moo88 31.08.2010 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 A ściana fundamentowa z czego jest ? Punkt rosy to miejsce gdzie z powodu temteratury wytwarza się para wodna. Jeśli będziesz miał izolację w środku fundamentu to będzie wyłącznie ograniczać przenikanie ciepła przez grunt do środka budynku przez grunt. Ściana fundamentowa będzie wówczas mostkować z wylewką i ścianą pionową. Radzę zadzwonic do biura projektowego i zapytać:"jakie było zamierzenie i czy przez zmienjszenie grubości izolacji nie można by jej było przełożyć na zewnątrz jeśli chodzi o punkt rosy." Przyznam, że jest to dość kuriozalna sprawa i nie spotkałem się z takim rozwiązaniem. Napisz proszę dokładniej o projekcie. Z czego ściana fundamentowa i jak gruba i to samo o izolacji oraz technologię domu. Jeśli drewniany to czy z modułów czy z bali itp. Generalnie to bym się skłaniał do izolacji na zewnątrze, żeby uniknąć mostków termicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elcolonello 31.08.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Właśnie te mostki mnie denerwują. Ściana zaprojektowana z bloczków betonowych 25 cm. Poddaję w kolejności wg. projektu:Styropian FS 20 10 mDysperbit na siatce szklanejBloczekAbizol 2R+PPłytki ceramiczne powyżej gruntu. Domek w/g projektu "Manta DR" biura MTM STYL w technologi szkieletowej. Majster jest zatym, aby od strony zwen. położyć styrodur bez klejenia, folię kubełkową i zasypać. Skłaniałbym się ku temu (izolację robię akurat ja sam), ale skoro ocieplę od zewnątrz, to przed ścianą powstani powiedzmy 13 cm grubości murek o wys. 60 cm ponad grunt. Estettycznie rozwiązałbym to bezproblemowo, bo mam parę pomysłów, ale... wierzch ocieplenia (pozioma płaszczyzna 13 cm) zakończony powiedzmy płytkami będzie stykał się ze ścianą budynku, która będzie narażona na kontakt z wilgoćią i wodą gromadzącą się na tej płaszczyźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 01.09.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Jak mowie zadzwon do ów biura i zapytaj jaki jest powód i czy ewentualnie nie widza przeciw wskazań do zrobienia odwrotnie niz zaprojektowali. No i niech to wysla na piśmie jak już. Faxem, żeby szybciej było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 01.09.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 do fighter1983 uderz w stół a nozyce sie odezwą, czujesz sie jakos mocno dotkniety chociaz nie pisalem tego posta majac Ciebie na mysli. więc kogo miałeś na myśli ? Z handlem w branzy budowlanej jestem zwiazany, nie ukrywam tego, sprawia mi ta wielka przyjemnosc. Rozumiem ze okreslenie "sprzedawczyk" mam odebrac jako obelge?zauważ że użyłem tylko słowo sprzedawczyk, co w kontekscie Twojego najnowszego podpisu "Jestem "sprzedawczykiem", draniem, oszustem i czym tylko sobie zazyczysz.... o czym swiadczy ten post" więc Twoje słowo "przepraszam"użyte w zdaniu: Chcialbym od razu zaznaczyc ze nie zamierzam wdawac sie z Toba w jakiekolwiek pyskowki do czego wyraznie probujesz mnie sprowokowac, jezeli moj post odebrales jako jakikolwiek atak na Twoja osobe bylo to nie zamierzone i jezeli w jakikolwiek sposob Cie urazilem to przepraszam. ..stawiam na równi z porannym papierem toaletowym a tak poza tym to czy aby nie z Toba poszedl polroczny zaklad na poczatku br. wlasnie o ceny i wzrost z bodajze 72 na co najmniej 85 netto/m3 ?tu sugerujesz że jestem niesłowny,wmawiając forumowiczom jakiś urojony zakład dla przypomnienia wątek z zakładem http://forum.muratordom.pl/showthrea...12#post3856412a tu http://forum.muratordom.pl/showthrea...