pik33 19.09.2002 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 A ja się zastanawiam (też do D06, tyle że dopiero planuję inwestycję) jednak nad akumulacyjnymi. Zimą, kiedy energii trzeba dużo, dom będzie szybko stygł - no, zawsze jest kominek, ale... Mając piece akumulacyjne, można brać prąd w drugiej taryfie a grzać całą dobę. Na ile się zorientowałem, taki 2 kW piec kosztuje ok. 1000 PLN - plus programatory - do D06 trzeba by ze 4 takie piece, łączny wydatek jakieś 6000, ale mam nadzieję że znajdę coś tańszego, dopiero zacząłem zbierać dane nie mówiąc już o budowaniu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimer 20.09.2002 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 polecam grzejniki elektryczne konwektorowe norweskie firmy glamox maja wszystko co jest potrzebne do energooszczędnego ogrzewania.Nie jest tak prosto dobrac moc grzejników do danego pomieszczenia sklada sie na to sporo czynników, przeszczegam przed montowaniem za slabych grzejników bo beda to najdroższe farelki jakie sa na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2002 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 rchmielewski niestety nie pomogę ci jeżeli chodzi o programator, u mnie chodzą na termostat, czy czujnik temperatury jak kto woli. Nie wiem czy to nie jest lepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 20.09.2002 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 Słyszałem (lub czytałem) gdzieś, że są programatory regulujące pracę grzejników nie tylko czujnikami temperatury ale również czasowe.Ja poszukuję takiego urządzenia, które pozwoli mi na przykład podczas wyjazdu utrzymywać temperature w pomieszczeniu - 8 st. a na trzy godziny przed powrotem włączy się "na całość" i będzie utrzymywał temperaturę 20 st. Są takie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r 20.09.2002 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 Elektroniczny regulator temperatury z czujką kosztuje około 550zł - pozwala on na duże oszczędności w ogrzewaniu ponieważ można nim regulować temperaturę z dokładnością 0,1 stopnia. Skąd oszczędnosci? Jeżeli wykorzystujemy termostat elektromechaniczny w grzejniku elektr. jego dokładność jest niewielka 0,5 do 1 stopnia (mimo że w danych technicznych dokładność jest większa), a ogrzanie powietrza w pomieszczeniu o 1 stopień zwieksza koszty ogrzewania dość znacznie o 10-15%. W takim regulatorze istnieje możliwość zadania oprócz temp. normalnej np. 21 stopni, temperatury dyżurnej np. owe 8 stopni. Gdyby do tego zainstalować najprostszy timer można bez problemu uzyskać funkcje o których mowa wyżej. Jeżeli w każdym pomieszczeniu miałaby być indywidualnie programowalna temperatura należałoby taki układ zastosować w każdym pomieszczeniu lub taniej strefowo. Wada - stosunkowo wysoka cena, zalety komfort stałej temperatury i oszczędność energii. Co do sterowani regulatorem i timerem raczej nie polecam takiego rozwiązania ponieważ jeżeli grzanie zależne byłoby od czasu nie ma mowy o stałej temperaturze, chociażby ze względu na różnice temp. panujących w dzień i w nocy, regulator temp. zapewnia stałą temp. niezależnie od temp. zewnętrznej, ale musi mieć możliwość dostarczenia energi w każdym momencie niezależnie od timera (czasu) - pozdrawiam Paweł [ Ta Wiadomość była edytowana przez: r dnia 2002-09-20 23:33 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 22.09.2002 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2002 Dzięki r. czy może ktoś z Was podać namiary na producentów? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r 22.09.2002 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2002 Regulatory (programatory)ma wiele firm w swojej ofercie np. Grasslin , Elektra ( oba z wbudowanym czujnikiem temp.) lub Omron, ale wracam właśnie z Liroy Merlin, gdzie widziałem w promocji konwektory francuskiej firmy Atlantic (http://www.atlantic-polska.pl) w promocji. Mają parę zalet na których mi najbardziej zależało, a mianowicie elektroniczny regulator, możliwość dokupienia sterownika (270zł)z programowaniem tygodniowym i godzinowym 2 temperatur Eco i Comfort i grzałkę z aluminiowym radiatorem. Na tym ostatnim najbardziej mi zależało ze względu na zapiekanie osiadającego kurzu na grzałkach grzebieniowych rozgrzewających się prawie do czerwoności. W Atlanicach zastosowali grzałkę niskotemperaturową w każdym bądz razie jej temperatura jest o wiele niższa od typowej grzebieniowej. Wprawdzie zamierzałem kupić grzejniki w 2003 roku, ale 20% promocji kusi. pozdrawiam Paweł [ Ta Wiadomość była edytowana przez: r dnia 2002-09-22 22:27 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.09.2002 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 A wracając do ogrzewania kominkowego i elektrycznego to mam pytanie odnoścnie rozprowadzenia rur z ciepłym powietrzem. Gdzie są one ułożone na poddaszu, aby były niwidoczne i nie przeszkadzały? W podłodze? Jeżeli tak to jak? Zalane w stropie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 23.09.2002 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 na poddaszu, z reguły, skosy są częściowo zabudowane. I tam spokojnie można zmieścić te ruryGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 30.09.2002 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Dzięki r. Ja mam zaprojektowany dystrybutor ciepłego powietrza pod sufitem w korytarzyku i z niego ( jest położony niemal centralnie) do pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r 01.10.2002 02:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2002 Myślę, że z czasem zaczniemy coraz mniej palić w kominku,a więcej używać konwektorów z czystego lenistwa. Miejmy nadzieję, że nie pożrą nas rachunki za energię, ale zobaczymy gdy zamieszkamy we własnych domach.Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 01.10.2002 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2002 A ja marzę, kiedy w kapciach usiądę przy kominku z książką w dłoni. A że lubię czytać, mam nadzieję, że rachunki za ogrzewanie prądem będą symboliczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 17.10.2002 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2002 Obejrzałem wszystkie konwektory naścienne i dochodzę do wniosku, że chyba lepsze będą przenośne. Miejsca zajmuja tyle samo a do tego model z nadmuchem 2000 W jest tańszy o połowe od naściennego bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 18.10.2002 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2002 Rzeczywiscie są bardzo tanie. Mamy kilka, różnych cenowo. Paradoks: zepsuły się akurat dwa najdroższe, te najtańsze (po 99,- zl! - ale bez nawiewu) funkcjonują bez zarzutu. Uzywamy ich podobnie: kominek plus konwektory (na zmiane).Kupuj na promocjach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 30.10.2002 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 A może ktoś z was używa w domu kurtynę powietrzną? Chciałbym ją tak zainstalować, że gdy będę wchodził do domku włączy się ona automatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gradziu 30.10.2002 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 mozna kupic czujnik ruchu, wydatek ok 200-300 zl. produjkuja go i sprzedaja w firmach elektroinstalcyjnych. a wlasciwie, gdzie masz zamiar zainstalowa ta kurtyne? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 02.11.2002 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2002 Nad drzwiami wejściowymi, aby zimne powietrze nie dostawało sie do sieni. Dzieki Gradziu za pomysł z czujnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 04.11.2002 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 Hej doświadczeni elektrycy. Czy uda sie podłączyć czujnik ruchu w popularnych lampach halogenowych do kurtyny powietrznej? Wchodzę na schodki a tu mi się świeci i na zimne dmucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 05.11.2002 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 Czujnik ruchu mozna kupić:1. z lampą ( i to koniec jego mozliwości)2. z lampą , ale moze sterować inne coś 3. Niezależny, do sterowania czymkolwiekNależy zwrócic uwagę na moc odbiornika (kurtyny w tym wypadku)jaką chcemy przyłączyć. Jesli będzie większa niż mozliwości czujnika, to trzeba zastosować dodatkowy stycznik. Tzn. Czujnik załącza stycznik, a stycznik kurtynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 12.11.2002 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Dzięki. Spróbuje najpierw podpytac elektryka, który będzie u mnie zakładał światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts