Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian - jaką firme polecacie

Mikord

Jak? mark? styropianu polecacie?  

276 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak? mark? styropianu polecacie?

• Austrotherm
      52
    • Termo Organika
      142
    • Swisspor
      39
    • Egomix (Legomix)
      0
    • Magbud
      1
    • Polmar
      0
    • Inna - napiszę poniżej
      42

Recommended Posts

• Odpowiedzi 353
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do styropianu to chyba w Polsce nie ma lepszego materiału niż Austrotherm. W tym roku wypróbowałem 5 producentów styropianu : Austrotherm, Dom-Styr, Magbud, Polstyr i Yetico. Austrotherm jest z tych wszystkich jest najcięższy, granulki ma ma malutkie i jest najbardziej twardy. Twardość Austrothermu fasady jest porównywalna do twardości Polstyr podłoga. Przy dociepleniu twardość jego jest małym kłopotem bo zdecydowanie ciężej mi się go docinało niż produkty innych wyżej wymienionych producentów. Styropian Dom-Styr, Magbud i Polstyr jakoś maja porównywalną do siebie, tak jakby produkował je jeden producent. Zaś styropian Yetico to tragedia jak się weźmie płytę styropianową 5cm grubości i popatrzy pod światło to widać piękne dziurki na wylot. Nie robiłem testu z wodą ale podejrzewam że jak bym polał nią płytę to by woda przez nią przelatywała. Gdy ściskałem ten styropian ręką to był bardzo kruchy rozsypywał się na kulki. Całą partię tego styropianu co miałem oddałem. Sprzedawca był zdziwiony że ja go reklamuje bo bylem pierwszy kto się na niego skarży.

• 4 months później...
:yes: Mam pytanie do wszystkich Panow zajmujacych sie robieniem elewacji zewnetrznych.Zakupilam styropian Termoorganika Platinum plus fasada 20 cm.Zastanawiam sie jakie kleje i siatka`.Caparol czy Knauf ? co polecacie ? zalezy mi na dobrym materiale.A moze jest na forum wykonawca, ktory pracuje na Caparolu i intereuje go zlecenie w woj.malopolskim? , jesli tak prosze o odpowiedz na prv.

Ja zeszłej jesieni (2010) zdecydowałem się na Swisspor - decyzja była poparta duża promocją w tym okresie na składzie budowalnym ok 14 zł na kubiku.

Wszystko fajnie tyle że część styropianu z jednej parti trafiła mi się fatalna. To znaczy płaszczyzna była źle pocięta - pofalowana - ale to było tylko na kilku płytach (ok. 10 szt) - przykleiłem je mimo wszystko z myślą że to wyjątki. Ale nie wtym problem, większym problemem były dla mnie krawędzie boczne. A mianowicie nie były prosto pocięte. Tak jak w przypadku płaszczyzny występuje łudka (najczęściej w przypadku płyt skrajnych) taka sytuacja była przy krawędziach bocznych - przez co przy klejeniu powstają szczeliny.

Ze względu na nierówne płaszczyzny uznano mi reklamacje - miano mi wymienić styropian z tej felernej partii - zaznaczyłem żeby przysłano mi styropian z innej parti, na co się zgodzono.

Styropian przywieziono ale okazał się on z tej samej partii którą reklamowałem. Po zprawdzeniu okazało się że niektóre płyty nie mają prostych krawędzi bocznych.

Wyjaśniono mi że to normalne bo jeżeli układa się styropian na zakładkę to nie powstają szczeliny, a tak według to norma dopuszcza taką a nawet większą krzywiznę (chyba nazywa się to łezką). Tyle że reszta płyt które miałem były z innych parti (inna data produkcji) miały proste boczne krawędzie. Tak że przy układaniu na zakładkę płyt z prostymi i krzywymi krawdziami powstają szczeliny.

Nie przyjąłem tego styropianu. Bo po 1. zaznaczyłem żeby na wymianę nie przysyłano mi styropianu z tej aprtii na co się zgodzili a w końcu to całkowicie zignorowali, po 2. ten styropian odstawał jakością od reszty co dla mnie było podstawą do reklamacji.

Druga reklamacja dotycząca reklamacji (bo musiałem zarekamować reklamację :) ciągneła się ponad 2 miesiące i skończyła się odrzuceniem mojej reklamacji.

Wtedy zdenerwowałem się. Myślałem że taka firma jak Swisspor dba o swój wizerunek ale pomyliłem się.

Na szczęśnie skład budowlany na którym kupiłem styropian i na który cofnołem reklamowany styropian staneła na wysokości zadania i odesłała mi styropian który reklamowałem ale już z innej parti. Brawo.

Mimo tych kłopotów jestem zadowolony ze styropianu firmy Swisspor - to ludzie od reklamacji nie sprostali zadaniu. Osobiście polecam ten styropian z myślą że był to jednorazowy przypadek.

Mówiono mi że nigdy wcześniej nie reklamowano czegoś takiego jak boczne krawędzie.

Myślę że dlatego że firmy/fachowcy po prostu nie mają czasu na takie zabawy w reklamacje bo przeciesz chodzi o metry a metry to kasa.

Jak są szpaty to się wypełnia pianką. :)

Podbijam temat styropianu. Co sadzicie o ponizszym? Czy ktos na nim pracowal? Producent pochodzi z miasteczka bardzo blisko nas ale handluje chyba na terenie calej Polski.

PROMAX - STYROPIAN, EPS 70 (FS 15),FREZ PIóRO-WPUST

Dane techniczne:

- gęstość pozorna: 15kg/m

- naprężenia ściskające przy 10% odkształceniu względnym: min. 60 kPa

- współczynnik przewodzenia ciepła: 0,040 W/mK

- chłonność wody po 24 godz.: max 1,8%

Z gory dziekuje

Tak ta gęstość pozorna to tak naprawdę będzie 10kg/m. Kiedyś już pisałem na ten temat, sprawdziłem kilka rodzajów styropianu i niestety większości z nich jakość jest fatalna. O ile na ściany można zaryzykować położyć styropian niefirmowy bo najwyżej będziemy mieli gorsze parametry izolacyjne o tyle na podłogę nie radzę. Porównywałem gęstość Austrothermu i magbud, dom-styr, polstyr i yetico. Ten ostatni to jest najgorszy styropian jaki miałem, oddałem cały zakupiony bo nie dało się nim robić, płyty kruszą się rekach, jak polałem płytę o grubości 5cm wodą po wierzchu to wada przelatywała się przez niego jak przez sitko. m3 eps70 ważył ok 10kg. Magbud, dom-styr, polstyr wypada lepiej niż poprzednik, ale m3 eps70 waży 10,5kg i w porównaniu do Austrothermu mają mniejszą twardość. Austrotcherm eps 70 waży 13kg, Dodam tylko że styropian eps 100 na podłogę tych tańszych firm miał porównywalną twardość jak Austrotcherm eps 70. Dlatego oszczędności na tanim styropianie są pozorne bo tańsze styropiany mają zdecydowanie mniejszą gęstość i dużo gorsze parametry niż podają producenci.