Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyk?adzina dywanowa na beton zamiast paneli.

Wiech

Recommended Posts

Przestrzegałbym stanowczo przed stosowaniem najtańszych wykładzin tzw. biurowych do pomieszczeń mało uczęszczanych (zakładam, że do innych "reprezentacyjnych" takich wykładzin wogóle nie bierze się pod uwagę). Położyłem na wylewkę w ub. roku tego typu wykładzinę w jednym pomieszczeniu poddaszowym. Dziś są strzępy i tragiczny wygląd. Szkoda wogóle tych na szczęście niewielkich pieniędzy wydanych wówczas.

A my musieliśmy kupić najtańsze, czyli po 21 zł za m2. (Castorama) Nie są takie cienkie, ale wolałam teraz wydać małe pieniądze i wymienić to za kilka lat, niż teraz zapożyczać się i kupować drogą wykładzinę. Za kilka lat dzieci pewnie będą chciały i tak zmienić wystrój pokoi, to nie będzie mi żal wyrzucać tych wykładzin :)

mam tak w dwóch sypialniach,ale to te cieplutkie ,wełniane na filcu i jetem bardzo zadowolona.Cienka się w poprzednim mieszkanku nie sprawdziła,przechodził pył.

aha,wykładziny mam klejone,tzn. jedną,ale smród był taki,że nigdy już bym nie kleiła,.

może dlatego,że wtedy byłam "przewrażliwiona",bo Juleczka była w drodze?

Ja u dzieciaków położyłem wykładzinę z kwadratów 60x60cm. Układa ją się na graphlok ( nie pamiętam dokładnie jak to się pisze ) to jest taki klej niezasychający. Jak mamy do usunięcia jakąś plamę (po imprezie) to zdejmujemy jeden kwadrat, kładąc w jego miejsce rezerwowy, i pierzemy w wannie. I po kłopocie. A są ludzie, którzy z różnych faktur i kolorów tych płyt układają takie bajery, że ..... :o :o :o

Jeśli chodzi o trwałość to są bezkonkurencyjne. U mnie w firmie sż takie. Ludzie chodzą w butach wiosna, lato, jesień, zima i nic. Codziennie odkurzacz, a co 6 mies. pranie. I tak od ośmiu lat. Nie widzę nic innego poza gresem co by wytrzymało taką eksploatację i dalej ładnie wyglądało. :D

A taki kwadrat można wyjmować i wkładać 30 razy! A klej trzyma... :D

pozdrawiam - Juras

• 4 months później...

Praktycza uwaga dla osób, które mają równą podłogę i nie muszą ( nie chcą ) dawać masy samopoziomującej:

trzeba zagruntować posadzkę, coby w przypadku cieńkich wykładzin, pył z posadzki nie "wychodził" na powierzchnie wykładziny.

Tanie wykładziny w sypialniach ( raczej nie u młodszych dzieci ) mogą przetrwać kilka lat w dobrym stanie ( czas potrzebny na zebranie kasy na lepsze wykończenie :roll: ).

Tanich należy bezwględnie unikać w ciągach komunikacyjnych.

Pozdro

J

A my musieliśmy kupić najtańsze, czyli po 21 zł za m2. (Castorama) Nie są takie cienkie, ale wolałam teraz wydać małe pieniądze i wymienić to za kilka lat, niż teraz zapożyczać się i kupować drogą wykładzinę. Za kilka lat dzieci pewnie będą chciały i tak zmienić wystrój pokoi, to nie będzie mi żal wyrzucać tych wykładzin :)

Rok temu kupiłam do pokoju córek taki kawałek taniej wykładziny - teraz wygląda tragicznie, paskudnie brudzi się, wydeptała się, koszmar. Poprzednia, która leżała 5 lat, plus 2 w poprzednim mieszkaniu wyglądała lepiej przed wyrzuceniem. NIGDY WIĘCEJ TANIEJ WYKŁADZINY!!!