krzych_oo 24.08.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Pokrótce opiszę zaistniałą sytuację. Moja działka - 16arów - bardzo łagodny stok w kierunku południowym. Od strony północnej na działce sąsiad ma studnię - jakieś 20-30 cm od ogrodzenia.Poziom wody jest taki, że się przelewa (badania geologiczne na mojej działce wykazały wodę gruntową na głębokości 1,2 m o charakterze naporowym).Ogrodzenie to słupki zabetonowane na głębokość ok 1m oraz murki betonowe. Woda oczywiście swobodnie pod tymi murkami się sączy (zaobserwowałem wczoraj) - humus na mojej działce jest całkowicie nasiąknięty do głębokości ok 30cm.Mam pas takiego trzęsawiska o szerokości 8-10m a długości 20m. Niedawno tę działkę kupiłem. 1. Pomóżcie!! co robić?2. Czy mam odwadniać/drenować na własny koszt?3. Czy jest możliwość aby zrobić jakąś zaporę pod ziemią z folii budowlanej - ewentualnie jakiś wał usypać? Zrozpaczony początkujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 24.08.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Jest prawo wodne i budowlane i wiele tematów na ten temat. Ale może zacznij od rozmowy z sąsiadem co on na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych_oo 24.08.2010 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Napomknąłem że może dołoży jeden krąg (mogę mu podarować) - powiedział: jak dołoży to mu w innym miejscu na działce woda wybije.W tym momencie nawet wieko ma przesunięte, żeby woda swobodnie wypływała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky007 25.08.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 moze dogadaj sie z nim i zrobcie odplyw ze studni od pewnej glebokosci, dalej na dzialce puscisz sobie rura w dol, jakos bokiem, blisko granicy zeby nie przeszkadzalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych_oo 26.08.2010 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 moze dogadaj sie z nim i zrobcie odplyw ze studni od pewnej glebokosci, dalej na dzialce puscisz sobie rura w dol, jakos bokiem, blisko granicy zeby nie przeszkadzalo Dzięki za zainteresowanie. Dolna część mojej działki sąsiaduje z drogą gminną. Nie ma rowu melioracyjnego. Co na to Gmina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 26.08.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Jesli sasiad ma studnie wody pitnej to raczej nie ciagnie jej z wod gruntowych, tylko z glebszych pokladow. Moze ma bardzo intesywne zrodlo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych_oo 30.08.2010 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Jesli sasiad ma studnie wody pitnej to raczej nie ciagnie jej z wod gruntowych, tylko z glebszych pokladow. Moze ma bardzo intesywne zrodlo? Ma płytką studnię - ok 2m -na tym poziomie jest warstwa wodonośna o charakterze naporowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 31.08.2010 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Studni nie wolno budować w takiej odległości od granicy. Pogadaj z sąsiadem jeszcze raz i powiedz że jak nie zrobi porządku będziesz zmuszony zgłosić to do nadzoru budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych_oo 01.09.2010 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Studni nie wolno budować w takiej odległości od granicy. Pogadaj z sąsiadem jeszcze raz i powiedz że jak nie zrobi porządku będziesz zmuszony zgłosić to do nadzoru budowlanego. Studnia wykopana z 30 lat temu. Gość taką działkę dostał od ojca. Z sąsiadem jakoś trzeba żyć. Sprawa jest ciężka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 01.09.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Jest ta studnia na mapach? Ty chcesz jakoś żyć z sąsiadem ale sąsiad najwyraźniej ma cie w .... skoro zalewa Ci działkę. Nie ma tłumaczenia że studnia ma 30 lat to on powinien ja tak zabezpieczyć żeby Cie nie zalewała. A może sąsiad wykorzystuje tą studnie jako chłonna i jest do niej podłączony i to powoduje ze woda się przez nią przelewa. Wiec albo postawisz sprawę jasno sąsiadowi albo będziesz cierpiał. Druga sprawa ziemia obok studni zawsze jest nasiąknięta, ja kilka lat temu zasypałem swoja studnie i w tym roku koparka się w miejscu tej studni zapadła a grunt obok niej to istne grzęzawisko, dlatego studnia ma być usytuowana z dala od budynku mieszalnego 15m i granicy działki 5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych_oo 06.09.2010 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Jest ta studnia na mapach? Ty chcesz jakoś żyć z sąsiadem ale sąsiad najwyraźniej ma cie w .... skoro zalewa Ci działkę. Nie ma tłumaczenia że studnia ma 30 lat to on powinien ja tak zabezpieczyć żeby Cie nie zalewała. A może sąsiad wykorzystuje tą studnie jako chłonna i jest do niej podłączony i to powoduje ze woda się przez nią przelewa. Wiec albo postawisz sprawę jasno sąsiadowi albo będziesz cierpiał. Druga sprawa ziemia obok studni zawsze jest nasiąknięta, ja kilka lat temu zasypałem swoja studnie i w tym roku koparka się w miejscu tej studni zapadła a grunt obok niej to istne grzęzawisko, dlatego studnia ma być usytuowana z dala od budynku mieszalnego 15m i granicy działki 5m. Studni nie ma na mapach. W odległości jakichś 3-4 metrów od tej granicznej studni sąsiad ma drugą studnię. Z tego co mówił, obie są połączone - a od nich idą rury w kierunku zabudowań w dalszej części wioski. Sąsiedzi mojego sąsiada korzystają z wody z tych studni - ponoć ją nawet piją. Żadna studnia nie widnieje na mapie - a tym bardziej ta instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.09.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 No to już wiesz że sąsiad ma zrobioną samowolkę, jak byś to zgłosił do nadzoru budowlanego to by miał nieprzyjemności. Od Ciebie tylko teraz zależy jak tą sprawę załatwisz polubownie czy formalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts