Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek + ogrzewanie elektryczne

Recommended Posts

A ja się zastanawiam (też do D06, tyle że dopiero planuję inwestycję) jednak nad akumulacyjnymi. Zimą, kiedy energii trzeba dużo, dom będzie szybko stygł - no, zawsze jest kominek, ale... Mając piece akumulacyjne, można brać prąd w drugiej taryfie a grzać całą dobę.

Na ile się zorientowałem, taki 2 kW piec kosztuje ok. 1000 PLN - plus programatory - do D06 trzeba by ze 4 takie piece, łączny wydatek jakieś 6000, ale mam nadzieję że znajdę coś tańszego, dopiero zacząłem zbierać dane nie mówiąc już o budowaniu.. :wink:

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

polecam grzejniki elektryczne konwektorowe norweskie firmy glamox maja wszystko co jest potrzebne do energooszczędnego ogrzewania.Nie jest tak prosto dobrac moc grzejników do danego pomieszczenia sklada sie na to sporo czynników, przeszczegam przed montowaniem za slabych grzejników bo beda to najdroższe farelki jakie sa na rynku

Słyszałem (lub czytałem) gdzieś, że są programatory regulujące pracę grzejników nie tylko czujnikami temperatury ale również czasowe.

Ja poszukuję takiego urządzenia, które pozwoli mi na przykład podczas wyjazdu utrzymywać temperature w pomieszczeniu - 8 st. a na trzy godziny przed powrotem włączy się "na całość" i będzie utrzymywał temperaturę 20 st. Są takie?

Elektroniczny regulator temperatury z czujką kosztuje około 550zł - pozwala on na duże oszczędności w ogrzewaniu ponieważ można nim regulować temperaturę z dokładnością 0,1 stopnia. Skąd oszczędnosci? Jeżeli wykorzystujemy termostat elektromechaniczny w grzejniku elektr. jego dokładność jest niewielka 0,5 do 1 stopnia (mimo że w danych technicznych dokładność jest większa), a ogrzanie powietrza w pomieszczeniu o 1 stopień zwieksza koszty ogrzewania dość znacznie o 10-15%. W takim regulatorze istnieje możliwość zadania oprócz temp. normalnej np. 21 stopni, temperatury dyżurnej np. owe 8 stopni. Gdyby do tego zainstalować najprostszy timer można bez problemu uzyskać funkcje o których mowa wyżej. Jeżeli w każdym pomieszczeniu miałaby być indywidualnie programowalna temperatura należałoby taki układ zastosować w każdym pomieszczeniu lub taniej strefowo. Wada - stosunkowo wysoka cena, zalety komfort stałej temperatury i oszczędność energii.

Co do sterowani regulatorem i timerem raczej nie polecam takiego rozwiązania ponieważ jeżeli grzanie zależne byłoby od czasu nie ma mowy o stałej temperaturze, chociażby ze względu na różnice temp. panujących w dzień i w nocy, regulator temp. zapewnia stałą temp. niezależnie od temp. zewnętrznej, ale musi mieć możliwość dostarczenia energi w każdym momencie niezależnie od timera (czasu) - pozdrawiam Paweł

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: r dnia 2002-09-20 23:33 ]

Regulatory (programatory)ma wiele firm w swojej ofercie np. Grasslin , Elektra ( oba z wbudowanym czujnikiem temp.) lub Omron, ale wracam właśnie z Liroy Merlin, gdzie widziałem w promocji konwektory francuskiej firmy Atlantic (http://www.atlantic-polska.pl) w promocji. Mają parę zalet na których mi najbardziej zależało, a mianowicie elektroniczny regulator, możliwość dokupienia sterownika (270zł)z programowaniem tygodniowym i godzinowym 2 temperatur Eco i Comfort i grzałkę z aluminiowym radiatorem. Na tym ostatnim najbardziej mi zależało ze względu na zapiekanie osiadającego kurzu na grzałkach grzebieniowych rozgrzewających się prawie do czerwoności. W Atlanicach zastosowali grzałkę niskotemperaturową w każdym bądz razie jej temperatura jest o wiele niższa od typowej grzebieniowej. Wprawdzie zamierzałem kupić grzejniki w 2003 roku, ale 20% promocji kusi.

pozdrawiam Paweł

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: r dnia 2002-09-22 22:27 ]

A wracając do ogrzewania kominkowego i elektrycznego to mam pytanie odnoścnie rozprowadzenia rur z ciepłym powietrzem. Gdzie są one ułożone na poddaszu, aby były niwidoczne i nie przeszkadzały? W podłodze? Jeżeli tak to jak? Zalane w stropie?

Myślę, że z czasem zaczniemy coraz mniej palić w kominku,a więcej używać konwektorów z czystego lenistwa. Miejmy nadzieję, że nie pożrą nas rachunki za energię, ale zobaczymy gdy zamieszkamy we własnych domach.

Paweł

• Like 1

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Czujnik ruchu mozna kupić:

1. z lampą ( i to koniec jego mozliwości)

2. z lampą , ale moze sterować inne coś

3. Niezależny, do sterowania czymkolwiek

Należy zwrócic uwagę na moc odbiornika (kurtyny w tym wypadku)jaką chcemy przyłączyć. Jesli będzie większa niż mozliwości czujnika, to trzeba zastosować dodatkowy stycznik. Tzn. Czujnik załącza stycznik, a stycznik kurtynę.