Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie pralku do instalacji wodno kanalizacyjnej

songwriter

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem pralkę i chcę ja podłączyć do instalacji kuchennej.

Proszę o pomoc który wariant będzie lepszy, bardziej funkcjonalny, trwalszy, bezpieczniejszy. A może macie inny pomysł?

Załączyłem rysunek.

Mam dwa warianty podłączenie dopływu i odpływu:

I) DOPŁYW

1) Podłączenie do armatury kuchennej (dokupienie dodatkowej przedłużki/adaptera do istniejącej armatury która przy zaworze zimnej wody miałaby dodatkowy zawór i odpływ z gwintem do przyłączenia węża pralki

Minusem tego połączenia byłaby chyba gorsza estetyka

2) Zamontowanie zaraz za licznikiem rozgałęziacza (dla wody do kranu i do pralki) i zaworu kulowego który zamontowałbym do rozgałęzienia doprowadzającego wodę do pralki.

Plus to estetyka bo wszystko będzie schowane za szafką, minus to konieczność schylania się do zaworu i nie wiem do końca czy to połączenie jest bezpieczne gdyż rurka z licznikiem nie jest na stałe przytwierdzona do ściany (wszystko luźno lata)

II) ODPŁYW

1) Rura na czas prania zawieszana byłaby na krawędzi zlewu kuchennego

Minusem może być rozpryskiwanie się wody gdyż zlew jest dość płytki

2) Dokupienie kolanka z dodatkowym rozgałęzieniem na wąż pralki.

To rozwiązanie wydaje sie być sensowniejsze ale jest problem. Zdarzyło już się kiedyś że wybijała nam w tym pionie woda ze zlewu. (prawdopodobnie coś sie poniżej naszego mieszkania zapchało) Obawiam się że taka sytuacja może sie powtórzyć wówczas nie wiem czy nie mogło by dojść do wpłynięcia zanieczyszczeń z rury odpływowej do wnętrza pralki.

http://img841.imageshack.us/img841/4987/podaczeniepralki800.jpg

Z góry dziękuję za pomoc!

Edytowane przez songwriter

Dopływ, ze względu na walory estetyczne ("de gustibus non...") lepiej zamontować tuż za licznikiem. Jeżeli rury "chodzą", możesz wstawić (jak to nazwałeś) "rozgałęźnik", za rozgałęźnikiem kawałek rurki, a za rurką zawór kulowy. Rurkę mocujesz na obejmę (coś takiego):

http://www.budosan.pl/catalog/images//OBE15G_414_45e436dc31741.jpg

Może być do ściany, do szafki...

Do zaworu będziesz się schylał raz na kilka lat (w czasie serwisowania pralki).

Odpływ lepiej podłączyć do syfonu. Rurę od pralki możesz przymocować od spodu zlewu jak najwyżej. Jeżeli woda Ci wybije, to chyba lepiej do pralki, niż na podłogę:)