Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tymczasowy zjazd dla pojazdów budowy - jak zrobic ?

Recommended Posts

Witam,

Dopiero będę zaczynał budowę więc wielu rzeczy jeszcze nie wiem. Potrzebuję zrobić tymczasowy zjazd dla pojazdów budowy. Działka jest nachylona w dół od drogi asfaltowej. Samochody ekipy jakoś sobie poradzą - w jednym miejscu jest najmniejszy spadek i tam sobie będą parkować. "Gruszka" z betonem będzie operować z drogi, ale jakoś będzie musiała zjechać i zaparkować na działce ciężarówka z wysięgnikiem do wylewania mieszanki betonowej (całe fundamenty lane na mokro + płyta + strop nad parterem też monolityczny więc trochę tego będzie). Jak to najlepiej wykonać?

Proszę o rady :)

bob_budowniczy_13

Właśnie walczę z tym tematem. U mnie działka wymagała solidnej drogi, bo miękko, grząsko i w dodatku niżej niż droga. Na razie udało mi się kupić odpady z betoniarni (coś jakby kamienie z betonem - od małutkich aż po 50-60 kg głazy) mniej więcej za 400 zł patelnia (ok. 30 ton) razem z transportem jakieś 10 km. To taka mała podpowiedz, ale:

- jeśli to droga tymczasowa na czas budowy - spróbuj płyt betonowych - bo będzie je łatwo potem rozebrać. Możesz ew. wybrać troszkę ziemi spod płyt i zrobić małą podbudowę,

- jeżeli to droga na stałe - o to pyta MORHOT - to przyłóż się lepiej. wybierz trochę ziemi, na dół daj gruz lub grubszy kamień, wyżej nieco drobniejszy i dobrze wyrównaj. Można spróbować dać geowłókninę (http://www.geowloknina.pl/) - wtedy warstwa kamienia może być cieńsza. Generalnie jak się dobrze zrobi drogę, potem wystarczy wyrównać, zrobić krawężnik i dosypać drobnego kamienia/kostkę ułożyć i podjazd na wieki gotowy.

Witam,

Proponuję wywrotkę tlucznia lub klinca aby utwardzic nieco grunt dla ciezkiego sprzetu, mozesz takze na tym kamieniu rozsmarowac kilka lopat betonu (po pierwszym laniu ) . Taka skorupa wytrzyma wszystko.

Pozdrawiam

Witam,

Proponuję wywrotkę tlucznia lub klinca aby utwardzic nieco grunt dla ciezkiego sprzetu, mozesz takze na tym kamieniu rozsmarowac kilka lopat betonu (po pierwszym laniu ) . Taka skorupa wytrzyma wszystko.

Pozdrawiam

Zależy jakie jest podłoże... Jeżeli twardo - to jasne że tak. Jeśli nie... to HDS (ponad 12 ton) ugrzeźnie, nie mówiąc już o gruszce z betonem (30ton), która zapadnie się po osie. Poza tym jeżeli to dojazd już na stałe warto się "przyłożyć" do drogi, bo dobrze zrobiona będzie idealną podstawą do jakiejś nawierzchni (kostka, kamyk, itp) a zrobiona na odczepnego będzie wymagać dwa razy więcej pracy (wybieranie i układania ponownie) przy porządkowaniu terenu po budowie.

• 7 months później...
Wisam , jestem nowy na forum i mam ten sam problem tylko u mnie jest teren troszke mokry i musze dodatkowo zrobic jakies odwodnienie. Zjazd bedzie pozniej wykozystany jako głowny wjazd na posesje , papierki wszyskie zalatwione czekam na zgode z ZD i bede chcial zaczac cos robic jak rozwiazac sprawde odwodnienia