Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BUDOWA Z JEDNA FIRMA (kompleksowo)

jazap

Recommended Posts

Witam!

Zlecilem jednej firmie cala budowe domu. Firma ta kupuje tez materialy na siebie. Z tego co wiem placa 7% VAT-u. Czy przy rozliczeniu za zakonczona budowe jestem zobowiazany zaplacic za te materialy i usluge 22% VAT-u ? Kiedys wyczytalem tutaj, ze gdy zleca sie budowe jednej firmie to nie musze tego 22% podatku odprowadzac. Szukalem tego postu, ale nie moge go znalezc.

Pozdrawiam wszystkich i z gory dziekuje za odpowiedzi!

To czy zleciłeś budowę jednej czy 10 firmom nie ma znaczenia dla wysokości VAT-u.

Znaczenie ma czy zleciłeś usługe razem z zakupem materiałów (przez wykonawcę, a nie przez inwestora) czy samą robociznę i usługę wykonaną z materiału inwestora.

Skoro firma kupuje materiały, to winna tobie wystawić fakturę (lub faktury częsciowe) z 7% VAT-em.

Są tu jednak inne zastrzeżenia.

1. Twój dom musi mieć nie więcej niz 300 m2 p.u. aby był objety 7% VAT-em.

2. Zakres robót związanych z zagospodarowaniem działki (niwelacja terenu, powierzchnie utwardzone, ogrodzenie) powinny być skalkulowane lub zlecone oddzielnie i obciążone 22% VAT-em.

Poza tym należy pamiętać, że niedługo VAT wzrośnie o 1%. A liczy sie moment wystwienia faktury a nie zawarcia umowy.

Dom nie ma wiecej niz 300 m2, a ogrodzenie i niwelacje terenu bede robil pozniej. Tak firma kupuje materialy i zajmuje sie cala budowa.

Dziekuje Ci za odpowiedz! Bardzo mi pomogles, gdyz szef tej firmy opowiada ze normalnie powinienem zaplacic podatek 22% i zachowuje sie tak

jakby byl taki wspanialomyslny dla mnie.