rchmielewski 07.05.2002 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2002 Zdecydowałem sie na ogrzewanie kominkiem wspomagane grzejnikami elektrycznymi. Domek ok. 77 m2. Proszę o wszelkie uwagi dotyczące tego tematu zarówno tych którzy stosują taką kombinację, jak i wszystkich forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.05.2002 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2002 Witam. Obecnie ja mam u siebie takie rozwiązanie i bardzo sobie chwalę. W nowym domu też zamierzam stosować taki system. Dlacvzego? Bo obliczyłem że wychodzi najtaniej i jest z tym najmniej kłopotów.1. Nie wydaję fortuny na piece, kotły i zbiorniki, które tylko szpecą oraz drogie instalacje gazowe czy olejowe, które trzeba doglądać i serwisować.2. Zaoszczędzam jedno pomieszczenie przeznaczone na kotłownię3. Po włączeniu konwektora elektrycznego mam ciepło praktycznie od zaraz, zdrowo i ekologicznie4. Fakt, w użytkowaniu jest najdroższe ale obliczyłem, że całkowite koszty zrównają się dopiero po trzydziestu latachPozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 08.05.2002 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2002 Jubba, mógłbyś pokazać te obliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 08.05.2002 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2002 Do Jubby - jak duże masz mieszkanie, ide miesięcznie wydajesz na ogrzewanie (najlepiej oddzielnie prąd i drewno do kominka), jaki masz kominek, jak często dokładasz drewna, jak często usuwasz popiół. Dużo tych pytań, ale to i tak nie wszystko, co bym chciał wiedzieć. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 08.05.2002 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2002 I jeszcze jedno - jakich pieców elektrycznych używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.05.2002 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2002 Mam bliźniaka kanadyjczyka bez kominka 70 m2 powierzchni użytkowej. Sąsiad ma identyczny i używa gaz. Za całość płacę do 2500 PLN rocznie za prąd. W to wchodzi całość. Boiler, kuchenka, lodówka, ogrzewanie, TV i wszystko inne. Sąsiad za gaz + elektrykę płaci niecałe 2000 PLN/rok. Dodałem koszty jego pieców i instalacji i wyszło mi że z kosztami zrównamy się po ponad 30 latach. Licznik mam jednotaryfowy, ale słyszałem że na dwutaryfowym wyszedłbym taniej. Kaloryfery mam listwowe, ale konwektory są o klasę lepsze. Dom był budowany przez developera, ma już 6 lat i na ogrzewanie elektryczne nie narzekam, dlatego w moim nowym domu zrobię takie same, bo szkoda mi kasy na drogie piece, kotły instalacje, a jak przeczytałem w muratorze 40 błędach które można popełnić przy instalacjach, to dałem sobie spokój, a kaloryfer do kontaktu i jest ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 09.05.2002 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2002 Taki domek to samym kominkiem można ogrzać, a grzejniki elektryczne tylko do podtrzymania min. temperatury gdy wychodzimy z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 29.05.2002 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Mnie się ta opcja bardzo podoba. Domek mam 110 m.kw + piwnice, w tym roku chcę go ocieplić i myślę o ogrzewaniu kominkowym z rozprowadzeniem ciepła (dom ma trzy kondygnacje mieszkalne to powinno dobrze zadziałać) i elektrycznym , kiedy się nie chce palić lub nie można palić (bo wyjeżdżamy) lub jeszcze jest za zimno. Argumenty - niski koszt inwestycji i inne jak u Jubby, przemawia to do mnie. A poza tym nie mam przyłącza gazowego i ten koszt by odpadł. Boję się tylko o jedno - to trzeba mieć chyba większą moc z elektrowni? A, to się chyba z tym łączy, także porządną instalację elektryczną. U mnie jest co prawda miedziana, ale stareńka i pewnie się nie nadaje na grzanie prądem. Moje pytanie więc brzmi - jaki może być koszt wymiany instalacji elektrycznej? ...No, tyle, że i tak wymienić ją muszę jak sądzę... (tak będę pewnie wyglądać jak tego nie zrobię..) NO i jakie grzejniki? Czy ktoś użytkuje coś co może polecić lub odradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgor 29.05.2002 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Rozwiązanie z ogrzewaniem elektrycznym wspomaganym kominkiem jest dobre zwłaszcza jeśli nie ma sieci gazowej.Ja też chcę zastosować takie rozwiązanie. Jednak przewidywana powierzchnia domu to ok. 150m2 (600m3). Jest troszkę dużo do grzania. Moi znajomi mają podobne rozwiązanie lecz troszkę droższe (kominek+ 2 taryfy + piec elektryczny-wodny + kaloryfery). Aktualnie ogrzewają tylko parter (ok. 80m2) i są bardzo zadowoleni. Obliczyli, że dopiero po kilkunastu latach dojdą różnicą do pieca gazowego. Ta różnica zmniejszy się jak zaczną grzać "górę" i jeszcze muszą ponieść koszt instalacji na "górze".Jednak aby mieć takie rozwiązanie trzeba liczyć się z pewnymi niedogodnościami: wkładanie drewna do kominka, rąbanie, rano jest chłodno, po powrocie z pracy też (chyba że ogrzewanie elektryczne zdąży w południe coś dogrzać na 2 taryfie), trzeba zainwestować w dobry kominek (tylko kraje z północy Europy) i rozprowadzenie ciepła. Jeśli ktoś nie chce instalować ogrzewania elektrycznego wodnego to zamiast konwektorów elektrycznych polecam zdecydowanie piece akumulacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 29.05.2002 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Ale akumulacyjne to przy II taryfie mają sens prawda? Kiedy mogą oddawać to zmagazynowane "tanie" ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgor 29.05.2002 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Oczywiście! Piece akumulacyjne tylko przy 2 taryfie. Ale to nie jest problem. Mój ZE zakłada zegar do licznika z dnia na dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 29.05.2002 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Szkoda,że nie ma nikt takiego rozwiązania u siebie w domu.Narzazie tylko gdybamy, a praktyka może być inna.Cieszy mnie odpowiedź forumowicza na moje wczorajsze pytanie o kominek.Jednak nadal nie widzę tych urządzeń /kominek +elektryczne/ w praktyce u innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 29.05.2002 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 nie wiem , czy te odpowiedzi zadawalają rchmielewskimnie one nie satysfakcjonują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgor 29.05.2002 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Musicie zmusić innych forumowiczów do zabrania głosu. Na razie wszyscy zatrzymali się na "murach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 01.06.2002 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2002 A mury pną sie do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 05.06.2002 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2002 Dzieki wszystkim za podjęcie tematu. Rzeczywiście przydała by sie rada kogoś, kto używa tej kombinacji.Rąbanie czy cięcie drzewa na opał odbywa sie raz w roku, więc tu nie widzę kłopotu.Ciekawe, ile m3 potreba na sezon. Wiecie coś o tym? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 05.06.2002 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2002 niestety, nikt nam na to nie odpowie. szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 05.06.2002 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2002 Już trochę odpowiadałam w wątku o kominku. Może zadasz jakieś bardziej szczegółowe pytania, co Cię interesuje?Co do ilości drewna, to wychodzi nam ok.10m3 na sezon (taka mała ciężarówka). Nie wiem jak dla innych, ale dla nas rąbanie tego to nie sprawa jednorazowa i wcale nie pomijalna, nie zawsze nam się chce. Kasia [ Ta Wiadomość była edytowana przez: kasiek dnia 2002-06-05 14:05 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 05.06.2002 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2002 kasiek - ja Cię chyba zaczynam powoli rozumieć i juz coraz bardziej mi sie tego kominkowego ogrzewania nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgor 05.06.2002 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2002 Z doświadczeń moich znajomych to rok grzania kominkiem (przecież w mokre i zimne lato, wiosnę i jesień dogrzewamy) wychodzi od 12 do 16m3 drzewa zależy od wielkości domu (150-250m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts