Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek + ogrzewanie elektryczne

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja rowniez zastanawiam sie nad ogrzewaniem kominkiem + elektryka. Wlasciwie kominek jest juz przesadzony. Znajomi zuzywaja okolo 8-10m3 drewna na rok (120m2 dom). Elektryke chcialem zrobic w podlodze na "dole" (kable + maty)a kaloryferki na "gorze". Ostatnio zastanawiam sie jednak nad wodnym ogrzewaniem z piecem elektrycznym (np. 24kW, trzy stopnie podgrzewania). Plusem jest to ze zawsze moge sobie wstawic cos zamiast tego pieca, bo istalacja jest gotowa.

Chce tylko zauwazyc, ze przywiezienie (sprzedaje lesniczy z pobliskiego lasu, a i to nie zawsze!), popilowanie i porabanie dwoch metrow drewna zajmuje mi poltora dnia. Place ok. 50 zl za metr, do tego koszt transportu 15 zl (30 zl za zuka, do ktorego wchodza dwa metry). Drewno nastepnie musi gdzies lezec, okolo roku - tak wiec warto miec duza szopke. Mozna kupic drewno juz pociete i porabane, ale to w duzym miescie kosztuje 200 zl za metr (podobno juz wysuszone, ale kto ich tak naprawde wie...). Do tego dochodzi dokladanie, wynoszenie popiolu etc.

Tak wiec radze sie zastanowic, czy warto brac drewno jako podstawowe zrodlo grzewcze.

Ogrzewanie kominkowe chyba nie powinno być głównym źródłem ciepła w domu. Czas uzyskania ciepła jest dłuższy niż przy innych rozwiązaniach. Dodatkowo nie można tej czynności zautomatyzować. Cały czas jesteśmy nią zaprzątnięci ( toż to ogień ). A nie wiem jak u Was, ale z tego co mi sąsiad mówi w moim rejonie dość często zdarzają się wyłączenia prądu i tylko wtedy to źródło się przydaje.

W mojej instrukcji do kominka było napisane, że nie wolno palić drewnem z drzew iglastych. Czasami jednak nam się zdarzało dołożyć sosny. Problemem nie jest kopcenie (każde niedosuszone drewno produkuje dużo dymu, przy zamkniętej szybie nie wydostaje się na zewnątrz), tylko osadzanie się substancji smolistej w kominku i kominie. Rzeczywiście coś w kominku pozostało na ściankach i ja raczej wierzę producentowi, że nie należy iglastym.

Do ogrzewania kominkowego świetnie nadaje się drewno z akacji. Jest w miarę tanie (jak się już je dostanie) i twarde, czyli daje dużo ciepła i wolno się pali - porównywalnie z dębem. Jego wadą jest zapach przy spalaniu, przeszkadza przy otwartym ogniu, zamknięta szyba skutecznie od niego izoluje.

Kasia

Ja bede ogrzewal gore rozprowadzonym powietrzem z komika, natomiast, wg goscia, ktory prezentowal mi ogrzewanie kominkowe, dol, a konkretnie salon w ktorym stoi kominek, bedzie ogrzany tym, co "sie wypromieniuje" przez szybe kominka (wg niego 30% mocy) - i to powinno podobno starczyc.

Kasia, jak to wyglada u Ciebie?

Ja chciałabym założyć ogrzewanie

gazowe - bo gaz jest i dom ocieplony.

To wariant na mrozy.

Na porę przejściową myślę, że kominek

najlepszy. Grzeje i odgania deszczową

aurę (a także psychiczną).

To chyba brzmi rozsądnie ?

Czy ktoś przerabiał już taki temat i

chciałby podzielić się doświadczeniami ?

mój dom jest ogrzewany poprzez kominek i elektyczną dmuchawę podłaczone do wspólnego systemu nawiewów. Bardzo sobie chwalę ten system, ale oczywiście kominek jest czymś co trzeba lubić.

Czasami słyszę jako wadę kominka wszystkie problemy z zorganizowaniem, przyniesieniem, rąbaniem drewna. Jasne poświacam temu sporo czasu. Ale powiem tak, po pięciu dniach spędzonych w biurze prawie przez cały czas na jednym fotelu, mając przed sobą ekrany komputerów i kilka telefonów. Naprawdę sobotni obowiązek narąbania drewna, posprzątania w kominku, czy nawet codzienna koniczność jego noszenia, po takiej pracy jest przyjemnością. Oczywiście nie raz przychodzę do domu i po prostu "mi się nie chce". Ale na takie własnie okazje mam ten piecyk elektryczny.

A już zopełnie zartem, jak w sobotę spędze 3 godziny na mrozie rąbiąc i nosząc drewno to krązenie mi sie tak poprawia że w tym dniu wcale nie musze palić :wink:.

Mam ogrzewanie sufitowe elektryczne. Po obliczenu całorocznego zużycia prądu (ogrzewanie, kuchenka, podgrzewacze, światło) + woda + wywóz nieczystości, to również w skali roku. Dodałem, podzieliłem wyszło 295zł-miesiecznie. Mam zamiar postawić wkład kominkowy z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Jestem w trakcie remontu podłogi ( bo starą pochłoną całkowicie grzyb -kanadyjka),mam nadzieje że odciąży mi koszt elektryki, która i tak dużo nie wychodzi.

Mam ogrzewanie sufitowe elektryczne. Po obliczenu całorocznego zużycia prądu (ogrzewanie, kuchenka, podgrzewacze, światło) + woda + wywóz nieczystości, to również w skali roku. Dodałem, podzieliłem wyszło 295zł-miesiecznie. Mam zamiar postawić wkład kominkowy z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Jestem w trakcie remontu podłogi ( bo starą pochłoną całkowicie grzyb -kanadyjka),mam nadzieje że odciąży mi koszt elektryki, która i tak dużo nie wychodzi.

Anonimie tak,tak

Polega na emisji promieniowania podczerwonego ze źródła. W strefie działania padające promienie powodują nagrzanie powierzchni podłogi i napotkanych przedmiotów. Powietrze jest ogrzewane dopiero od przedmiotów. System ten zapewnia dopływ ciepła tam, gdzie jest ono potrzebne.

Ogrzewanie jest realizowane za pomocą folii grzejnych. Zasada jego działania jest taka sama jak przewodów oporowych. Dzięki swoim właściwościom ogrzewanie sufitowe może być stosowane w słabo izolowanych pomieszczeniach, a także w pomieszczeniach wysokich.

Instalacja ogrzewania sufitowego jest inwestycyjnie droższa niż ogrzewania podłogowego, ale ma szereg innych zalet:

- system ten jest tańszy w eksploatacji,

- nie ma ograniczeń w wyborze posadzki,

- daje poczucie wysokiego komfortu cieplnego.