abram 06.06.2002 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2002 Jednak jestem już coraz bliżej ogrzewania olejowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojas 07.06.2002 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2002 ja rowniez zastanawiam sie nad ogrzewaniem kominkiem + elektryka. Wlasciwie kominek jest juz przesadzony. Znajomi zuzywaja okolo 8-10m3 drewna na rok (120m2 dom). Elektryke chcialem zrobic w podlodze na "dole" (kable + maty)a kaloryferki na "gorze". Ostatnio zastanawiam sie jednak nad wodnym ogrzewaniem z piecem elektrycznym (np. 24kW, trzy stopnie podgrzewania). Plusem jest to ze zawsze moge sobie wstawic cos zamiast tego pieca, bo istalacja jest gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 10.06.2002 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2002 Piec elektryczny to faktycznie może być wszędzie / przy zrobionej juz instalacji/ ale inne żródło ciepła, np. piec olejowy? Musisz pomyśleć o kominie. Ja się ciągle waham, nie wiem czy sie zdecydowac na podstawowe kominkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 10.06.2002 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2002 Chce tylko zauwazyc, ze przywiezienie (sprzedaje lesniczy z pobliskiego lasu, a i to nie zawsze!), popilowanie i porabanie dwoch metrow drewna zajmuje mi poltora dnia. Place ok. 50 zl za metr, do tego koszt transportu 15 zl (30 zl za zuka, do ktorego wchodza dwa metry). Drewno nastepnie musi gdzies lezec, okolo roku - tak wiec warto miec duza szopke. Mozna kupic drewno juz pociete i porabane, ale to w duzym miescie kosztuje 200 zl za metr (podobno juz wysuszone, ale kto ich tak naprawde wie...). Do tego dochodzi dokladanie, wynoszenie popiolu etc.Tak wiec radze sie zastanowic, czy warto brac drewno jako podstawowe zrodlo grzewcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 14.06.2002 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2002 Chciałbym opalać częściowo "normalnym"drzewem liściastym, a częściowo drzewem z palet przemysłowych. Wiem, że drzewo iglaste - a takie używane jest do wyrobu palet- ma więcej substancji żywicznych i trochę kopci. Czy w ogóle się nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 14.06.2002 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2002 A myślałeś wykorzystaniu drewna z wierzby energetyczne do palenia w kominku.Podobno to przyszłość w ekologicznej energetyceEwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.06.2002 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2002 Ogrzewanie kominkowe chyba nie powinno być głównym źródłem ciepła w domu. Czas uzyskania ciepła jest dłuższy niż przy innych rozwiązaniach. Dodatkowo nie można tej czynności zautomatyzować. Cały czas jesteśmy nią zaprzątnięci ( toż to ogień ). A nie wiem jak u Was, ale z tego co mi sąsiad mówi w moim rejonie dość często zdarzają się wyłączenia prądu i tylko wtedy to źródło się przydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 18.06.2002 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2002 W mojej instrukcji do kominka było napisane, że nie wolno palić drewnem z drzew iglastych. Czasami jednak nam się zdarzało dołożyć sosny. Problemem nie jest kopcenie (każde niedosuszone drewno produkuje dużo dymu, przy zamkniętej szybie nie wydostaje się na zewnątrz), tylko osadzanie się substancji smolistej w kominku i kominie. Rzeczywiście coś w kominku pozostało na ściankach i ja raczej wierzę producentowi, że nie należy iglastym.Do ogrzewania kominkowego świetnie nadaje się drewno z akacji. Jest w miarę tanie (jak się już je dostanie) i twarde, czyli daje dużo ciepła i wolno się pali - porównywalnie z dębem. Jego wadą jest zapach przy spalaniu, przeszkadza przy otwartym ogniu, zamknięta szyba skutecznie od niego izoluje.Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 19.06.2002 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Dzięki Kasiu. Napisz coś wiecej. Jaki masz wkład itp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 19.06.2002 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Świetnie,że ten wątek jeszcze ciągniecie. Nie byłem tu tydzień i jestem mile zaskoczony.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojas 21.06.2002 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2002 Ja bede ogrzewal gore rozprowadzonym powietrzem z komika, natomiast, wg goscia, ktory prezentowal mi ogrzewanie kominkowe, dol, a konkretnie salon w ktorym stoi kominek, bedzie ogrzany tym, co "sie wypromieniuje" przez szybe kominka (wg niego 30% mocy) - i to powinno podobno starczyc. Kasia, jak to wyglada u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.06.2002 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2002 Ja chciałabym założyć ogrzewaniegazowe - bo gaz jest i dom ocieplony.To wariant na mrozy.Na porę przejściową myślę, że kominek najlepszy. Grzeje i odgania deszczową aurę (a także psychiczną).To chyba brzmi rozsądnie ?Czy ktoś przerabiał już taki temat ichciałby podzielić się doświadczeniami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 21.06.2002 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2002 Przyznam szczerze, że z gazem mam negatywne skojarzenia - bo to jakieś komory gazowe lub wybuchy / jak u mnie w wieżowcu w Gdańsku/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gimm 26.06.2002 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2002 mój dom jest ogrzewany poprzez kominek i elektyczną dmuchawę podłaczone do wspólnego systemu nawiewów. Bardzo sobie chwalę ten system, ale oczywiście kominek jest czymś co trzeba lubić. Czasami słyszę jako wadę kominka wszystkie problemy z zorganizowaniem, przyniesieniem, rąbaniem drewna. Jasne poświacam temu sporo czasu. Ale powiem tak, po pięciu dniach spędzonych w biurze prawie przez cały czas na jednym fotelu, mając przed sobą ekrany komputerów i kilka telefonów. Naprawdę sobotni obowiązek narąbania drewna, posprzątania w kominku, czy nawet codzienna koniczność jego noszenia, po takiej pracy jest przyjemnością. Oczywiście nie raz przychodzę do domu i po prostu "mi się nie chce". Ale na takie własnie okazje mam ten piecyk elektryczny. A już zopełnie zartem, jak w sobotę spędze 3 godziny na mrozie rąbiąc i nosząc drewno to krązenie mi sie tak poprawia że w tym dniu wcale nie musze palić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 27.06.2002 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2002 W zdrowym ciele zdrowy duch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orys 01.07.2002 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 Mam ogrzewanie sufitowe elektryczne. Po obliczenu całorocznego zużycia prądu (ogrzewanie, kuchenka, podgrzewacze, światło) + woda + wywóz nieczystości, to również w skali roku. Dodałem, podzieliłem wyszło 295zł-miesiecznie. Mam zamiar postawić wkład kominkowy z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Jestem w trakcie remontu podłogi ( bo starą pochłoną całkowicie grzyb -kanadyjka),mam nadzieje że odciąży mi koszt elektryki, która i tak dużo nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orys 01.07.2002 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 Mam ogrzewanie sufitowe elektryczne. Po obliczenu całorocznego zużycia prądu (ogrzewanie, kuchenka, podgrzewacze, światło) + woda + wywóz nieczystości, to również w skali roku. Dodałem, podzieliłem wyszło 295zł-miesiecznie. Mam zamiar postawić wkład kominkowy z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Jestem w trakcie remontu podłogi ( bo starą pochłoną całkowicie grzyb -kanadyjka),mam nadzieje że odciąży mi koszt elektryki, która i tak dużo nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.07.2002 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 Ogrzewanie sufitowe!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orys 01.07.2002 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 Maty grzewcze ułożone bezpośrednio nad suchym tynkiem. Ogrzewanie promiennikowe - technologia podobno Szwedzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macias 01.07.2002 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 Anonimie tak,tak Polega na emisji promieniowania podczerwonego ze źródła. W strefie działania padające promienie powodują nagrzanie powierzchni podłogi i napotkanych przedmiotów. Powietrze jest ogrzewane dopiero od przedmiotów. System ten zapewnia dopływ ciepła tam, gdzie jest ono potrzebne.Ogrzewanie jest realizowane za pomocą folii grzejnych. Zasada jego działania jest taka sama jak przewodów oporowych. Dzięki swoim właściwościom ogrzewanie sufitowe może być stosowane w słabo izolowanych pomieszczeniach, a także w pomieszczeniach wysokich. Instalacja ogrzewania sufitowego jest inwestycyjnie droższa niż ogrzewania podłogowego, ale ma szereg innych zalet:- system ten jest tańszy w eksploatacji,- nie ma ograniczeń w wyborze posadzki,- daje poczucie wysokiego komfortu cieplnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts