rchmielewski 31.07.2002 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Dzięki. Być może kiedyś doprowadzę ciepełko do ogrodu zimowego, więc niewielki zapas sie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clark 07.08.2002 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 A może ogrzewanie kominkowe z płaszazem wodnym powiązane z elektrycznym podgrzewaczem i zasobnikiem, może służyć do co i cwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimer 11.08.2002 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2002 Witam ogrzewam dom elektrycznie i jestem zadowolony mam u siebie norweskie grzejniki zapotrzebowanie mocy na 100 m,kw to tylko 6000wat liczik dwutaryfowy i mozliwosc automatycznej regulacji w cyklu 7 dniowym zakladalem glamoxy 3 lata temu i koszt calej inwestycji wyniósl mnie 6500 zl do tego mam kominek tradycyjny bez wkladu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 13.08.2002 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2002 Dzięki bimer. Jeśli nie spprawi Ci to kłopotu podaj namiary firmy od Twojego ogrzewania elektrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomash 13.08.2002 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2002 A co z wkladami - jakie sa najlepsze? nikt nie pisze o francuskich, czy naprawde maj taka zla opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanb 16.08.2002 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2002 Raczej jestem zdecydowany na ogrzewanie elektryczna(projektowany dom z poddaszem, 120 m2 )Zastanawiam sie nad porownaniem grzejnikow akumulacyjnych i konwektorowych. Po jakim czasie zwroca sie akumulacyjne?. - mysle o tych z dynamicznym wyladowaniemP.S.Warto chyba stosowac 2 taryfowy takze dla konwektorow:Zakladajac stale zuzycie energii w czasie, 0.5*8+1.1*14=19.4 < 24(cena 2-taryfowa: przez 8 godzin za 0.5 ceny, przez 14 - za 1.1) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 19.08.2002 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2002 Jubba no z tym ekologicznym w odniesieniu do prądu to już całkiem przewaliłeś. Co to za różnica kto spala węgiel przecież tajemnicą poliszynela jest to, że elektro filtry włącza się tylko w dzień (i to też nie zawsze) no i podczas inspekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 19.08.2002 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2002 Wojas ja na twoim miejscu zastanowiłbym się nad rozwiązaniem elektryka+kominek, ale ogrzewanie nadmuchowe. Zalet jest wiele w tym ujęciu, ale najważniejsze jest to, że masz wiatraczek który i tak miesza więc jak sobie zapalisz w kominku to szybciutko rozprowadzi ci po domku a elektryka nie bedzie grzać, a jak przyśniesz i nie dorzucisz w porę to nie zamarzniesz. Pełen automat bez angażowania dodatkowych instalacji. Najlepsze są zawsze rozwiązania naijprostsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojas 21.08.2002 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2002 PANTHER, Moje plany co do ogrzewania domu szybko sie zmieniaja. Mam juz wykonana instalacje co za b.male pieniadze i jakis kociol trzeba kupic. Oprocz tego kominek z wkladem, ale bez wymuszonego nadmuchu. Swoja droga znajomy namawia mnie na kociol na drewno z komora zgazowujaca (na gaz drzewny). Mozna tanio grzac i przygotowac wode. Najblizszy sezon bede mieszkal tam sam i wykanczal srodek. Chce na razie kupic tylko jedno zrodlo ciepla, problem które - Kociol+grzejniki czy kominek. Pozdr.Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.08.2002 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2002 Chcę zamontować dobry wklad z rozprowadzaniem plus ogrzewanie elektryczneCiekaw jestem, czy koszt tych rozwiazań nie będzie większy od instalacji co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 22.08.2002 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2002 Temat watku niesamowicie ciekawy. Jestem co prawda dopiero na etapie wyboru projektu, ale juz mysle w jaki sposob zorganizowac w domku dostarczenie ciepla. Dzieki wszystkim korzystajacym z ogrzewania pradowego za wypowiedzi - widze ze nie tylko ja zastanawiam sie nad sensem wydania duzych kwot na piece gazowe. Pewnie wiekszosc z Was juz zna ten link, ale dla pozostalych podaje - http://kominkibudowa.republika.pl/ - znajdziecie tam male co nieco na temat kominkow Jotul. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 24.08.2002 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2002 Ja planuję grzejniki konwektorowe, więc ich koszt jest niewielki, ok 200zł./szt + programator - 400 -500zł.W obudowach kominków ceny zaczynają się od ok.2000 + rozprowadzenie ciepłego powietrza + robocizna to cłkowity koszt kominka gotowego z wkładem, według moich wyliczeń ok 7000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bietka 24.08.2002 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2002 Witam,chciałam podzielić sie swoimi uwagami o kominku i ogrzewaniu. Mam elektryczny kocioł wodny i centralne ogrzewanie (ok. 100 m2)z grzejnikami konwektorowymi. Ponieważ miałam kiedyś piece akumulacyjne mam dwie taryfy więc to ogrzewanie pracuje w zasadzie tylko na drugiej taryfie. Tego ciepła wystarcza na dość długo, przy większych mrozach rozpalam w godzinach poza drugą taryfą w kominku. Palę drewnem, ale moi sasiedzi zakupili kiedyś brykiety drewniane i było to bardzo opłacalne cenowo. Niestety mieli do dostawcy numer telefonu komórkowego i dzis on jest nieaktualny. Nie odnależliśmy go, wiemy tylko tyle, że był z okolic Częstochowy. Gdyby ktoś miał jakieś informacje o takich brykietach, to proszę o nie. Pozdrawiam jeszcze w gorące lato. bietka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 28.08.2002 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 Czy ktoś korzysta z elektrycznych grzejników konwektorowych? Jeśli tak, proszę o radę, jaka moc do jakiej powierzchni pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojas 28.08.2002 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 Czy ktos slyszal jakies opinie na temat wkladow kominkowych firmy "HAJDUK"? To podobno to samo co znanej niemieckiej firmy ale produkowane w Polsce. Sa stalowe + wkladki szamotowe. Z checia poslucham uwag.W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 06.09.2002 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2002 Ponawiam prośbę na temat elektrycznych grzejników konwektorowych. Chciałbym dokonać zakupu łącznie z programatorem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.09.2002 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2002 W muratorze z tego roku były porównywane naścienne grzejniki konwektorowe. Jeżeli chodzi o wielkość (moc) konwektorów to u siebie przyjąłem następujące proporcje mocy konwektora do powierzchni pomieszczenia:do 10 m2 0,5-1 kW10-20 m2 1-1,5 kWpowyżej 20-30m2 1,5-2 kWPonadto konwektory posiadają wewnętrzną możliwość regulacji mocy, tak więc w połączeniu jeszcze z programatorem można optymalnie ustawić temperaturę w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 07.09.2002 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2002 Dzieki za podpowiedź. A jaki wybrać programator? Na co zwrócić szczególną uwagę? Jak długi jest okres gwarancji producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 12.09.2002 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2002 I jeszcze jedno pytanie. Czy te bardziej płaskie konwektory rzeczywiście mają taką samą zdolność grzejną jak ich szersi "pobratymcy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 19.09.2002 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 Ponawiam prośbę o pomoc w wyborze programatora i grzejników konwekcyjnych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts