Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja pod wylewkę

amigopn

Recommended Posts

Witam

Planuje posadzkę, wylewkę maszynową miksokretem

dom 2x5cm styropianu i 5 cm wylewki

garaż 2x2 cm styropianu i 6 cm wylewki

całość planuje wzmocnić siatką

Mam natomiast wątpliwości dotyczące izolacji poziomej jaką mam zastosować pod wylewkę. Folia czy papa. Jeśli folia to jaka gruba itd...a może papa+masa bitumiczna. Proszę o pomoc.

Myślę, że wybór zależy w dużej mierze od terenu, na którym posadowiony jest budynek, na jakiej wysokości nad poziomem gruntu masz poziom "0". Wiadomo papa daje większą gwarancję, pod warunkiem połączenia jej z izolacją poziomą fundamentów (nie niżej) ale ja wedle wskazań inwestora o wiele więcej kładę folii niż papy. Folia 0-3, papa zwykła termozgrzewalna do izolacji posadzek.

dom jest wybudowany na górce. spora wysokość względna. około 80m npm. garaż ma poziom 0 w stosunku do izolacji fundamentów -15cm a pozostała część poziom 0 równy z izolacją fundamentów

jeżeli tak to dał bym dwa razy folie 0,3 na spód w domu i garażu potem styropian i na to folie 0,2 na styropian ( na izolacji nie ma co oszczędzać to grosze a robi się to tylko raz ), w domu na 10 cm styropianu wylał bym 6 cm betonu zbrojonego włóknem, tam gdzie płytki siatką i włóknem ( w zależności od inwestora, siatka jest dla pewności, lepiej być przezornym i spokojnym) w garażu 8cm wylewki zbrojonej włóknem i siatką.