Rubasznik 24.08.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Witam Mam taki oto problem W bliźniaku chciałbym mieć jeden piec do ogrzewania i ciepłej wody. Jeden piec to zawsze taniej niż dwa No i jeden komin zamiast dwóch. I teraz jak tu podzielić koszty. Czy taki oto sposób będzie dobry: do każdego lokalu ciepłomierz za piecem i dwa liczniki ciepłej wody. Teraz jak dodam rachunek za gaz i rachunek za wodę i podzielę przez sumę jednostek ciepłej wody i jednostek z ciepłomierzów. To wyjdzie mi cena jednej jednostki. Nie wiem czy to dobra metoda. Czekam na pomysły;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 24.08.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 (edytowane) Bardzo dobre rozwiązanie. Tylko trzeba pilnować jednostek, ciepłomierz mierzy w jednostkach energii (dżule), a licznik ciepłej wody w jednostkach objętości (metry sześcienne). Edytowane 24 Sierpnia 2010 przez KrzysztofLis2 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 24.08.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 wszystko będzie ładnie dopóki sąsiedzi będą się zrzucać zgodnie na rachunek...jak się jednemu znudzi, będzie gorzej...bo gaz będzie dostarczany tylko do jednego z sąsiadów,i na niego spadnie wtedy płacenie... chyba że stworzycie wspólnotę, wtedy zarząd wspólnoty zawrze umowę z dostawcą gazu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts