produkty były badane kilkukrotnie ( dla mnie to bardziej wiarygodne niż - proszę wybaczyć -oglądanie kuleczek, itp) w ilozatorze liczy się najbardziej lamnda- parametr iolacyjności, wytrzymałość na fundamenty nasiąkliwość, w kleju przyczepność, itp. Dlatego osobiście żałuje że nie ma systemowych częstszych badań parametrów GUNB wszystkich materiałów i kar dotkliwych dla firm, które notorycznie wprrowadzają materiał o gorszych niż deklarowane prametrach. GUNB robi świetną robotę dla rynku i konsumentów.

• 8 months później...
Witam, temat dosyć stary ale może ktoś się jeszcze wypowie w tej chwili... rozważam styro termoorganika gold fasada 0,38 20cm lub Arsanit Thermo Fasada Extra 0,38 - cenowo różnica przy mojej powierzchni wynosi ok. 800zł mniej Arsanit... pytanie czy różnica w jakości tych dwóch styropianów jest bardzo widoczna lub ew. z czego wynika taka różnica (tylko marka?)

Kup lepiej markowy styropian. Ja kładłem swisspora na podłogę eps100 do grubosci 23cm i styro dynamit. Na ścianach wykonawca dał Knaufa zwykłego 031 i też był bardzo dobry.

Faktycznie opłaca się brać tak duże formaty, fighter? Nowy dom, nowe zamówienie, tym razem nie tylko na swisspora posadzkowego w różnych grubościach , a i na elewacje :)