anirac 24.08.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Witajcie. Mam spory problem i taras przy okazji Taras drewniany, z desek modrzewiowych, na drewnianych legarach, nie zadaszony, w kamienicy. Pięknie zaimpregnowany, moknie sobie i wysycha. Wszystko normalnie. Ale MUSZĘ go uszczelnić, tzn. te szczeliny pomiędzy deskami i zrobić orynnowanie, bo mam ciągle awantury o to z sąsiadem z dołu. I pytanie - jak to zrobić, czym?? Wylewka odpada - bo legary drewniane, płyta osb i na to płytki - też odpada bo obok sąsiad tak zrobił i mimo impregnacji i izolacji płyta mu się wybrzuszyła i płytki pękają. Myślałam o jakiejś pleksi pod spodem, ale mnie straszą, że pod wpływem mrozów czy temperatury - pleksa popęka. Jak uszczelnić ten taras?? Administracja kamienicy zasugerowała mi .... linoleum No i nawet bym już machnęła ręką, ale jak? Przecież to będzie wtedy gniło od spodu na tych deskach, a i w czasie mrozów pcv popęka. Co z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karcio102 08.09.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Witam U mnie problem trochę podobny.Ja swój balkon drewniany buduję z następujących warstw ( od góry )- deski tarasowe - też będą modrzewiowe,- legary ( do nich przybite deski ) - te legary są tak przycięte że trochę "niwelują" krzywiznę poprzednich warstw i przez to będzie minimalny spadek.- papa,- płyta OSB - tylko po to żeby na czymś leżała papa- legary do których przybite jest OSB - legary są tak zrobione, że przy ścianie domu mają np. 8 cm wysokości a na końcu np 5cm dzięki czemu zamocowana na nich płyta OSB będzie miała spadek od ściany)- podbitka ( czyli deska widzialna od dołu) Mam nadzieję że tak zbudowany balkon będzie szczelny bo wodo przechodząc przez deski tarasowe wpada na papę ( dowolna wierzchniego krycia ) będzie spływać po niej do rynien zamontowanych z boku. Czyli podstawa to warstwa papy ułożona ze spadkiem a na to legary i deska podłogowa. Ale to są moje przemyślenia i nie biorę za to odpowiedzialności . Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts