Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian - jaką firme polecacie

Mikord

Jak? mark? styropianu polecacie?  

276 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak? mark? styropianu polecacie?

• Austrotherm
      52
    • Termo Organika
      142
    • Swisspor
      39
    • Egomix (Legomix)
      0
    • Magbud
      1
    • Polmar
      0
    • Inna - napiszę poniżej
      42

Recommended Posts

;) nie to współczynnik popularnie zwany lambda, czyli wpółczynnik przewodnictwa ciepła, im mniejszy ten parametr dla danego materiały tym lepiej, ten współczynnik ma wpływ na opór cieplny warstwy izolacyjnej

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_przewodzenia_ciep%C5%82a

http://pl.wikipedia.org/wiki/Op%C3%B3r_cieplny

no to Twoje wypowiedź ma się nijak - moim zdaniem - do wypowiedzi "kalio", który mówi, że współczynnik 0,04 i zależność grubości styro 12 a 20 cm to tak jak założyć futro cieńkie i futro grube. Jak wspóółczynnik przenikanai ciepła taki sam to po co dawać styro 20 cm skoro taki sam współczynnik ma się przy 12 cm. pewnie coś nie rozumiem. Sam dałem 20 cm i zawsze uważąłem z info uzyskanych że 20 cm to lepsze niż 12 cm. To gdzie tkwi mój problem rozumeinia. A moze do zbadanai ciepłoty czy raczej utrzymania ciepłoty jest inna miara?

• Odpowiedzi 353
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lepiej zapytaj kto go kladl ...... zeby unikac takich wykonawcow :)

Ja kładłem Magbud - pomimo złej opinii - i powiem, że taki zły to on nie był. Równo wyszedł i nawet szlifować nei musiałem bardzo. Dośc równo sie kładł i szpar to taki nie miał, no chyba, że ja jako amator spierniczyłem robotę.

Ja kładłem Magbud - pomimo złej opinii - i powiem, że taki zły to on nie był. Równo wyszedł i nawet szlifować nei musiałem bardzo. Dośc równo sie kładł i szpar to taki nie miał, no chyba, że ja jako amator spierniczyłem robotę.

Jako amator nie zmieściłeś się w normach bo przeciez norma to 1cm szpara

Jako amator nie zmieściłeś się w normach bo przeciez norma to 1cm szpara

wg kogo norma? A później piankami jechać, żeby mostów nie było? Coś chyba pomyliłes adresatów. Na zdjęciach powyżej to nie moje układanie styro. Na zdjęciu to partacze, bo widać, ze im nie nawet skałdały się obok siebie.

no to Twoje wypowiedź ma się nijak - moim zdaniem - do wypowiedzi "kalio", który mówi, że współczynnik 0,04 i zależność grubości styro 12 a 20 cm to tak jak założyć futro cieńkie i futro grube. Jak wspóółczynnik przenikanai ciepła taki sam to po co dawać styro 20 cm skoro taki sam współczynnik ma się przy 12 cm. pewnie coś nie rozumiem. Sam dałem 20 cm i zawsze uważąłem z info uzyskanych że 20 cm to lepsze niż 12 cm. To gdzie tkwi mój problem rozumeinia. A moze do zbadanai ciepłoty czy raczej utrzymania ciepłoty jest inna miara?

no właśnei cos nie rozumiesz :) lambda to współczynnik dla danego materiału a nie jego grubości, żeby był cieplej dajesz grubszą warstwę, to dobrze kapujesz, a grubsza wasrtwa to wiekszy opór cieplny, opór dla uciekania ciepła z domu czy przenikania zimna do domu jak kto woli ;), a opór w prostej linni zalezy od lambdy i grubosci izolacji, jak dasz lepszy styropian (o niższej lambdzie) przy tej samej załóżmy grubości to masz cieplej niż przy gorszej lambdzie, ja dla takiej samej lambdy zwiększysz grubosć to tez masz cieplej

inaczej: mam styropian o labmdzie bodajże 0,32 o grubosci 15cm, gdybym chciał mieć takie same parametry "ciepłoty", izolacyjności czyli oporu cieplego stosujac zwykły styropian o lambdzie 0,40 to musiałbym go dać w grubości ~18-19cm

wybacz, inaczej wytłumaczyć nie umiem, a do linków wikipedii pewnie nawet nie zaglądałeś (natomiast pomieszanie lambdy z twardoscią niestety zupełnie jest bez sensu :( )

wg kogo norma? A później piankami jechać, żeby mostów nie było? Coś chyba pomyliłes adresatów. Na zdjęciach powyżej to nie moje układanie styro. Na zdjęciu to partacze, bo widać, ze im nie nawet skałdały się obok siebie.

Chodziło mi o dokladnosc jak sam robisz to robisz dokladnie i nie patrzysz na czas jak robi "fachowiec" to patrzy na czas i mowi ze ma norme na 1cm szpary

ja mogę polecić Genderke...

sam układałem pod posadzkę EPS 200-036 Dach-Podłoga-Parking, styro super twarde, płyty idealne i proste - jedyny minus cena...

teraz miałem robioną elewacje na Genderce Fasada Extra 032 - styropian grafitowy, wykonawca zachwalał płyty jako równe, proste i trzymające wymiar, styro klejone na zaprawie caparola 190s

Chodziło mi o dokladnosc jak sam robisz to robisz dokladnie i nie patrzysz na czas jak robi "fachowiec" to patrzy na czas i mowi ze ma norme na 1cm szpary

Jak " fachowiec " mowi , ze jego norma to 1 cm. ...... to nie pozwol jemu dotykac styro !!!!!! :lol2: i wypros z budowy

prosze o konkretną odpowiedz na temat tego styropianu?

Styropian bardzo dobrej jakosci i rowny. Ekipa nie narzekala ani nie miala zadnych zastrzezen. Nie moge porownac do innych producentow, gdyz tylko tej firmy styropian stosowalismy na elewacji. Na zakup tego,a nie innego styropianu wplynela glownie cena i dobra opinia w malopolsce o tym producencie. Styropian pochodzil z fabryki w Myszkowie(wiem,ze czesto miedzy fabrykami sa czesto spore roznice w jakosci dlatego ta informacja).

tak jak pisałem w poście wcześniej, szukam styropianu do ocieplenia domu, zacząłem szperać w sieci i prasie branżowej oraz odwiedziłem strony internetowe producentów wymienionych w sądzie. Trochę podpowiedziała mi sonda jaki materiał polecacie....

Wychodzi na to że wyniki sondy oddają rzeczywistość. Dla styropianu najważniejsza jest jakość produktu, która gwarantuje wykonanie izolacji trwałej i takiej, która rzeczywiście podniesie komfort cieplny i co najważniejsze przyczyni się do oszczędności. Z tego co znalazłem wychodzi. że ta Termoorganika wprowadza na rynek styropiany wysokiej jakości ( przynajmniej tak piszą:)), mi najbardziej spodobała się informacja że polska firma jako jedyna na rynku wprowadza co kilka lat innowacje starając się unowocześnić produkt np: styropian w krtopki, pomarańczowy styropian z filtrem UV, itp. Znalazłem informacje że posiada specjalny system jakości TOQ, oraz rekomendacje Instytutu Techniki Budowlanej, tak, że w zasadzie jestem zdecydowany, co sądzicie?