Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian - jaką firme polecacie

Mikord

Jak? mark? styropianu polecacie?  

276 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak? mark? styropianu polecacie?

• Austrotherm
      52
    • Termo Organika
      142
    • Swisspor
      39
    • Egomix (Legomix)
      0
    • Magbud
      1
    • Polmar
      0
    • Inna - napiszę poniżej
      42

Recommended Posts

• Odpowiedzi 353
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co sądzicie o Neodach /podłoga Super lub premium ? Potrzebuje jak najlepsze parametry /korzystnej ceny gdyż moge tylko zastosować styropian mak 10-11 cm . Mam pozostawione na całość (styropian, wylewka i podłoga = 17 cm miejsca. Nie chciałbym robić wylewki cieńszej niż 5 cm. W kuchni , łazience , korytarzu i przedsionku mam zamiar położyć kafelki , salon oraz 2 pokoje Deskę Barlinecką - ma ok. 14 mm grubości. Tam gdzie będą kafeli nie ma problemu moge dołożyć 1 cm styropianu , ale nie ma to sensu.

Może polecicie Styropian ,który będzie lepszy od Neothermu , myślałem o termoorganice ?

Dziś miałam dostawę Genderki, faktycznie firma szybko się wywiązała z zamówienia. Jak widać mają o wiele lepiej zorganizowaną dystrybucję niż Neotherm. Ponawiam również pytanie : Jaki klej zastosować do 15 cm styropianu z dodatkiem grafitu ( Genderka 032 Extra fasada)

Witam.

Kup normalny do klejenia styropianu, lub jeśli chcesz mieć czyste sumienie :) to kup do styro i siatki.

Ja kleje na zwykły do styro i jeszcze reklamacji nie było, więc znaczy, że się trzyma.

Pozdrawiam

• 3 months później...
witam . prosze mi powiedziec który styropian bedzie miał mniejszą przenikanlność - austrotherm 15cm czy polstyr 20cm ? ktory bedzie lepszy ?

Podaj wsp lambda dla poszczególnych producentów, bez tych danych niemozliwe jest obliczenie oporu cieplnego i wspólczynnika przenikania

Podaj wsp lambda dla poszczególnych producentów, bez tych danych niemozliwe jest obliczenie oporu cieplnego i wspólczynnika przenikania

no i wlasnie tu jest problem bo ten koleś ktory mi ma robić ocieplenie to mowil czy ja chce austrotherma(20cm) czy polstyra(20cm) - nie wiem ktory ma lepsze wlasciwosci - mowil ze oba mają te same parametry i wsp lambda - dodał ze to są styropiany podstawowe... 40coś tam - nie znam sie a nie chcialbym zeby mnie w xuja zrobił ;/ mowi rowniez ze austrotherm obenie ma krzywe źle poobcinane styro a polstyr niczym nie ustepuje od austrothermu

no i wlasnie tu jest problem bo ten koleś ktory mi ma robić ocieplenie to mowil czy ja chce austrotherma(20cm) czy polstyra(20cm) - nie wiem ktory ma lepsze wlasciwosci - mowil ze oba mają te same parametry i wsp lambda - dodał ze to są styropiany podstawowe... 40coś tam - nie znam sie a nie chcialbym zeby mnie w xuja zrobił ;/ mowi rowniez ze austrotherm obenie ma krzywe źle poobcinane styro a polstyr niczym nie ustepuje od austrothermu

Polecam swisspora, jeden z najlepszych styropianów, jezeli chodzi o lambdę to powinno byc okreslone w projekcie, jezeli nie ma to moze warto zrobic obliczenia ozc

Mozemy wtedy przyjąć rózne warianty i grubosci i lambdy w zaleznosci od oczekiwań

• 2 weeks później...
on mowi rowniez ze austrotherm obenie ma krzywe źle poobcinane styro a polstyr niczym nie ustepuje od austrothermu

To chyba znaczy, że obydwa są do d... :)

Ja mam pytanie o Neotherm - otóż jak kupowałem styropian pod posadzkę, kupiłem z lokalnej fabryki Arsanit (038 ) - całkiem niezły, ale brakło mi do wyrównania i kupiłem Neotherm z pobliskiego składu 2cm (045!), okazał się bardzo kiepski - miękki, łamliwy. Teraz widzę, że Neotherm fasada grafitowy jest w niezłej cenie, czy macie doświadczenie z tym styropianem, jest zjadliwy, czy lepiej dopłacić do Genderki, albo Knaufa?

• 2 weeks później...
To chyba znaczy, że obydwa są do d... :)

Ja mam pytanie o Neotherm - otóż jak kupowałem styropian pod posadzkę, kupiłem z lokalnej fabryki Arsanit (038 ) - całkiem niezły, ale brakło mi do wyrównania i kupiłem Neotherm z pobliskiego składu 2cm (045!), okazał się bardzo kiepski - miękki, łamliwy. Teraz widzę, że Neotherm fasada grafitowy jest w niezłej cenie, czy macie doświadczenie z tym styropianem, jest zjadliwy, czy lepiej dopłacić do Genderki, albo Knaufa?

Ja kupiłem Gendrke i tak jak pisali poprzednicy, jest w porządku, prosty, trzyma wymiary, jest odpowiednio twardy. O neothermie wiem tylko tyle że jak szukałem to hurtownicy którzy mieli w ofercie kilku producentów - co do neothermu mieli zastrzeżenia - wymiary,równość , i co ważniejsze wątpliwość w deklarowane parametry. Ale to tak na gębe - nikt przeciez badań nie przeprowadził zapewne - jeśli chodzi o te parametry :)

właśnie kończę kleić styropian neotherm i powiem tak, płyty 15 cm trzymają wymiar nie były powyginane w przeciwności do płyt 4 i 5 cm, te miały lekkie łuki.

W środę zobaczę jeszcze austrotherma, bo mi trochę brakło

edit. u mnie również grafit

Edytowane przez ferdek77

My zakupiliśmy styropian Neotherm grafitowy, została nam do skończenia jedna ściana i z tego co do tej pory zostało zrobione to płyty są ok, trzymają swoje wymiary nie ma żadnych uszkodzeń itd. używaliśmy kilku grubości zależnie od ściany i tego co bedzie na elewacji (15 cm, 12 cm, 10 cm) dodam jeszcze, że styropian jest frezoawny

Temat jest o polecanych ale napisze ,że nie polecam Styropmin 033 grafitowy.W każdej paczce trafia sie wygiety (zużywam na docinki) ale najbardziej wkur... mnie te nierowne frezy.Nie po to opłacałem za frez żeby teraz jeszcze je poprawiać.Przyklejam na pianke.

To żeby było kontrastowo - powiem, że kupiłem właśnie styropmin o którym piszesz 15 cm z frezem ( grafitowy) na elewację i wszystkie płyty sa równe - frez też.... nie wiem czy Ty trafiłeś złą partię czy ja dobrą.

Czy w płytach ktore zamówileś frezy też tak wyglądają? w moich frezy są niedokładne i jak nie zeszlifuje to później na nastepnej warstwie zaczyna sie chrzanić .Bywa tez tak że połowa grubości plyty styka sie z poprzednio położoną płytą np.bliżej ściany a z zew. stronie szczelina jak na zdjęciu. Dużo pianki trzeba zużyć by to wszystko uszczelnić. http://images35.fotosik.pl/1560/7ae99c85293b6ee6med.jpg http://images40.fotosik.pl/1741/99dccf04980578b1med.jpg http://images35.fotosik.pl/1560/f0b18412ccba2559med.jpg