-czy-bez/page2 obiecujesz,że będziesz podawał ceny brutto Jezeli chcesz wdac sie w dyskusje zacznijmy uzywac argumentow a nie osobistych wycieczek.oczekujesz argumentów a sam piszesz tak :ja juz nie mam cierpliwosci - na fundamencie sie nie oszczedza ! A dlaczego "bez sensu" osiatkowanie i polozenie dysperbitu ? pisalem w innym poscie, tu napisze tylko tyle: bez sensuwow...jak mentori odnośnik raczej w ta strone.... do reklamy Botament jako jednej,jedynej i najwłaściwszej izolacji fundametu, gdyż na fundamencie się nie oszczędza i musi być BotamentNie ma inaczej ! Fundament musi kosztowac i nie ma innej opcji mały argument dla fanatyków mentora od izolacji fundametów porównanie dwóch produktów z kategorii: izolacje bitumiczne bezrozpuszczalnikowe(źródło murator 3/2009) Dysperbit Izolacja-Jarocin gr 1mm-woda kapilarna gr 2mm-woda niewywierająca ciśnienia gr 3mm-woda wywierająca ciśnienie cena za 1m2 2.35zł-4.09zł Botazit BM92 Schnell Botament gr 4.2mm-woda kapilarna i niewywierająca ciśnienia gr 5.8mm-woda wywierająca ciśnienie cena za 1m2 55.05zł-75.69zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 01.09.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 za dużo rodzajów czcionek.... tekst robi się nieczytelny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 01.09.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 do fighter1983 uderz w stół a nozyce sie odezwą, czujesz sie jakos mocno dotkniety chociaz nie pisalem tego posta majac Ciebie na mysli. więc kogo miałeś na myśli? Z handlem w branzy budowlanej jestem zwiazany, nie ukrywam tego, sprawia mi ta wielka przyjemnosc. Rozumiem ze okreslenie "sprzedawczyk" mam odebrac jako obelge?zauważ że użyłem tylko słowa sprzedawczyk co w kontekście Twojego najnowszego podpisuJestem "sprzedawczykiem", draniem, oszustem i czym tylko sobie zazyczysz.... o czym swiadczy ten post Twoje słowo "przepraszam"użyte w zdaniuChcialbym od razu zaznaczyc ze nie zamierzam wdawac sie z Toba w jakiekolwiek pyskowki do czego wyraznie probujesz mnie sprowokowac, jezeli moj post odebrales jako jakikolwiek atak na Twoja osobe bylo to nie zamierzone i jezeli w jakikolwiek sposob Cie urazilem to przepraszam. ...stawiam na równi z porannym papierem toaletowym a tak poza tym to czy aby nie z Toba poszedl polroczny zaklad na poczatku br. wlasnie o ceny i wzrost z bodajze 72 na co najmniej 85 netto/m3 ?tu sugerujesz że jestem niesłowny,wmawiając forumowiczom jakiś urojony zakład dla przypomnienia wątek z zakładem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152716-Styropian&p=3856412#post3856412 a tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?99272-Z-fakturą-czy-bez/page2 obiecujesz że będziesz podawał ceny brutto Jezeli chcesz wdac sie w dyskusje zacznijmy uzywac argumentow a nie osobistych wycieczek. oczekujesz argumentów a sam piszesz tak:ja juz nie mam cierpliwosci - na fundamencie sie nie oszczedza ! fundament to fundament, nie ma wazniejszej rzeczy w budynku niz fundament.A dlaczego "bez sensu" osiatkowanie i polozenie dysperbitu ? pisalem w innym poscie, tu napisze tylko tyle: bez sensuwow...jak mentor i odnośnikraczej w ta strone.... do reklamy Botament jako jednej,jedynej i najwłaściwszej izolacji fundamentu,gdyż na fundamencie się nie oszczędza i musi być BotamentNie ma inaczej ! Fundament musi kosztowac i nie ma innej opcji mały argument dla fanatyków mentora od izolacji fundamentów porównanie dwóch produktów z kategorii: izolacje bitumiczne bezrozpuszczalnikowe(źródło murator 3/2009) Dysperbit Izolacja-Jarocin gr 1mm-woda kapilarna