Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom używany nie od wczoraj

Michuk

Recommended Posts

witam serdecznie szanowne gremium

od jakiegoś czasu (ponad dwa lata, czyli nie tak znowu od niedawna) noszę się z zamiarem kupna używanego domku, ostatnimi czasy pomysł przybrał bardzo realne kolory i tak to spędzam każdą wolna chwilę od neico ponad 3 miesięcy na poszukiwaniu czegos interesujacego.

koniec końców obejrzałem wraz z rodzinka kilka ciekawych nieruchomości jednak cena/lokalizacji/wykonianie ma się różnie, udało mi sie w ostatnim czasie odkryć ciekawa ofertę starszego domku, jakoże do tej pory myślałem raczej o czymś "w miarę" nowym czyli max 10 lat, jendak to coś zgola inego gdyż to budynek z lat 50 ubiegłego wieku czyli taki który swoje ma już za sobą, zapewne nie tylko Ci którzy budują ale i Ci którzy maja doświadczenie z starszymi konstrukcjami odwiedzaja to forum i może własnie takie osoby mogłby podpowiedzieć na co zwrócić uwage przy zakupie takiego właśnie domku,sam wyczytałem, że ważne jest sprawdzenie dokumentacji odbioru nawet tak wiekuistej konstrukcji, wiadomo obciążeń własności, tudzież miejskiego konserwatora zabytków równiez pod względem strefy objetej ochroną konserwatora, wiem o mykologi budowlanej jestem natomiast w 100% pewny że jest jeszcze wiele kwesti na jakie powinno sie zwrócić uwagę, dlatego proszę o podpowiedzi.

pozdrawiam

michuk

Doprowadzenie takiego budynku do standardu obecnej technologii (izolacja cieplna, instalacje - wod/kan elektryczna ogrzewanie, stolarka, podłogi, glazura) to na wejście bardzo duże koszty. Jeżeli cena jest "okazyjna" (jak dla mnie min. 150tys. mniej niż nowy budynek) to można przemyśleć sprawę. Inaczej to szkoda kasy.