Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek + ogrzewanie elektryczne

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Obecnie ja mam u siebie takie rozwiązanie i bardzo sobie chwalę. W nowym domu też zamierzam stosować taki system. Dlacvzego? Bo obliczyłem że wychodzi najtaniej i jest z tym najmniej kłopotów.

1. Nie wydaję fortuny na piece, kotły i zbiorniki, które tylko szpecą oraz drogie instalacje gazowe czy olejowe, które trzeba doglądać i serwisować.

2. Zaoszczędzam jedno pomieszczenie przeznaczone na kotłownię

3. Po włączeniu konwektora elektrycznego mam ciepło praktycznie od zaraz, zdrowo i ekologicznie

4. Fakt, w użytkowaniu jest najdroższe ale obliczyłem, że całkowite koszty zrównają się dopiero po trzydziestu latach

Pozdrawiam,

Do Jubby - jak duże masz mieszkanie, ide miesięcznie wydajesz na ogrzewanie (najlepiej oddzielnie prąd i drewno do kominka), jaki masz kominek, jak często dokładasz drewna, jak często usuwasz popiół. Dużo tych pytań, ale to i tak nie wszystko, co bym chciał wiedzieć.

Piotr

Mam bliźniaka kanadyjczyka bez kominka 70 m2 powierzchni użytkowej. Sąsiad ma identyczny i używa gaz. Za całość płacę do 2500 PLN rocznie za prąd. W to wchodzi całość. Boiler, kuchenka, lodówka, ogrzewanie, TV i wszystko inne. Sąsiad za gaz + elektrykę płaci niecałe 2000 PLN/rok. Dodałem koszty jego pieców i instalacji i wyszło mi że z kosztami zrównamy się po ponad 30 latach. Licznik mam jednotaryfowy, ale słyszałem że na dwutaryfowym wyszedłbym taniej. Kaloryfery mam listwowe, ale konwektory są o klasę lepsze. Dom był budowany przez developera, ma już 6 lat i na ogrzewanie elektryczne nie narzekam, dlatego w moim nowym domu zrobię takie same, bo szkoda mi kasy na drogie piece, kotły instalacje, a jak przeczytałem w muratorze 40 błędach które można popełnić przy instalacjach, to dałem sobie spokój, a kaloryfer do kontaktu i jest ciepło.

• 3 weeks później...

Mnie się ta opcja bardzo podoba. Domek mam 110 m.kw + piwnice, w tym roku chcę go ocieplić i myślę o ogrzewaniu kominkowym z rozprowadzeniem ciepła (dom ma trzy kondygnacje mieszkalne to powinno dobrze zadziałać) i elektrycznym , kiedy się nie chce palić lub nie można palić (bo wyjeżdżamy) lub jeszcze jest za zimno.

Argumenty - niski koszt inwestycji i inne jak u Jubby, przemawia to do mnie. A poza tym nie mam przyłącza gazowego i ten koszt by odpadł.

Boję się tylko o jedno - to trzeba mieć chyba większą moc z elektrowni? A, to się chyba z tym łączy, także porządną instalację elektryczną. U mnie jest co prawda miedziana, ale stareńka i pewnie się nie nadaje na grzanie prądem.

Moje pytanie więc brzmi - jaki może być koszt wymiany instalacji elektrycznej?

...No, tyle, że i tak wymienić ją muszę jak sądzę... :eek: (tak będę pewnie wyglądać jak tego nie zrobię..)

NO i jakie grzejniki? Czy ktoś użytkuje coś co może polecić lub odradzić?

Rozwiązanie z ogrzewaniem elektrycznym wspomaganym kominkiem jest dobre zwłaszcza jeśli nie ma sieci gazowej.

Ja też chcę zastosować takie rozwiązanie. Jednak przewidywana powierzchnia domu to ok. 150m2 (600m3). Jest troszkę dużo do grzania. Moi znajomi mają podobne rozwiązanie lecz troszkę droższe (kominek+ 2 taryfy + piec elektryczny-wodny + kaloryfery). Aktualnie ogrzewają tylko parter (ok. 80m2) i są bardzo zadowoleni. Obliczyli, że dopiero po kilkunastu latach dojdą różnicą do pieca gazowego. Ta różnica zmniejszy się jak zaczną grzać "górę" i jeszcze muszą ponieść koszt instalacji na "górze".

Jednak aby mieć takie rozwiązanie trzeba liczyć się z pewnymi niedogodnościami: wkładanie drewna do kominka, rąbanie, rano jest chłodno, po powrocie z pracy też (chyba że ogrzewanie elektryczne zdąży w południe coś dogrzać na 2 taryfie), trzeba zainwestować w dobry kominek (tylko kraje z północy Europy) i rozprowadzenie ciepła. Jeśli ktoś nie chce instalować ogrzewania elektrycznego wodnego to zamiast konwektorów elektrycznych polecam zdecydowanie piece akumulacyjne.

Już trochę odpowiadałam w wątku o kominku. Może zadasz jakieś bardziej szczegółowe pytania, co Cię interesuje?

Co do ilości drewna, to wychodzi nam ok.10m3 na sezon (taka mała ciężarówka). Nie wiem jak dla innych, ale dla nas rąbanie tego to nie sprawa jednorazowa i wcale nie pomijalna, nie zawsze nam się chce.

Kasia

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: kasiek dnia 2002-06-05 14:05 ]