gr 2mm-woda niewywierająca ciśnienia gr 3mm-woda wywierająca ciśnienie cena za 1m2 2.35zł-4.09zł Botazit BM92 Schnell Botament gr 4.2mm-woda kapilarna i niewywierająca ciśnienia gr 5.8mm-woda wywierająca ciśnienie cena za 1m2 55.05zł-75.69zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 01.09.2010 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 (edytowane) Witam ponownie. W zwiazku z tym ze mam juz wymurowany bloczek po malu zbliza sie moment w ktorym musze wejsc z izolacja pionowa. Chcialbym zapytac jak dlugo nalezy odczekac przed nalozeniem pierwszych warstw dysperbitu. Jeszcze raz chcialbym sie upewnic: 1. lawa zostala zagruntowana IZOLBET-A 2. zostala przyklejona termozgrzewalna papa BAUDER PYE PV 200 S5 po calkowitym wymurowaniu: a) od strony wewnetrznej zastosowac dysperbit (1x grunt + 2 x warstwa) b) od strony zewnetrznej zagruntowac dysperbitem 1x + nalozyc 2 warstwy IZOHAN WM (jak dlugo czekac pomiedzy kolejnymi warstwami, czy IZOHAM WM nie bedzie reagowal ze styropianem?) c) po wyschnieciu na klej IZOHAN WL lub dla XPS IZOHAN WK przykleje styropian XPS d) styropian osiatkuje i zasmaruje klejem - na zewnatrz posmaruje 1x dysperbit Przy okazji zapytam o kolejna izolacje pozioma na wysokosci podlogi. Wiem ze tutaj juz bezwzlednie nie nalezy patrzec na koszty - i zastosowac mozliwie najlepszy izolator. Zastanawiam sie czy nie dac ICOPAL SBS Szybki Profil. Wczesniej przeczytalem, ze mozna przedostatni bloczek fundamentowy przelozyc np. cienka warstwa papy i na koncowy bloczek zastosowac ICOPAL SBS Szybki Profil. Czy wielokrotne przekladanie scianki fundamentowej niesie za soba jakis problem? Czy warto to stosowac? O jakiej szerokosci zastosowac pasy papy? Czy jest cos lepszego od wspomnianego ICOPALA, czy mozna go zastosowac go w 2 warstwach? W jaki sposob najlepiej pozniej wykonac wylewke - aby polaczyc pape z bloczka z papa wylewki? Czy pod pape zastosowac dodatkowo grunt (wczesniej pewnie gora bedzie pamlowana dysperbitem). Czyli jakis grunt na dysperbit i wtedy kleic pape? Przepraszam za szereg pytan - ale nie moge znalezc nigdzie jednoznaczniej odpowiedzi. Zauwazylem takze, ze na sciane fundamentowa niektorzy jako przejscie pomiedzy sciana wlasciwa a fundamentem stosuja warstwe pelnej cegly? Czy warto wymurowac taki "wieniec"? Dzieki z gory i pozdrawiam. Michal Edytowane 1 Września 2010 przez michalz2x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 01.09.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 obecnie icopal jako jedyny producent ma w swojej ofercie pape do izolacji poziomej fundamentówi jest to bardzo dobry wybór,niestety bardzo drogiproponuje poczytaćhttp://www.fundament.icopal.pl/index.php?page=main warto też wymurować wieniec,cegłe zamień na bloczek betonowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 01.09.2010 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 tzn o jaki bloczek betonowy chodzi? co daje taki wieniec dookola? czy pape termozgrzewalna stosuje sie na wieniec czy pod? pozdr.m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 01.09.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 pape termozgrzewalną na fundament z zapasem dla połączenia(w póżniejszym terminie)z izolacją podłogina to bloczek fundamentowy najlepiej B20+zaprawa M10i na bloczek jeszcze raz izolacja(może być folia fundamentowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 02.09.2010 05:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Witam. Teraz tak patrze na to co dzisiaj wymurowali i zastanawiam sie czy 1 bloczek na gore wejdzie. Ten wieniec o ktorym pisalem z cegly zmiesci sie na pewno tutaj moglbym zastosowac pape pod i pape nad. Czy bedzie bledem jezeli na scianie fundamentowej na gorze bedzie tylko 1 warstwa izolacji? Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 02.09.2010 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 a) od strony wewnetrznej zastosowac dysperbit (1x grunt + 2 x warstwa) OK b) od strony zewnetrznej zagruntowac dysperbitem 1x + nalozyc 2 warstwy IZOHAN WM (jak dlugo czekac pomiedzy kolejnymi warstwami, Producent podaje 6h, ale to zależy od warunków atmosferycznych i przede wszystkim grubości warstwy. Najbezpieczniej jednego dnia grunt + pierwszą warstwę (i tak będziesz miał dość) a następnego dnia drugą. czy IZOHAM WM nie bedzie reagowal ze styropianem?) na 100% nie c) po wyschnieciu na klej IZOHAN WL lub dla XPS IZOHAN WK przykleje styropian XPS OK d) styropian osiatkuje i zasmaruje klejem - na zewnatrz posmaruje 1x dysperbit Jeśli zastosujesz XPS to ten krok jest zbednym wydatkiem Przy okazji zapytam o kolejna izolacje pozioma na wysokosci podlogi. Wiem ze tutaj juz bezwzlednie nie nalezy patrzec na koszty - i zastosowac mozliwie najlepszy izolator. Zastanawiam sie czy nie dac ICOPAL SBS Szybki Profil. Wczesniej przeczytalem, ze mozna przedostatni bloczek fundamentowy przelozyc np. cienka warstwa papy i na koncowy bloczek zastosowac ICOPAL SBS Szybki Profil. Czy wielokrotne przekladanie scianki fundamentowej niesie za soba jakis problem? Czy warto to stosowac? jedna warstwa dobrze wykonana i ciągła na pewno wystarczy. 2 warstwy daje się jako zabezpieczenie przed ewen tualnym błędem wykonawcy lub na wypadek przerwania ciągłości jednej z nich O jakiej szerokosci zastosowac pasy papy? Przy ścianie 25 - 30 cm tniesz rolkę wzdłuz na pół - zostaje ci 20 - 25 cm wystające do środka na zgrzanie z izolacją podłogi Czy jest cos lepszego od wspomnianego ICOPALA, Dla mnie Icopal jest the best, ale cena zabija czy mozna go zastosowac go w 2 warstwach? Jasne że można, jeśli tylko cie na to stać Może pomoże, a na pewno nie zaszkodzi. Pamiętaj że ta papa ma 5,2 mm grubości i to beż żadnej posypki, więc chyba wystarczy ) W jaki sposob najlepiej pozniej wykonac wylewke - aby polaczyc pape z bloczka z papa wylewki? Najpierw wylewkę, a potem dopiero papa na bloczki, więc problemu nie ma jeśli pytasz o połączenie tej wewntualnej niższej warstwy papy z wylewką - nie da się Czy pod pape zastosowac dodatkowo grunt (wczesniej pewnie gora bedzie pamlowana dysperbitem). Czyli jakis grunt na dysperbit i wtedy kleic pape? Przepraszam za szereg pytan - ale nie moge znalezc nigdzie jednoznaczniej odpowiedzi. Myślę, że nie ma sensu - przeciez papę przyciśnie ściana nośna, więc raczej nie odpadnie od podłoża Zauwazylem takze, ze na sciane fundamentowa niektorzy jako przejscie pomiedzy sciana wlasciwa a fundamentem stosuja warstwe pelnej cegly? Czy warto wymurowac taki "wieniec"? Nie wiem jak dziś, ale wcześniej stosowano taki wieniec z cegieł jako boczny szalunek wylewanej płyty betonowej (tzn stropu piwnicy = podłogi parteru). W innym przypadku raczej mija się to z celem, tzn nic nie daje w praktyce... UWAGA: wszystko powyżej jest: "moim zdaniem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 02.09.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 ...W jaki sposob najlepiej pozniej wykonac wylewke - aby polaczyc pape z bloczka z papa wylewki? góra chudego betonu musi być na poziomie góry ostatniego bloczka fundamentowego.... wtedy papa, która jest pod pierwszą warstwą pustaków będzie leżała na chudym betonie i bez problemu połączysz izolacje.... resztę jak kolega wyżej... zresztą na pytanie powyższe odpowiedział podobnie, tylko wydawało mi się że mało czytelnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 02.09.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 wick nie mialem nikogo konkretnego na mysli, wypowiedz nie byla spersonalizowana.Przeprosilem Cie za to, ze poczules sie urazony, chociaz nie bylo to moim zamiarem.... stawiasz moje slowa na rowni z papierem toaletowym wiec tym samym rezygnuje z jakiejkolwiek dyskusji z Toba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 04.09.2010 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 (edytowane) Witam. Sprawa prakycznie wyjasniona z wykonawca jesli chodzi o sposob polozenia izolacji. W zwiazku z tym, ze koniecznie uparlem sie na polozenie w 2 miejscach papy na scianie fundamentowej pozostaja 2 warianty. 1. opcja by WICK ) czyli opcja z przelozeniem bloczkiem (2 posty wyzej) 2. opcja z cegla po obrysie Prosze o informacje czy stosowaliscie moze jedno badz drugie rozwiazanie i jakie sa plusy i minusy jednego badz drugiego? Czy taka konstrukcja bedzie stabilna? Zastanawiam sie takze w przypadku opcji nr 1 (przekladka na bloczku 12") w ktorym miejscu osadzic chudziaka pkt a czy punkt b? Dzieki i pozdrawiam. m. Edytowane 4 Września 2010 przez michalz2x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.09.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 (edytowane) ... chudziak na poziomie ostatniego bloczka (pkt a) ... żadne cegły nie są do niczego potrzebne.... chcesz koniecznie 2 warstwy to daj izolację pod ostatni bloczek a druga będzie na bloczku i jednocześnie chudziaku....jeszcze jedna powinna być na ławie fund....jeżeli zastosujesz icopala sbs wystarczy jedna warstwa na ostatnim bloczku... sam to zrozumiesz jak zobaczysz ta papę i weźmiesz ją w rękę... izolacja pozioma chroni przed podciąganiem kapilarnym więc taka zapora w zupełności wystarczy (+izolacja na ławie)... oczywiście konieczna izolacja pionowa wewnątrz i na zewnątrz fundamentu.... Edytowane 4 Września 2010 przez Sławek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 23.09.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Budujemy domek parterowy, bez podpiwniczenia.Grunt gliniasty, niżej gliny i iły. Ławy posadowiono na 110cm poniżej poziomu gruntu. Dzisiaj zostały ubrane w smoliste wdzianko. Podpatrzyłam co to i znalazłam: Dysperbit firmy Izoflex, folia do izolacji fundamentów Confol alfa firmy Conkret, szer 365, grubość 0,3 mm. Ta ostatnia oczywiście jako izolacja pozioma, Dysperbit z wszystkich (poza spodnią) części ławy.W projekcie izolacja pozioma - 2xpapa na lepiku. Dysperbitem paćkali dzisiaj od rana, pod wieczór zaczęli układać bloczki. Do zaprawy dodawany jest Cemaplast.Powyżej fundamenty również mają być zasmarowane Dysperbitem i chronione 5cm styropianem.Wszystkie izolacje poziome opisane są jako 2x papa na lepiku, jedynie posadzke na gruncie mogę izolować zastępczo 1x papą termozgrzewalną.Czy użyte materiały są ok? Czy coś powinnam poprawić na kolejnym etapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.04.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Wklejam to dla potomnych może komuś się przyda. Ocieplenie ściany fundamentowej osadzonej głębiej w gruncie bez schodów na parter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 09.04.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 30 cm styropianu na ścianę ? XPS na posadzkę? czy to już nie za duża przesada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts