Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek + ogrzewanie elektryczne

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

ogrzewam dom elektrycznie i jestem zadowolony mam u siebie norweskie grzejniki zapotrzebowanie mocy na 100 m,kw to tylko 6000wat liczik dwutaryfowy i mozliwosc automatycznej regulacji w cyklu 7 dniowym zakladalem glamoxy 3 lata temu i koszt calej inwestycji wyniósl mnie 6500 zl do tego mam kominek tradycyjny bez wkladu

Raczej jestem zdecydowany na ogrzewanie elektryczna

(projektowany dom z poddaszem, 120 m2 )

Zastanawiam sie nad porownaniem grzejnikow akumulacyjnych i konwektorowych. Po jakim czasie zwroca sie akumulacyjne?. - mysle o tych z dynamicznym wyladowaniem

P.S.

Warto chyba stosowac 2 taryfowy takze dla konwektorow:

Zakladajac stale zuzycie energii w czasie,

0.5*8+1.1*14=19.4 < 24

(cena 2-taryfowa: przez 8 godzin za 0.5 ceny, przez 14 - za 1.1)

Wojas ja na twoim miejscu zastanowiłbym się nad rozwiązaniem elektryka+kominek, ale ogrzewanie nadmuchowe. Zalet jest wiele w tym ujęciu, ale najważniejsze jest to, że masz wiatraczek który i tak miesza więc jak sobie zapalisz w kominku to szybciutko rozprowadzi ci po domku a elektryka nie bedzie grzać, a jak przyśniesz i nie dorzucisz w porę to nie zamarzniesz. Pełen automat bez angażowania dodatkowych instalacji. Najlepsze są zawsze rozwiązania naijprostsze.

PANTHER,

Moje plany co do ogrzewania domu szybko sie zmieniaja. Mam juz wykonana instalacje co za b.male pieniadze i jakis kociol trzeba kupic. Oprocz tego kominek z wkladem, ale bez wymuszonego nadmuchu. Swoja droga znajomy namawia mnie na kociol na drewno z komora zgazowujaca (na gaz drzewny). Mozna tanio grzac i przygotowac wode. Najblizszy sezon bede mieszkal tam sam i wykanczal srodek. Chce na razie kupic tylko jedno zrodlo ciepla, problem które - Kociol+grzejniki czy kominek.

Pozdr.

Wojtek

Temat watku niesamowicie ciekawy. Jestem co prawda dopiero na etapie wyboru projektu, ale juz mysle w jaki sposob zorganizowac w domku dostarczenie ciepla. Dzieki wszystkim korzystajacym z ogrzewania pradowego za wypowiedzi - widze ze nie tylko ja zastanawiam sie nad sensem wydania duzych kwot na piece gazowe. Pewnie wiekszosc z Was juz zna ten link, ale dla pozostalych podaje - http://kominkibudowa.republika.pl/ - znajdziecie tam male co nieco na temat kominkow Jotul.

Ja planuję grzejniki konwektorowe, więc ich koszt jest niewielki, ok 200zł./szt + programator - 400 -500zł.

W obudowach kominków ceny zaczynają się od ok.2000 + rozprowadzenie ciepłego powietrza + robocizna to cłkowity koszt kominka gotowego z wkładem, według moich wyliczeń ok 7000 zł.

Witam,

chciałam podzielić sie swoimi uwagami o kominku i ogrzewaniu. Mam elektryczny kocioł wodny i centralne ogrzewanie (ok. 100 m2)z grzejnikami konwektorowymi. Ponieważ miałam kiedyś piece akumulacyjne mam dwie taryfy więc to ogrzewanie pracuje w zasadzie tylko na drugiej taryfie. Tego ciepła wystarcza na dość długo, przy większych mrozach rozpalam w godzinach poza drugą taryfą w kominku. Palę drewnem, ale moi sasiedzi zakupili kiedyś brykiety drewniane i było to bardzo opłacalne cenowo. Niestety mieli do dostawcy numer telefonu komórkowego i dzis on jest nieaktualny. Nie odnależliśmy go, wiemy tylko tyle, że był z okolic Częstochowy. Gdyby ktoś miał jakieś informacje o takich brykietach, to proszę o nie. Pozdrawiam jeszcze w gorące lato. bietka.

• 2 weeks później...

W muratorze z tego roku były porównywane naścienne grzejniki konwektorowe. Jeżeli chodzi o wielkość (moc) konwektorów to u siebie przyjąłem następujące proporcje mocy konwektora do powierzchni pomieszczenia:

do 10 m2 0,5-1 kW

10-20 m2 1-1,5 kW

powyżej 20-30m2 1,5-2 kW

Ponadto konwektory posiadają wewnętrzną możliwość regulacji mocy, tak więc w połączeniu jeszcze z programatorem można optymalnie ustawić temperaturę w pomieszczeniu.