Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian - jaką firme polecacie

Mikord

Jak? mark? styropianu polecacie?  

276 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak? mark? styropianu polecacie?

• Austrotherm
      52
    • Termo Organika
      142
    • Swisspor
      39
    • Egomix (Legomix)
      0
    • Magbud
      1
    • Polmar
      0
    • Inna - napiszę poniżej
      42

Recommended Posts

Pisałem już w innym wątku, ale powtórzę to samo i tutaj.Kupiłem w tym roku termoorganikę platinum ( szary) 18 cm z frezem i w prawie każdej paczce pierwsza płyta jest wygięta po długości co mi się nie podoba. Oczywiście odkładam złe płyty i jeśli nie będę miał gdzie ich zużyć to zareklamuje. Mam tez duże zastrzeżenia co do różnych wysokości i grubości frezów- może to przez niestandardową grubość 18 cm (w sumie co to ma do tego,płyty powinny być równe i już), Myślałem, że jak kupie lepszy styropian to będzie idealny, ale w tym przypadku jakość i cena nie idą w parze. Odradzam ten styropian, 190 zł za m3 a zamiast mercedesa dostałem poloneza :-) Edytowane przez popiz

• Odpowiedzi 353
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@baldyy78 Nie wiem ale wydaje mi sie,ze czesto na tym forum ludzie chwala to co sami sprzedaja albo maja jakis w tym interes. W poscie powyzej piszesz,ze styropian yetico jest dziurawy i nie robiles testu z woda ale jakbys zrobil to pewnie przelatywalaby jak przez sito.

A pare postow nizej piszesz,ze lales po nim wode i ciekl, a poniewaz oddales cala partie wczesniej to nie podejrzewam,ze kupiles nowa zeby zrobic test z woda i znowu cala oddac.

• 6 months później...
Witam,

nam polecono i ocieplamy nasz domek styropianiem firmy GRA-STYR 20-ką , ma dobre parametry i jest b.fajny, zero dziur itp rzeczy...

Styropian twardy i ciepły...wiem bo nawet na nim spałam ;)

Na podłogi też kupimy grastyra

nie ma dziur:o ? i nie ma tp rzeczy? no to faktycznie fajny ;)

A ja mam takie pytanie....zamówiłam styropian Termoorganiki standart fasada 12cm - lambda 0.039. Dostałam paczki na budowe opisane jako 0.042! Byłam niemiłosiernie zła i zadzwoniłam do sprzedawcy i dowiedziałam się, że 0,039 to średnia przenikania ciepła a dopuszcza się właśnie 0.042! Nie rozumiem jednego skoro płace za 0.039 to chcę mieć 0.039 a nie 0,042. Chyba, zadna inna firma nie wprowadza tak ludzi w błąd!

Kalio sprzedawca odesłał mnie na stronę internetową termoorganiki.Tam przy tym styropianie jest karta techniczna, z której wynika właśnie , że przenikalność ciepła to 0,039 a dopuszczalna norma to 0.042. Ciut gorszy styropian to baza fasada Termoorganiki i w jego karcie technicznej przenikalność to 0.04 a dopuszczalna 0,044.

Ja zeszłej jesieni (2010) zdecydowałem się na Swisspor - decyzja była poparta duża promocją w tym okresie na składzie budowalnym ok 14 zł na kubiku.

Wszystko fajnie tyle że część styropianu z jednej parti trafiła mi się fatalna. To znaczy płaszczyzna była źle pocięta - pofalowana - ale to było tylko na kilku płytach (ok. 10 szt) - przykleiłem je mimo wszystko z myślą że to wyjątki. Ale nie wtym problem, większym problemem były dla mnie krawędzie boczne. A mianowicie nie były prosto pocięte. Tak jak w przypadku płaszczyzny występuje łudka (najczęściej w przypadku płyt skrajnych) taka sytuacja była przy krawędziach bocznych - przez co przy klejeniu powstają szczeliny....

Kupiłem pod posadzę Swisspor EPS 100 WDV - czyli niby o lepszych właściwościach technicznych. Kierowałem się opiniami z forum, że Swisspor jest produktem o dobrej jakości (m.in. wątek o domu pasywnym, 3 litrowym) . Generalnie produkt bez żadnych rewelacji. Lekki jak na EPS 100 16kg/m3 (zważyłem dokładnie). Widocznie bardziej miękki w porównaniu do np. styrmanna którego miałem na cokół. Krawędzie boczne - łódki tak jak pisał Mikord. Mój styropian był produkowany w zakładzie w Janowie Podlaskim. Niestety żaden skład w pobliżu nie miał tego styropianu na miejscu i zamawiałem "w ciemno".

dzięki za wyjaśnienie. czyli te 0,04 to pomiar np. na jeden cm3 ?

;) nie to współczynnik popularnie zwany lambda, czyli wpółczynnik przewodnictwa ciepła, im mniejszy ten parametr dla danego materiały tym lepiej, ten współczynnik ma wpływ na opór cieplny warstwy izolacyjnej

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_przewodzenia_ciep%C5%82a

http://pl.wikipedia.org/wiki/Op%C3%B3r_cieplny

Tak po chlopsku to ta labda to "twardość" styropian to "sciana" a grubośc to grubosć sciany

i tak jesli mamy sciane o twardosci 0.04 to jesli bedzie gruba na 10 cm to latwo ja przebijesz ale jesli bedzie miala grubosc 15 cm to bedzie juz potrzeba wiecej sily a jak bedzie miala 25 to hohoooo jak mawia pan prezytend

i podobie jak masz dwie sciany o gr 10 cm ale roznej twardosci 0.04 i 0.03 z tym ze czym mniejsza liczba tym sciana twardsza

Twardosci nie mylic z twardoscia EPS styropianu

A ty jestes cieplo a nie sprite