freezyear 24.08.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 WitamKrótkie pytanko do elektryków. Czy normalną rzeczą jest to że po podłączeniu samej fazy do kabla 3-żyłowego na zerze owego kabla delikatnie świeci neonówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 24.08.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Rozumiem że jedną stronę kabla podłączasz do jakieś rozdzielni a druga strona co posiada? Napięcie przedostaje się przez obciążenie od przewodu fazowego przez obciążenie (np. żarówka) dalej neutralnym (zerem) "wraca" i dlatego masz na nim napięcie. Czasem jak przewód jest bardzo długi i z drugiego końca jest rozwarty to również neutralny będzie posiadął szczątkowe napięcie (wynikające z indukowania), akurat da radę zaświecić neonówkę... i nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 24.08.2010 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Na drugim końcu kabla nie jest nic wpięte. Po prostu zwykły 3-żyłowy kabel jest na jednym końcu podłączony do przewodu fazowego (neutralny nie jest jeszcze podłączony) a na drugim końcu neonówka świeci na neutralnym. Czyli mam rozumieć że przy długim kablu taka sytuacja jest normalna? Ok, dzięki, o to mi chodziło:) (bałem się że gdzieś mam zwarcie ale testowałem na dluższym odcinku luźnego kabla i było to samo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.08.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Tak, jest to normalne, prąd wystarczający do świecenia neonówki płynie poprzez pojemność pomiędzy żyłą fazową a neutralną. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 24.08.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Normalne, mało tego po podłączeniu "zera" na drugiej żyle tego kabla "zero" nadal może świecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts