Macias 01.07.2002 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 Hej Orys, a przy jakiej powierzchni domu wyliczyles koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orys 01.07.2002 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 120m2-dom w zabudowie szeregowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orys 01.07.2002 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 Hej Macias!!!!Dzieki za odpowiedz sam nie wiedziałem tyle na tem temat, ponieważ nie jestem pierwszym włascicielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orys 01.07.2002 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 Nia dodałem że mam II taryfe i od niedawna wekeendową. Z żona staramy sie przestrzegac tanich KW-tów np. kąpiel po 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 01.07.2002 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 U mnie u babci był piec akumulacyjny (taki trochę stary PRL-owski) i 2taryfowa energia.Zawsze wystarczało żeby go nagrzać przez noc, rano wyłączyć i był milutki cieplutki przez cały boży dzień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 01.07.2002 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 A i jeszcze jedno.Bardzo ciekwe było porównanie kosztów inwestycyjnych systemó ze spalaniem (gaz, olej,..) do elektrycznych.Przez 30 lat dużo się może zmienić a grzanie prądem jest takie wygodne. Sam jestem napalony na kominek ale patrząć w moją przeszłość i napalenie na różne rzeczy przyznaję się, że często mój entuzjazm mija jak zacznie się szara rzeczywistość (używanie czegoś dzień w dzień). Wtedy chciałbym, żeby było ciepło bez rąbania, noszenia, dokładnia,...Ogrzewanie elektryczne wydaje się tutaj jaknajbarziej na miejscu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macias 02.07.2002 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2002 Orys - to przy 120 m2 srednia oplata miesiecznie 300 PLN to niezly wynik. To w blokach ludziska placa wiecej przy mniejszym metrazu. Kompiel o 22 to jak dla mnie normalna godzina.PozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgor 02.07.2002 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2002 Ja też jestem zwolennikiem elektryczności - takie zboczenie zawodowe- bo jest ona bezpieczna i bardzo łatwo się ją steruje. Ale przyznam się bez bicia, że o ogrzewaniu sufitowym nie słyszałem. Widziałem taki promiennik nad stoliczkiem do badania noworodków na sali porodowej i muszę powiedzieć, że do temperatury 36 st C nagrzał on się w parę minut.Jak wiecie gdzie można znaleźć info o ogrzewaniu sufitowym to będę wdzięczny za jakiś link.P.S.Rąbanie drzewa do kominka po pracy (w biurze) to super sprawa. Nie mogę się juz tego doczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_cik 03.07.2002 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2002 On 2002-05-29 12:03, tomgor wrote: Jeśli ktoś nie chce instalować ogrzewania elektrycznego wodnego to zamiast konwektorów elektrycznych polecam zdecydowanie piece akumulacyjne. Jako ogrzewanie akumulacyjne można wykorzystać również ogrzewanie elektryczne podłogowe. Istotna jest tylko dobra izolacja cieplna pod podłogą i nie za cienka wylewka, która akumuluje ciepło. Takie rozwiązanie ma tą zaletę, że szybciej przebiega nagrzewanie pomieszczenia po włączeniu ogrzewania. Zdecydowanie należy poza regulacją termostatem wykorzystać zegar dla II taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.07.2002 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2002 No proszę. Myślałem że jestem odosobniony w ogrzewaniu elektrycznym. a tu niespodzianka. Rok temu, jak komuś wspominałem, że ogrzewam się prądem i że jestem z tego zadowolony, to każdy pukał się w czoło i z dumą pokazywał kotłownię na olej czy gaz za 30 000 PLN. Mój nowy dom zamierzam również ogrzewać elektrycznie. Dół - podłogowe, góra - konwektory. Ale mam pytanie co do ogrzewania elektrycznego - podłogowego. Na co powinienem zwrócić szczególną uwagę? Jak prawidłowo odizolować i ułożyć przewody, aby wszystko było ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_cik 07.07.2002 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2002 Jubba, chciałem Ci odpowiedzieć a przez pomyłkę założyłem nowy wątek "elektryczne ogrzewanie podłogowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 07.07.2002 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2002 Jubba,A możesz się podzielić danymi ile płacisz za ogrzewanie w obeznym domu ?Czy masz 2 taryfy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAN069 07.07.2002 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2002 cześć! Zrobił się z tego ładny wątek Ja co prawda będę "grzał" gazem, ale bardziej mnie interesuj wątek kominków... Już parę razy w tym wątku padło "hasło" , JAKI MACIE KOMINKI ? Dosyć długo słyszałem że FRANCUSKIE to SUPER itd. Teraz NORWESKIE .... Z racji tego gazu jestem trochę z innej bajki , ale zajrzę tu niedługo ... może ktoś coś poleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 12.07.2002 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2002 wstępnie zdecydowałem się na wkład jotula "harmony" Jestem zachwycony jakością obsługi i podejściem do klienta w łodzkim oddziale firmy. Ponieważ diabeł tkwi w szczegółach spędziłem po dwie godziny z projektem z architektem i "kominkarzem" mam nadzieję, że uda sie dzięki temu uniknąc błędów podczas budowy.Dobre drewno pali się w tym wkładzie 8 godzin (jednorazowy załadunek), popiół wybiera sie raz na dwa-trzy tygodnie. Tym wkładem ogrzewane jest 150 m domek. Do ciepłej wody mieszkańcy używają gazu. drewno spalane jest niemal"doszczętnie". Gospodarz ma specjalne sitko do popiołu (doskonały nawóz)- niewielkie ilości niespalonego węgla drzewnego ok.2 worków po sezonie - wykorzystje do grilowania. Jest specjalna przystawka do tego wkładu i można w domku grilowac mięsko zimą. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawpiwo 12.07.2002 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2002 Mam wkład Jotula cassete 22 o mocy 8 KW. Doskonale daje sobie rade z ogrzaniem mojego nowego domu, o powierzchni 92 m kw. Gdybym ponownie kupował wkład, na pewno byłby to Jotul. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nocki2 13.07.2002 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2002 W tym samym łódzkim oddziale w którym już także zakupiłem wkład Jotul Harmony zaproponowano mi zainstalowanie czegoś na wzór automatyki. Działa to w ten sposób, że nad kominkiem jest zainstalowany termoelement, który ma za zadanie utrzymywać stałą temperaturę poprzez otwieranie lub zamykanie dopływu powietrza do spalania. Wszystko jest oczywiście regulowane - można ustawić żadaną temperaturę. Sterowanie takie umozliwia oszczędzanie drewna do ok 20% i wydłuża czas jego spalania. Czy może ktoś z Was ma zainstalowane takie sterowanie, podzielcie się doświadczeniami czy warto to instalować?Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 17.07.2002 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2002 mnie również to zaproponowano i myślę, że warto wydać dodatkowy tysiąc. Tyle chcą"JOTULE". Może ktoś ma namiary na tańszą automatykę? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.07.2002 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 Proponuję http://www.rotal.pl Zastanawiam się nad tym ogrzewaniem już 3 lata i jestem go coraz bliższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 29.07.2002 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 Pawpiwo. mnie na 80m powierzchni wyliczono 12kw wkład. Jak często dokładasz drewno. Jaki jest czas spalania jednorazowego wkładu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawpiwo 29.07.2002 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 Jotul o mocy 12 kW ogrzeje spokojnie powierzchnię około 150m kw.Wkład który ja posiadam jest najmniejszy, w zasadzie jest to kaseta. Nie trzeba do niego doprowadzać powietza zewnętrznego. Można dokupić specjalny radiator który zakłada się na rure od spalin, w wyniku tego odzyskiwane jest około 25-30% ciepła. Czyli defacto zostaje podniesiona efektywność takiego kominka. Jotul w swoich katalogach nie stosuje rozprowadzenia powietrza za pomocą turbiny. W swoim domu zastosowałem turbinę, ponieważ w najdalszy punkt od kominka mam 12m, myślę iż konwekcyjnie powietrze by tam nie dotarło. Przy takich zimach jak obecnie jednorazowe załadowanie wkładu wystarcza na 7-8h, przy spalaniu zredukowanym na około 10-11h. Na ogrzanie domu dobrze zaizolowanego wystarcza około 8-9 m sześć drewna na sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts