Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt FIESTA pracownia MTM STYL (Domy w stylu)

Recommended Posts

Fiesta z MTM Styl

Ładna i oryginalna parterówka (z trochę przydużym dachem).

Koszt (kosztorys wskaźnikowy) ok. 310 tys. PLN (kosztorys do d...)

Pow. 169 m2

Dwa tarasy

Funkcjonalne wnętrze

Ładne otwarcie na ogród

Idealne na wjazd od strony północno/wschodniej

Spotkaliście się z tym projektem? Proszę o odczucia!!!

• 2 weeks później...

http://www.domywstylu.pl/projects/rzuty/fiesta_rz1.gif

Właściwie wszystko, co powinno być w domu parterowym, tam jest. Metraz i rozkład pomieszczen, OK, chociaż kuchenka czegoś mniejsza niż w bloku i nie mogę dopatrzeć się żadnej wentylacji. Mogę powiedziec, dlaczego ja nie będę takiego budować.

Dom jest bardzo rozłożysty, co skutkuje tym, że potrzebuje dużej działki (min 28,68 x 27,91) oraz ma zbyt dużą i skomplikowaną powierzchnię dachu. Jak dla mnie jest zbyt rozczłonkowany, ma za dużo scian, co zwiększy koszty budowy i ocieplenia, a w użytkowaniu podniesie koszt ogrzewania. Kiedy oglądam takie projekty, to mam wrażenie, że architekt zestawił zaplanowane przez siebie częsci składowe domu i wyszło mu, jak wyszło - tu wnęka, tam występ. Całość połączył korytarzami i projekt gotów. Nie znaczy to, że akceptuję tylko domy na planie prostokąta, ale rzeczywiście, wolę takie bardziej uporządkowane.

Dzięki za recenzję! :D

W 100% się z Tobą zgadzam... Tzn. duży skomplikowany dach, duża powierzchnia ścian, zajmuje dużo działki... :(

Ale ma też swoje plusy... Jest bardzo ładny (chociaż to pewnie kwestia gustu), funkcjonalny - jak wspomniałaś- ma wszystko, co powinien mieć domek... Super otwiera się na ogród... Właściwie wręcz przeplata się z ogrodem... 8)

I to czego nie widać - jest idealnie ułożony do naszej działki z wjazdem od wschodu... 8)

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za opinię...

Marcin

Ale ma też swoje plusy... Jest bardzo ładny, funkcjonalny, co powinien mieć domek... Super otwiera się na ogród... Właściwie wręcz przeplata się z ogrodem... 8)

I to czego nie widać - jest idealnie ułożony do naszej działki z wjazdem od wschodu...

Dlatego mówłam tylko o minusach. Plusy widać od razu :D

Ale ma też swoje plusy... Jest bardzo ładny, funkcjonalny, co powinien mieć domek... Super otwiera się na ogród... Właściwie wręcz przeplata się z ogrodem... 8)

I to czego nie widać - jest idealnie ułożony do naszej działki z wjazdem od wschodu...

Dlatego mówłam tylko o minusach. Plusy widać od razu :D

No chyba, że tak ;-)

• 3 months później...
Czy ktoś wie na temat tego projektu.

Nie rozumiem tego zdania- nie wiem o co Ci chodzi.

A Ty przeczytałeś chociaż to co napisałem?

Rozumiem, że oczekujesz informacji i porad od osób na forum, warto najpierw trochę samemu poczytać.

Nie jestem żadnym znawcą, czasami wyrażam swoją opinię, jak ktoś o nią pyta.

OK. Przeczytałem, może zle sformułowałem zdanie.

Szukam kogoś kto buduje lub wie gdzie można zobaczyć ten projekt

w rzeczywistości. Interesuje mnie ile może kosztować wykonanie tego

budynku w stanie surowym.

• 3 weeks później...
Domek super ! Sama szukam czegoś w podobnym stylu ale mniejszego i z mniej skomplikowanym dachem :wink: Parterówki górą !!!!!!!!!!!! :lol:

może być i mniejsze , byle tylko nadawał się na działkę z wjazdem od południa, jak coś znajdziesz daj znać.

pozdrawiam